Sickan

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Ej att förväxla med Charles-Ingvar "Sickan" Jönsson i "Jönssonligan"

Sickan (Seccotine på franska, har på svenska även kallats Veronica, Tina och Lilla Tårtsmulan) är en figur i serien "Spirou". Precis som Spirou och Nicke är hon journalist. Samtidigt som hon är Spirous och Nickes vän, är hon också deras konkurrent när det kommer till att vara först med ett journalistiskt scoop. Till personligheten är hon energisk och framåt och har ofta god hand med nyhetsredaktörerna, men samtidigt är hon lite vimsig och har inte alltid så bra koll på vad som händer omkring henne. Särskilt Nicke blir ofta riktigt irriterad på henne.

Sickan förekom för första gången i äventyret "Noshörningens horn" av André Franquin och återkom sedan i många av de album som Franquin skrev och tecknade. Jean-Claude Fournier, som var Franquins förste efterträdare som "Spirou"-tecknare, tycks inte ha känt något behov av figuren i sina berättelser, men hon har sedan återkommit hos nya författare och tecknare av serien, med början i Tome & Janrys "Spirou i Australien".

Fournier införde istället en annan kvinnlig journalist; Ororea från Polynesien. Ororea var mer vänskaplig än Sickan, och Nickes respons var ett illa dolt svärmeri.

Kuriosa

Det franska namnet Seccotine är taget från ett lim som såldes på den belgiska marknaden på 50-talet, och refererar Sickans förmåga att vara ett irriterande "häftplåster" i hälarna på Spirou och Nicke.

Namnvariationer i Sverige

Sickan är det flitigast förekommande namnet på figuren i svensk översättning, men är inte det enda som använts. I Trumfseriens "Spirre"-utgåva har hon kallats Veronica. I några Tome & Janry-äventyr har hon däremot begåvats med namnet Tina.

I det mer realistiskt tecknade äventyret "Drömfabriken" avslöjas det att hennes riktiga namn är Sophie, men smeknamnet "Seccotine" har här översatts till Lilla Tårtsmulan.

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!