Diktatorn och champinjonen

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Diktatorn och champinjonen, serie i albumserien Spirou av André Franquin. Serien publicerades ursprungligen i Le Journal de Spirou nr. 801–838 under originaltiteln "Le dictateur et le champignon" och publicerades för första gången på svenska 1956-1957 under titeln Diktatorn i Rekord-Magasinet. Titeln "Diktatorn och champinjonen" (som är en direkt översättning av originalnamnet) fick äventyret när det gavs ut som album av Carlsen Comics 1976.

Kronologi

I seriens egentliga kronologi kommer detta album närmast efter "Noshörningens horn" ("La corne de rhinocéros") och följs av "Det falska ansiktet" ("La mauvaise tête"). För mer information om Spirouäventyrens kronologi se artikeln Kronologisk lista över Spirou-avsnitt.

Handling

Spirou och Nicke kommer till Palombia för att återbörda Marsupilami till hans naturliga miljö. Landet har blivit en diktatur under general Zantas, som oväntat kallar Spirou och Nicke till sig. Det visar sig att Zantas i själva verket är Nickes ondsinte kusin Ricke. Ricke berättar att han planerar att invadera ett grannland utan krigsförklaring och erbjuder Nicke och Spirou att hjälpa till. Efter att från början ha vägrat och satts i fängelse, låtsas de två vännerna ångra sig för att på så sätt kunna infiltrera Zantas militär och sätta stopp för krigsplanerna. Ricke utnämner dem till överstar och de övervakar arméns upprustning, men tar samtidigt kontakt med greve Champignac för att med hjälp av hans uppfinning metomol kunna slå ut den palombianska armén utan att skada någon, innan armén korsar gränsen till grannlandet. Journalistkollegan Sickan, som har utbildat sig till pilot, hjälper till att bomba armén med metomol. Invasionen stoppas och Ricke försvinner in i djungeln när han har fått klart för sig att misslyckandet leder till att han förlorar makten i Palombia.

Symbolen för Rickes/general Zantas regim är en papegoja i heraldisk posé som håller en kniv i klorna.

Medverkande personer