Skillnad mellan versioner av "Kung Ottokars spira"

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
m (kosmetika)
m
 
(19 mellanliggande versioner av 7 användare visas inte)
Rad 1: Rad 1:
[[Kategori: Seriealbum]]
[[Kategori: Seriealbum]]
[[Kategori:Seriealbum på svenska]]
[[Kategori:Fiktiva föremål i serier]]
[[Kategori:Fiktiva föremål i serier]]
[[Hergé]]s åttonde äventyr med "[[Tintin]]" från 1939. Tecknades om för den moderna albumutgåvan.
[[Bild:Ottokar_IVs_spira.png|frame|right|Ottokar  VI:s spira ur "[[Kung Ottokars spira]]" av [[Hergé]]. © Casterman/Bonnier Carlsen]]
[[Fil:Ottokar messerschmitt Bf109.png|thumb|400px|right|I "Kung Ottokars spira", utgiven som album första gången 1939, stjäl Tintin en [https://sv.wikipedia.org/wiki/Messerschmitt_Bf_109 Messerschmitt 109] från det borduriska flygvapnet, samma flygplan som det tyska flygvapnet använde under andra världskriget som inleddes samma år. Messerschmitten tillkom dock först i färgversionen 1947. I den ursprungliga, svartvita versionen av albumet var det ett annat tyskt flygplan, en [https://sv.wikipedia.org/wiki/Heinkel_He_112 Heinkel 112].<ref>[https://largodoscorreios.wordpress.com/2015/05/06/o-estranho-caso-do-submarino-voador-09/ Largo dos Correios, Portalegre: "O estranho caso do submarino voador – 09", 6 maj 2015], läst den 16 februari 2016</ref>]]
'''"Kung Ottokars spira"''' är [[Hergé]]s åttonde äventyr i serien "[[Tintin]]", ursprungligen publicerat som följetong i ''[[Le Petit Vingtième]]'' 1938&ndash;39 och samlat i bokform 1939. Tecknades om och färglades för den moderna albumutgåvan 1947. [[Edgar P. Jacobs]] hade 1944 börjat samarbeta med Hergé för att hjälpa till med färgläggning.


I det här äventyret dyker [[Bianca Castafiore]] och [[Överste Jorgen]] upp för första gången.
I detta album stiftar vi bekantskap med en detaljerad och fantasirik skapelse av Hergé: det fiktiva kungariket [[Syldavien]] med dess kung [[Muskar XII]]. Det är också i det här äventyret som [[Bianca Castafiore]], [[herr Wagner]] (ännu dock namnlös) och [[överste Jorgen]] dyker upp för första gången.


Innan Tintin ger sig iväg till östeuropa visar Hergé för andra gången lite av Tintins bostad och omgivningarna. Miljöerna är mer utarbetade än de var i "[[Det sönderslagna örat]]".
==Handling==
Berättelsen inleds med att Tintin hittar en portfölj som visar sig tillhöra sfragistikern (sigillforskaren) Halambique, så Tintin söker upp Halambique och lämnar portföljen till honom. Halambique visar Tintin en del av sin sigillsamling och berättar att han skall resa till Syldavien för att forska om sigill där, och att han skulle behöva en sekreterare under forsknngsresan. När Tintin har lämnat sfragistikern httar han en syldavisk restaurang och bestämmer sig för att äta lunch där och upptäcker då vad som tycks vara en komplott riktad mot Halambique. En person med utländsk brytning ringer senare upp Tintin för att stämma möte, men personen blir nedslagen och förlorar minnet. Tintin talar med Halambique i telefon och hör då hur Halambique tycks vara i knipa, springer hem till honom, men när han kommer dit förefaller det som om inget allvarligt har hänt. Tintin tar jobbet som Halambiques sekreterare och följer med på resan till Syldavien, men fattar misstanken att den som påstår sig vara Halambique i själva verket skulle vara en bedragare.
I en turistbroschyr om Syldavien som Tintin läser, framgår det att den kungliga makten i Syldavien enligt konstitutionell tradition är knutet till den kungliga spiran, som den medeltide kung Ottokar av Syldavien hade använt för att rent fysisk avvärja en personlig attack på sig själv. Broschyren innehåller också ett porträtt av den nuvarande kungen, Muskar XII. När flygplanet har nått syldaviskt luftrum, öppnas en fallucka under Tintin och han faller ut ur flygplanet, men överlever genom att han råkar hamna rakt i ett hölass. När han kontaktar syldavisk polis för att få hjälp, visar det sig att poliserna tycks vara involverade i en sammansvärjning mot kungen, men Tintin stöter på operasångerskan Bianca Castafiore som hjälper honom att ta sig vidare mot Syldaviens huvudstad Klow. Väl framme i huvudstaden blir han påkörd av en bil som visar sig framföras av ingen mindre än kungen själv. Kungens adjutant, överste Boris, påstår då att Tintin är en känd upprorsmakare, men Tintin knockar honom och lyckas övertyga kungen om att han står på kungens sida medan överste Boris är en förrädare.
Halambique har under tiden kommit till den kungliga skattkammaren för sin forskning och i skattkammaren finns också kung Ottokars spira. Halambique har anlitat en fotograf för att ta bilder av sigillen han studerar. Tintin och kungen kommer till skattkammaren men finner att rummet där spiran finns är låst, medan fotografen, Halambique och vakten är avsvimmade, och spiran är försvunnen från sin monter. Enligt den konstitutionella traditionen innebär detta att kungen inte längre har spiran i sin besittning och om den inte återfinns innan paraden på Sankt Vladimirs dag då han alltid deltar med spiran i hand, kommer spirans försvinnande att bli känd och kungen skulle sannolikt behöva abdikera. Förmodligen är det just vad de sammansvurna mot kungen räknar med.
Civilpoliserna [[Dupondtarna|Dupont och Dupond]] dyker upp men lyckas inte förstå hur stölden av spiran kan ha gått till; de listar ut att spiran måste ha tagits ut genom rummets fönser, men misslyckas med att återskapa händelsen eftersom det inte går att kasta något genom fönstrets galler. Tintin lyckas däremot komma på en förklaring efter viss fundering, han upptäcker att den lådkamera som fotografen använde innehåller en fjädermekanik, som kan användas för att skjuta iväg smala föremål som en spira ut genom gallret i skattkammarens fönster så att den landar på andra sidan vallgraven, ute i naturen som omger skattkammaren. Tintin går ut för att leta efter spiran, men de sammansvurna hittar den före honom. Efter en lång jakt slår Tintin ned mannen som har spiran precis intill gränsen mot Bordurien. Han hittar dokument, undertecknade av oppositionspolitikern Müsstler, som går ut på att en statskupp stöd av borduriska styrkor skall avsätta kungen. Det blir natt och Tintin råkar komma över gränsen till Bordurien men hittar till en militär flygbas där han stjäl ett jaktplan och flyger mot Syldavien. Det syldaviska luftvärnet identfierar emellertid flygplanet som fientligt och skjuter ner honom. Tintin överlever och tar sig an vägen mot Klow till fots och kommer fram till kungen för att återlämna spiran till honom, men det visar sig att han har tappat spiran. Emellertid har Milou plockat upp den och kommer en liten stund senare insläpande med den. Tintin kan också presentera dokumenten om den planerade statskuppen för kungen, som berättar att Müsstler är chef för partiet Stålgardet. Kungen ger order om att Müsstler skall arresteras och kuppen går om intet. Det finns inte längre någon möjlighet för Bordurien att ingripa i Syldavien.
Med spiran i sin hand kan kungen som vanligt delta i Sankt Vladimirs-paraden. Det visar sig också att Halambique faktiskt var ersatt av en annan person, sin tvillingbror. Tintin belönas med en syldavisk statsorden för att han lyckades stoppa statskuppen.
==Kuriosa==
Edgar P. Jacobs, Paul Rémi (Hergés bror och Tintins förebild), Germaine Rémi (Hergés 1:a fru) och [[Hergé]] själv gör [[gästspel]] i galakläder bland gästerna på Tintins triumfatoriska mottagning i slutet av äventyret.
{{stub}}<center>
{| border="1" cellpadding="5" cellspacing="0" align="center" style="background:#efefef;"
|align=center|föregående<br><small>[[Den svarta ön]]</small>
|align=center|Album nr 8 i serien "[[Tintin]]"<br>'''Kung Ottokars spira'''<br><small>Text & bild: Hergé<br>Originalpublicering 1938&ndash;1939</small>
|align=center|nästa<br><small>[[Krabban med guldklorna]]</small></center>
([[Det svarta guldet]])
|}
{{tintin}}
{{tintin}}

Nuvarande version från 29 november 2023 kl. 20.36

Ottokar VI:s spira ur "Kung Ottokars spira" av Hergé. © Casterman/Bonnier Carlsen
I "Kung Ottokars spira", utgiven som album första gången 1939, stjäl Tintin en Messerschmitt 109 från det borduriska flygvapnet, samma flygplan som det tyska flygvapnet använde under andra världskriget som inleddes samma år. Messerschmitten tillkom dock först i färgversionen 1947. I den ursprungliga, svartvita versionen av albumet var det ett annat tyskt flygplan, en Heinkel 112.[1]

"Kung Ottokars spira" är Hergés åttonde äventyr i serien "Tintin", ursprungligen publicerat som följetong i Le Petit Vingtième 1938–39 och samlat i bokform 1939. Tecknades om och färglades för den moderna albumutgåvan 1947. Edgar P. Jacobs hade 1944 börjat samarbeta med Hergé för att hjälpa till med färgläggning.

I detta album stiftar vi bekantskap med en detaljerad och fantasirik skapelse av Hergé: det fiktiva kungariket Syldavien med dess kung Muskar XII. Det är också i det här äventyret som Bianca Castafiore, herr Wagner (ännu dock namnlös) och överste Jorgen dyker upp för första gången.

Innan Tintin ger sig iväg till östeuropa visar Hergé för andra gången lite av Tintins bostad och omgivningarna. Miljöerna är mer utarbetade än de var i "Det sönderslagna örat".

Handling

Berättelsen inleds med att Tintin hittar en portfölj som visar sig tillhöra sfragistikern (sigillforskaren) Halambique, så Tintin söker upp Halambique och lämnar portföljen till honom. Halambique visar Tintin en del av sin sigillsamling och berättar att han skall resa till Syldavien för att forska om sigill där, och att han skulle behöva en sekreterare under forsknngsresan. När Tintin har lämnat sfragistikern httar han en syldavisk restaurang och bestämmer sig för att äta lunch där och upptäcker då vad som tycks vara en komplott riktad mot Halambique. En person med utländsk brytning ringer senare upp Tintin för att stämma möte, men personen blir nedslagen och förlorar minnet. Tintin talar med Halambique i telefon och hör då hur Halambique tycks vara i knipa, springer hem till honom, men när han kommer dit förefaller det som om inget allvarligt har hänt. Tintin tar jobbet som Halambiques sekreterare och följer med på resan till Syldavien, men fattar misstanken att den som påstår sig vara Halambique i själva verket skulle vara en bedragare.

I en turistbroschyr om Syldavien som Tintin läser, framgår det att den kungliga makten i Syldavien enligt konstitutionell tradition är knutet till den kungliga spiran, som den medeltide kung Ottokar av Syldavien hade använt för att rent fysisk avvärja en personlig attack på sig själv. Broschyren innehåller också ett porträtt av den nuvarande kungen, Muskar XII. När flygplanet har nått syldaviskt luftrum, öppnas en fallucka under Tintin och han faller ut ur flygplanet, men överlever genom att han råkar hamna rakt i ett hölass. När han kontaktar syldavisk polis för att få hjälp, visar det sig att poliserna tycks vara involverade i en sammansvärjning mot kungen, men Tintin stöter på operasångerskan Bianca Castafiore som hjälper honom att ta sig vidare mot Syldaviens huvudstad Klow. Väl framme i huvudstaden blir han påkörd av en bil som visar sig framföras av ingen mindre än kungen själv. Kungens adjutant, överste Boris, påstår då att Tintin är en känd upprorsmakare, men Tintin knockar honom och lyckas övertyga kungen om att han står på kungens sida medan överste Boris är en förrädare.

Halambique har under tiden kommit till den kungliga skattkammaren för sin forskning och i skattkammaren finns också kung Ottokars spira. Halambique har anlitat en fotograf för att ta bilder av sigillen han studerar. Tintin och kungen kommer till skattkammaren men finner att rummet där spiran finns är låst, medan fotografen, Halambique och vakten är avsvimmade, och spiran är försvunnen från sin monter. Enligt den konstitutionella traditionen innebär detta att kungen inte längre har spiran i sin besittning och om den inte återfinns innan paraden på Sankt Vladimirs dag då han alltid deltar med spiran i hand, kommer spirans försvinnande att bli känd och kungen skulle sannolikt behöva abdikera. Förmodligen är det just vad de sammansvurna mot kungen räknar med.

Civilpoliserna Dupont och Dupond dyker upp men lyckas inte förstå hur stölden av spiran kan ha gått till; de listar ut att spiran måste ha tagits ut genom rummets fönser, men misslyckas med att återskapa händelsen eftersom det inte går att kasta något genom fönstrets galler. Tintin lyckas däremot komma på en förklaring efter viss fundering, han upptäcker att den lådkamera som fotografen använde innehåller en fjädermekanik, som kan användas för att skjuta iväg smala föremål som en spira ut genom gallret i skattkammarens fönster så att den landar på andra sidan vallgraven, ute i naturen som omger skattkammaren. Tintin går ut för att leta efter spiran, men de sammansvurna hittar den före honom. Efter en lång jakt slår Tintin ned mannen som har spiran precis intill gränsen mot Bordurien. Han hittar dokument, undertecknade av oppositionspolitikern Müsstler, som går ut på att en statskupp stöd av borduriska styrkor skall avsätta kungen. Det blir natt och Tintin råkar komma över gränsen till Bordurien men hittar till en militär flygbas där han stjäl ett jaktplan och flyger mot Syldavien. Det syldaviska luftvärnet identfierar emellertid flygplanet som fientligt och skjuter ner honom. Tintin överlever och tar sig an vägen mot Klow till fots och kommer fram till kungen för att återlämna spiran till honom, men det visar sig att han har tappat spiran. Emellertid har Milou plockat upp den och kommer en liten stund senare insläpande med den. Tintin kan också presentera dokumenten om den planerade statskuppen för kungen, som berättar att Müsstler är chef för partiet Stålgardet. Kungen ger order om att Müsstler skall arresteras och kuppen går om intet. Det finns inte längre någon möjlighet för Bordurien att ingripa i Syldavien.

Med spiran i sin hand kan kungen som vanligt delta i Sankt Vladimirs-paraden. Det visar sig också att Halambique faktiskt var ersatt av en annan person, sin tvillingbror. Tintin belönas med en syldavisk statsorden för att han lyckades stoppa statskuppen.

Kuriosa

Edgar P. Jacobs, Paul Rémi (Hergés bror och Tintins förebild), Germaine Rémi (Hergés 1:a fru) och Hergé själv gör gästspel i galakläder bland gästerna på Tintins triumfatoriska mottagning i slutet av äventyret.

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer! 
föregående
Den svarta ön
Album nr 8 i serien "Tintin"
Kung Ottokars spira
Text & bild: Hergé
Originalpublicering 1938–1939
nästa
Krabban med guldklorna

(Det svarta guldet)