Den falska världen

Från Seriewikin
Version från den 9 januari 2017 kl. 22.54 av Mghg (diskussion | bidrag) (→‎Kuriosa: Korrigerat upphovsrätt.)
(skillnad) ←Tidigare ändring | visa nuvarande version (skillnad) | Nyare ändring→ (skillnad)
Hoppa till navigeringHoppa till sök


"Den falska världen" är det åttonde albumäventyret i den franska science fiction-serien "Linda och Valentin" av Jean-Claude Mézières (bild) och Pierre Christin (text) samt med färgläggning av Évelyne Tranlé. Berättelsen består av 46 sidor och den franska originaltiteln är "Sur les Terres truquées".

Handling

Valentin får spela rollen av utbytbar soldat medan Linda tillhör ledningen. Berättelsen startar i 1800-talets Indien, steg för steg avslöjas vad som är i görningen och vad rumtidsagenterna har i det förflutna att göra…

Utgivning

"Den falska världen" publicerades ursprungligen som följetong i den franska månatliga serietidningen Pilote från nr. M31 (30 november 1976) till nr. M34 (1 mars 1977). Äventyret gavs ut som album 1977 av Dargaud och fick nr. 7 i den franska albumserien.

Albumet gavs ut 1977 av förlaget Carlsen Comics som nr. 6 i den svenska albumserien, ISBN 91-510-2086-6, med översättning till svenska av Roland Adlerberth och textning av Kjell Ekeberg.

"Den falska världen" har sedermera givits ut av Cobolt förlag med ny översättning av Björn Wahlberg i "Linda och Valentin: Samlade äventyr 3", ISBN 978-91-87861-06-2 (2015).

Kuriosa

När Valentin kliver in bland tidningsläsande herrar på en engelsk klubb syns två personer som liknar Edgar P. Jacobs figurer Blake och Mortimer.

Den vänstra halvan av sista rutan i "Den falska världen" är direkt avritad från konstverket "Roddarnas frukost" ("Le Déjeuner des canotiers") från 1881 av Pierre-Auguste Renoir[1][2], ett vackert exempel på ett lån från bildkonsten i serier.

Sista rutan i "Den falska världen": tidsresenärerna Linda och Valentin har gjort en utflykt till 1800-talets Frankrike. Bild av Jean-Claude Mézières till manus av Pierre Christin.
© Christin, Mézières & Dargaud.

På olika språk

Titeln på originalspråket angiven med fet stil.

  • Mini danmark.gif danska: "I den Falske Verden"
  • Mini storbritannien.gif engelska: "On the False Earths"
  • Mini finland.gif finska: "Väärennetty maailma"
  • Mini frankrike.gif franska: "Sur les terres truquées"
  • Mini nederlanderna.gif nederländska: "De vale schepper"
  • Mini polen.gif polska: "Na fałszywych ziemiach"
  • Mini portugal.gif portugisiska: "Nas Terras Programadas"
  • Mini tyskland.gif tyska: "Trügerische Welten"

Källor


föregående
"Ambassadören som försvann"
Avsnitt nr 8 i serien "Linda och Valentin"
"Den falska världen"
Text: Pierre Christin
Bild: Jean-Claude Mézières
Originalpublicering 1975
nästa
"Vårdagjämningens hjältar"