Farbror Mortimer

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Ej att förväxla med andra Mortimer.

Farbror Mortimer ur "The Bat Bandit of Inferno Gulch" (Historiekod: YM 022 januari–april 1934) av Ted Osborne (manus), Floyd Gottfredson (intrig och teckningar) och Ted Thwaites (tusch) från Mickey Mouse nr 229. © Disney

Farbror Mortimer (orig. Uncle Mortimer) är en Disneyfigur som figurerade i dagspressversionen av "Musse Pigg", under seriens första år. Mortimer är ranchägare och Mimmis förmögne farbror.

Figurens debutserie, "Musse Pigg i Djävulsdalen", inledningsvis skriven av Walt Disney själv, tar sitt avstamp med att Mortimers advokat Fusky besöker Mimmi för att meddela att Mortimer har avlidit. Snart visar det sig dock att Fusky har gått i lag med Svarte Petter för att komma över Mortimers arv, och så småningom dyker Mortimer upp vid liv – hans påstådda död var enbart ett test av Fuskys lojalitet. Mortimer återkommer därefter i Floyd Gottfredsons dagspressäventyr "Boskapstjuvarna" (1933) och "Musse Pigg i vilda västern" (1934). På 1970-talet figurerade han i en handfull italienska Disneyserier, och sedan 1990-talet har han dykt upp även i den Danmarkbaserade produktionen.

Mimmis far Markus Pigg figurerade i den tidiga Musse-serien parallellt med Mortimer. De två har dock aldrig medverkat i samma avsnitt, och det svenska "farbror" till trots så har serien aldrig fastslagit om Mortimer är bror till Markus eller till hans hustru, Mimmis mor.

Innan Walt Disney fastnade för namnet "Mickey", var "Mortimer" det tilltänkta namnet på Musse Pigg. Jämte Farbror Mortimer så bär även flera andra bifigurer som bär detta namn på engelska; bland annat Mortimer "Morty" Fieldmouse (Teddi Pigg) och Mortimer Mouse/Montmorency Rodent (Gotthold Edelrott).

Farbror Mortimer på olika språk

  • Danska Danska: Onkel Mortimer
  • Engelska Engelska: Uncle Mortimer
  • Finska Finska: Mortimer-setä
  • Franska Franska: Oncle Mortimer
  • Italienska Italienska: Zio Mortimer
  • Tyska Tyska: Onkel Mortimer Maus
Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!