Zapotec och Marlin

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Professorerna Zapotec och Marlin är Disneyfigurer som flitigt figurerar i de italienska Disneyserierna – duon är verksamma vid Ankeborg museum, och de anlitar ofta Musse Pigg och Långben för att resa i tiden med deras tidsmaskin.

Historik

Arkeologiprofessorn Zapotec debuterade 1979, i "Legenden om Mu" av Massimo De Vita (på svenska i Kalle Ankas Pocket 113), där han anlitar Musse och Långben då han fruktar för sitt liv efter att ha lyckats tyda Mu-alfabetet. Under de efterföljande åren gjorde han ytterligare en handfull framträdanden.

1985, i "Mona Lisas hemlighet" av Bruno Concina och Massimo De Vita (Björnligan 1/1987)), figurerar för första gången Zapotecs kollega, fysikprofessorn Marlin. Denna serie introducerar professorernas tidsmaskin, gömd i museets källare, men förklarar inte hur Musse och Långben kommit att bli tidsmaskinens återkommande resenärer. Denna bakgrundshistoria berättades först i 1986 års "Tidens gåtor" av Giorgio Pezzin och Massimo De Vita (Farbror Joakim 3/1987), i vilken Zapotec presenterar Musse och Långben för Marlin och dennes senaste uppfinning – tidsmaskinen.

Därefter har Zapotec och Marlin skickat iväg Långben och Musse på åtskilliga tidsresor – antingen i syfte att lösa stora historiska mysterier eller för att reda ut mindre skeenden som de båda engagerade professorerna kommit att bli oense om.

Namn

Duons förnamn har aldrig nämst vare sig på svenska eller i det italienska originalet, men i engelsk översättning går de under namnen Professor Zachary Zapotec respektive Doctor Spike Marlin.