Sten Tuff

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Sten Tuff (orig. Rock Sassi) är en återkommande Disneyfigur i de italienska Disneyserierna – han är en av Ankeborgspolieens hårdaste poliser, och kollega till kommissarie Karlsson och Hank Klovén.

Historik

Sten Tuff debuterade i avsnittet "Lång natt för kommissarie Klovén" av Tito Faraci och Giorgio Cavazzano (på svenska i Kalle Ankas Pocket 212 – i denna serie är hans namn i svensk översättning Sten Stålnypa, vilket sedermera har ändrats till det etablerade Sten Tuff). Sten blir här förflyttad till Ankeborgspolisen efter att inspektör Klovén blivit befodrad till kommissarie. Nykomlingen rykte som osedvanligt hårdför sätter dock skräck i både Svarte-Petter och Spökplumpen, som försöker stoppa Klovéns befordran i hopp om att slippa Sten. Trots att Klovén i slutändan bestämmer sig för att tacka nej till befordran, blir Sten kvar i Ankeborg. Hans rykte har sedermera visat sig vara något överdrivet, även om han alltjämt är hårdkokt i jämförelse med den fumlige Klovén och den rättrådige Karlsson.

Sten har sedermera kommit att bli Klovéns parhäst i de italienska serierna, och duon har spelat huvudrollerna i en stor mängd avsnitt. Serieskaparna Giorgio Salati och Francesco D'Ippolito har i seriesviten "Ankeborgspolisen: Avdelningen för försvunna" ("Commissariato di Topolinia sezione scomparsi" i original) utökat kollektivet till en trio, genom att – till de manliga polisernas förtret – tillföra den nyutexaminerade teknikexperten Sara Fox (i svensk översättning även kallad Niki och Nike). I dessa avsnitt figurerar dessutom rikspolischefen Vilmer Karlsson (Winston Kavanagh i original).