Trudy (Disney)

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Trudy (här kallad Gullan) från "Stjärnornas afton" i Kalle Ankas Pocket 83: Kämpa på, Kalle!. © Disney.

Trudy är en Disneyfigur som primärt figurerar i italienska Disneyserier.

Historik

Trudy är Svarte-Petters flickvän (oftast sambo) och huvudsakliga partner också på den brottsliga banan. Liksom Petter är Trixi en antropomorf katt, och liknar även sin pojkvän till kroppsformen. Duons förhållande är vanligen påfallande kärleksfullt och jämlikt, och Trudy är ofta den något mer jordnära av de två.

Trudy skapades av Romano Scarpa 1960 och debuterade i serien "Chiricahuahalsbandet", publicerad i Topolino 230-231 (på svenska i Hall of Fame: De stora serieskaparna nr. 2). Genom flashbacks i denna serie visas att Trudy och Petter varit ett par ända sedan barndomen.

Under 2020-talet har Trudy blivit en av huvudpersonerna i "Tonårs-Kalle Anka", som skolkamrat med Petter, Musse Pigg, Mimmi Pigg, Kalle Anka! m.fl., på internatskolan Hundsberg.

Figurens första svenska framträdandet skedde i serien "En skum historia med Svarte Petter" (Kod I TL 467-C), publicerad i Kalle Ankas Pocket (KAP) 15 (1973).

Äldre svenska namn

I sin Sverigedebut i KAP 15 förblev Trudy namnlös, men i sitt andra svenskspråkiga framträdande, i KAP 25, går hon under namnet Hilda. Hilda fortfor därefter att vara figurens primära svenska namn, även om hon vid enstaka tillfällen gavs andra namn, som Gullan (KAP 83) eller Trixie (KAP 98 och 102), alternativt förblev namnlös. Redan så tidigt som i KAP 45 fick hon behålla sitt italienska originalnamn, Trudy, men det var först i och med att Carin Bartosch tog över som huvudsaklig översättare av KAP (nr. 122) som namnet blev det konsekvent använda.

Trudy på andra språk

  • Mini danmark.gif Danska: Hilda, Trudi
  • Mini storbritannien.gif Engelska: Trudy
  • Mini finland.gif Finska: Hertta
  • Mini frankrike.gif Franska: Gertrude
  • Mini italien.gif Italienska: Trudy
  • Mini nederlanderna.gif Nederländska: Trudy
  • Mini norge.gif Norska: Petra
  • Mini tyskland.gif Tyska: Trudi
Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!