Indiana Jöns

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Indiana Jöns och Musse Pigg ur "Indiana Pipps e la biblioteca perduta" av Bruno Sarda efter manus av Fabio Celoni. Historiekod: I TL 2284-5 © Disney

Indiana Jöns (orig. Indiana Pipps) är en Disneyfigur skapad för de italienska Disneyserierna av Bruno Sarda. Han är Långbens äventyrslystne kusin, en arkeolog och parodi på Indiana Jones.

Historik

Indiana Jöns är en framgångsrik arkeolog och äventyrare, och etablerades som en bifigur i serierna om Långben och Musse Pigg, men har sedermera utvecklats till en frekvent förekommande figur och huvudperson i egen rätt i den italienska Disneyproduktionen.

Indiana har en förkärlek för godiset lakritsprickar, vilket inte delas av många andra. Han dök upp första gången 1988 i "Jakten på det försvunna templet" av Bruno Sarda och Maria Luisa Uggetti (publicerad på svenska i Kalle Ankas Pocket 118), [1] där även ärkefienden professor Pumpernickel debuterar.

Sedan 1999 har Indiana fått återkommande sällskap av arkeologkollegan och flickvännen Martina Übersetzen. 2012–2014 skrev Bruno Sarda fyra avsnitt som följer Indianas äventyr som medlem i den hemliga internationella organisationen "Mysteriernas väktare" (orig. "I custodi del mistero") i dess ständiga kamp mot K.A.O.S. (Kriminella Agenters Ockulta Sällskap). Under 2020 skapade Sarda och tecknaren Marco Palazzi den på svenska ännu 2022 opublicerade sjudelade seriesviten "Young Indiana", om hjältens ungdomsäventyr som student på det brittiska universitetet Oxbridge.

Indiana Jöns på olika språk

Indiana Jöns har varit figurens huvudsakliga namn allt sedan debuten, men alternativa översättare har vid ett par tillfällen gett honom andra svenska namn: "Indiana Longs" (Kalle Ankas Disneytajm nr. 6) och "Indiana Bones" (Farbror Joakim 9/1999).

I USA skulle figuren ursprungligen ha hetat Indiana Goof (Pipps är det italienska namnet på Långben), men redaktören tyckte det var för likt Indiana Jones, varför namnet istället blev Arizona Goof.

Namnet på originalspråket angivet med fet stil.

Språk Namn
Mini brasilien.gif Brasiliansk portugisiska Indiana Pateta
Mini danmark.gif Danska Vildmule
Mini usa.gif Engelska Indiana Pipps, Arizona Goof, Arizona Dipp
Mini finland.gif Finska Indiana Hopo
Mini frankrike.gif Franska Indiana Ding
Mini island.gif Isländska Indíana Guffi
Mini italien.gif Italienska Indiana Pipps
Mini nederlanderna.gif Nederländska Indiana Goofy
Mini norge.gif Norska Indiana Beinson
Mini polen.gif Polska Indiana Goofs
Mini spanien.gif Spanska Indiana Goofys
Mini tyskland.gif Tyska Indiana Goof

Fotnoter

  1. "I predatori del tempio perduto", ursprungspublicerad i Topolino 1724. Historiekod: I TL 1724-A