Atominus

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Atominus (orig. Atomino Bip-Bip) är en Disneyfigur skapad av Romano Scarpa och huvudsakligen medverkande i italienska Disneyserier. Han är en atom uppförstorad till mänsklig storlek och kompis med Musse Pigg.

Historik

Atominus debuterade i Scarpas "Deltadimensionen" från 1959, på svenska i "Musse Piggs bästa" (2005), i vilken han uppstår till följd av ett av professor Müstics experiment. Han blir snabbt en kraftfull allierad till Musse i dennes äventyr; i egenskap av en atom med eget medvetande besitter han flera superhjälteliknande förmågor, såsom att producera energi och förvandla massa.

Under de närmast efterföljande åren blev Atominus en återkommande bekanskap i Scarpas serier, men försvann efter 1965.

1982 återvände figuren till seriesidorna i "De mystiska breven" (Kalle Ankas Pocket (KAP 131) av Umberto Volpini och Luciano Gatto, och har därefter fortsatt att dyka upp i nya Musse Pigg-serier – inte minst genom Castys försorg.

Alternativa svenska namn

Namnet Atominus etablerades redan i figurens första svenska framträdande i Scarpas "Kejsaren av Calidornien" i KAP 17, men har vid två tillfällen haft alternativa namn: i KAP 119 heter han Bip-Bip och i KAP 131 går han under namnet Molle Kylén.