Singoalla So

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Singoalla So (orig. Patricia Pigg, tidigare även på svenska kallad Patricia) är en Disneyfigur, gris, som under åren 1929-1932 medverkade i en handfull av de allra tidigaste "Musse Pigg"-filmerna (efternamnet är en variantstavning på engelskans "pig", "gris", och saknar koppling till Musses svenska efternamn). 1930 debuterade hon som seriefigur, i Floyd Gottfredsons "Musse Pigg och äggtjuvarna", varefter hon sporadiskt fortsatte att dyka upp i dagspressversionen av "Musse Pigg" ända in i 1950-talet.

Under 1930-talet dök Singoalla upp i flera brittiska Disneyserier, på 1960-talet introducerade Romano Scarpa henne i de italienska Disneyserierna, och på 1990-talet började hon dyka upp även i den danskbaserade produktionen. Sedan millennieskiftet har hon dessutom figurerat i en handfull korta nederländska så kallade "Deckargåtor".

I serierna är Singoalla är en frodig antropomorf grisdam, och väninna till Mimmi och Klarabella. I filmerna figurerade hon tillsammans med en manlig motsvarighet med originalnamnet Percy Pigg. Gottfredson etablerade dem som ett gift par, och i de danska serierna introducerade David Gerstein deras två barn, Peggy och Plato Pigg. Varken Percy, Peggy eller Plato har dock fått några svenska namn.