Singoalla So

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Singoalla So (orig. Patricia Pigg, tidigare även på svenska kallad Patricia) är en Disneyfigur som under åren 1929-1932 medverkade i en handfull av de allra tidigaste "Musse Pigg"-filmerna. 1930 debuterade hon som seriefigur, i Floyd Gottfredsons "Musse Pigg och äggtjuvarna", varefter hon sporadiskt fortsatte att dyka upp i dagspressversionen av "Musse Pigg" ända in i 1950-talet.

Under 1930-talet dök Singoalla upp i flera brittiska disneyserier, på 1960-talet introducerade Romano Scarpa henne i de italienska disneyserierna, och på 1990-talet började hon dyka upp även i den danskbaserade produktionen. Sedan millennieskiftet har hon dessutom figurerat i en handfull korta nederländska så kallade "Deckargåtor".

I serierna är Singoalla är en frodig antropomorf grisdam, och väninna till Mimmi och Klarabella. I filmerna figurerade hon tillsammans med en manlig motsvarighet med originalnamnet Percy Pigg (efternamnet är en variantstavning på engelskans "pig", "gris", och saknar koppling till Musses svenska efternamn). Gottfredson etablerade dem som ett gift par, och i de danska serierna introducerade David Gerstein deras två barn, Peggy och Plato Pigg. Varken Percy, Peggy, eller Plato har dock fått några svenska namn.