Professor Pumpernickel

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Professor Pumpernickel (orig. Dottor Kranz) är en Disneyfigur skapad av Bruno Sarda för de italienska Disneyserierna, i vilka han är en skrupellös arkeolog och Indiana Jöns ärkefiende.

Historik

Pumpernickel debuterade tillsammans med Indiana Jöns i "Jakten på det försvunna templet" av Bruno Sarda och Maria Luisa Uggetti från 1988 (på svenska i Kalle Ankas Pocket 118). Likson Indiana Jöns är en parodi på Indiana Jones är Pumpernickel baserad på Jones' ärkefiende René Belloq. Pumpernickel utmärker sig genom sin förkärlek till att klä ut sig för att på så vis överlista Indiana i den ständigt pågående jakten på nya arkeologiska fynd, och han drar sig inte heller för att använda skjutvapen.

Bakgrunden till de båda arkeologernas fejd och deras första möte som arkeologistudenter återberättas i Bruno Sardas och Massimo De Vitas "Professor Pumpernickels hämnd" från 1992 (på svenska i Kalle Ankas Pocket 158).

Alternativa svenska namn

Professor Pumpernickels svenska namn har varit det samma i de allra flesta fall, men vid en handfull tillfällen har översättarna gett honom alternativa namn: i Kalle Ankas Disneytajm nr. 6 (där Indiana kallas "Indiana Longs") har han fått behålla sitt italienska namn och kallas "Doktor Kranz", medan han i Farbror Joakim 9/1999 (där Indiana kallas "Indiana Bones") går under namnet "Doktor Krimz".