Mjukfot

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Mjukfot (orig. Tanglefoot, på svenska även kallad Snubbelfot) är Musse Piggs häst, främst i serier från 1930-talet, och skapad av Floyd Gottfredson.

Mjukfot var under åren 1933-1934 en återkommande figur i dagspressversionen av "Musse Pigg". Främst medverkade han i dagspressäventyren "Musse Pigg och fullblodet Mjukfot" från 1933 och "Musse och Långben som privatdetektiver" från 1933-1934, men han dök vid samma tid även upp på flera söndagssidor. Härutöver syntes han ett par år senare även i en handfull korta brittiska Disneyserier.

Under sin tid som animatör hos Disney jobbade Carl Barks med en kortfilm i västern-miljö, med Musse, Svarte Petter och Mjukfot. Denna fullbordades dock aldrig.

1991 skapade Massimo Marconi och Giorgio Cavazzano en serieversion av Federico Fellinis långfilmsklassiker "La Strada"[1], med Musse, Mimmi, och Svarte Petter i huvudrollerna. Serien, som på svenska publicerades i Kalle Ankas Pocket Special: Rampfeber (2008) tecknades i en stil nära Gottfredsons, och innebar också en tillfällig come-back för Mjukfot.