Mjukfot

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Mjukfot (orig. Tanglefoot, på svenska även kallad Snubbelfot) är Musse Piggs häst, främst i serier från 1930-talet, och skapad Floyd Gottfredson.

Mjukfot var under åren 1933-1934 en återkommande figur i dagspressversionen av "Musse Pigg". Främst medverkade han i dagspressäventyren "Musse Pigg och fullblodet Mjukfot" från 1933 och "Musse och Långben som privatdetektiver" från 1933-1934, men han dök vid samma tid även upp på flera söndagssidor. Härutöver syntes han ett par år senare även i en handfull korta brittiska disneyserier.

Under sin tid som animatör hos Disney jobbade Carl Barks med en kortfilm i västern-miljö, med Musse, Svarte Petter, och Mjukfot. Denna fullbordades dock aldrig.

1991 skapade Massimo Marconi och Giorgio Cavazzano en serieversion av Federico Fellinis långfilmsklassiker "La Strada", med Musse, Mimmi, och Svarte Petter i huvudrollerna. Serien, som på svenska publicerades i "Kalle Ankas Pocket Special: Rampfeber" (2008) tecknades i en stil nära Gottfredsons, och innebar också en tillfällig come-back för Mjukfot.