Pelle och Putte (Disney)

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Pelle och Putte (orig. Pierino & Pieretto) är återkommande Disneyfigurer i de italienska Disneyserierna. De är Svarte-Petter busiga brorsöner, och omstundom Teddi och Freddis kompisar.

Historik

Pelle och Putte debuterade i "Stökiga besökare" av Carlo Panaro och Corrado Mastantuono (på svenska i Kalle Ankas Disneytajm nr. 9), i vilken de är på besök hos sin Svarte-Petter från Gåseborg, men när denne arresteras efter en misslyckat juvelerarstöld erbjuder Musse Pigg att ta hand om dem under några dagar. De två busungarna gör inledningsvis livet surt för Musse, som dock till slut vinner deras respekt.

De har därefter fortsatt att figurera i totalt ett trettiotal avsnitt, men utöver ett par cameoframträdande, är deras enda ytterligare (2022) framträdande i svensk översättning "En deckares spännande jobb" av Carlo Panaro och Alessandro Perina i Farbror Joakim 6/1997.

Deras roll som busungar, sarkastiska iakttagare av sin farbrors misslyckanden på brottets bana, och antagonistiska kompisar till Teddi och Freddi, innebär att duons roll Musse-serien i mångt och mycket är att jämföra med Björnligans brorsöner Björnglina.