Sport Goofy

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Sport Goofy är en Disneyfigur och Långbens idrottsstjärna till kusin.

Historik

Figuren Sport Goofy har sitt ursprung i Walt Disney Productions animationsstudio, som under 1950-talet lät Långben figurera som idrottsman i flera kortfilmer. Under 1980-talets första hälft producerade den franska Disneyserieproducenten Hachette flera ensideslånga skämtserier utifrån samma premiss som kortfilmerna, under rubriken "Sport Goofy".

1984 publicerades det första längre avsnittet med figuren, den i Sverige opublicerade "Destination XB 2050!" av Michel Motti och Gen-Clo, i vilken Sport Goofy etableras som Långbens kusin. Sport Goofy är, i likhet med sin mer kända släkting, positiv och energisk, men till skillnad från Långben är Sport Goofy även en skicklig och vältränad atlet, och bemästrar de flesta idrotter.

Under 1980-talet fortsatte Sport Goofy att dyka upp i en stor mängd franskproducerade ensidesserier, men bara i undantagsfall figurerade han i längre avsnitt. Härutöver har han även dykt upp i italienska Disneyserier, samt, i samband med sommar-OS 1984 och 2004, i danska respektive nederländska serier. Såväl i de italienska som i de danska och nederländska avsnitten omnämns han som Långbens kusin.

1984 släppte Disneystudion den 20 minuter långa tv-filmen "Sportfånen Långben som fotbollsstjärna" ("Sport Goofy in Soccermania"), i vilken Sport Goofy möter bland andra Knattarna, farbror Joakim och Björnligan.

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!