Moster Musselia

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Moster Musselia (orig. zia Topolinda De Topey) är en Disneyfigur som främst figurerat i italienska Disneyserier. Hon är Musse Piggs kärleksfulla moster och modersfigur.

Historik

Moster Musselia skapades av Romano Scarpa och debuterade i "Chiricahuahalsbandet" från 1960 (på svenska i "Hall of Fame: De stora serieskaparna" nr. 2), som bland annat innefattar tillbakablickar till Musses spädbarnsår i Musselias omvårdnad.

Därefter dröjde det till 1985 och "I sagans värld" av Angelo Palmas och Giorgio Cavazzano innan Musselia dök upp igen, denna gång endast i några rutor. 1994 publicerades en uppföljare till debutserien: "Moster Mussefinas dagbok" (sic!) av Claudia Salvatori, Romano Scarpa och Lucio Michieli. Under de påföljande decenniet gjorde hon ytterligare några mindre framträdanden, inklusive i de äventyr som introducerade hennes äventyrslystne bror, Musses morbror Jeppe.

Sedan 2004 har hon varit en återkommande figur i de italienska serierna, och utvecklats till att få motsvarande roll i Musses livs, som Farmor Anka har i Kalle Ankas bakgrundshistoria – den ömsinta äldre släktingen som sedan hjältens barndom axlat modersrollen.

Musselia ha även haft huvudrollen i en handfull – på svenska ännu (2022) opublicerade – serier betitlade "I misteri di Zia Topolinda" av Massimiliano Valentini och Ottavio Panaro. Sedan 2021 har hon dessutom medverkat i den amerikanska serien "Tonårs-Kalle Anka", som vårdnadshavare till den tonårige Musse.

Äldre svenska namn

Innan figuren blev en mer återkommande figur gick hon under flera alternativa namn i de svenska översättningarna: "faster Pigg" i Kalle Ankas Pocket (KAP) 99, "moster Mussefina" i KAP 175, och "moster Piggalia" i KAP 214. Sedan 2010 (KAP 376) har moster Musselia varit det etablerade namnet.