Röde Getingen

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Röde Getingen (orig. Red Wasp) är en Disneyfigur skapad av Cecil Beard och Paul Murry. Han är en superhjälte skapad för den amerikanska marknaden, men som främst figurerat i brasilianska Disneyserier.

Historik

Röde Getingen debuterade 1967, i den tredelade "Musse Pigg"-serien med samma namn (historiekod W WDC 317-01P), på svenska publicerad i Kalle Anka & C:o nr 38-40 1998. Här presenteras han som en väletablerad superhjälte i Ankeborg, och när han plötsligt försvinner slungas staden in i en våldsam brottsvåg, och på kommissarie Karlssons uppdrag axlar Musse Röde Getingens mantel, i hopp om att stävja kriminaliteten.

Röde Getingen återvänder till Ankeborg i slutet av serien, men återanvänds aldrig av de nordamerikanska serieskaparna – däremot blev han en flitigt använd figur i de brasilianska Disneyserierna, där han introducerades av Ivan Saidenberg. Efter att under sjuttiotalet ha dykt upp i serier med såväl Musse, som Björnligan, Stål-Långben, José Carioca och kusin Knases superhjälteidentitet Batank, figurerade han under åttio- och nittiotalet huvudsakligen som en del av superhjältegruppen Club dos Heróis, tillsammans med flera andra av Disneyfigurernas superhjältealias.

På svenska har (2018) enbart figurens debutserie publicerats.