Tuttan

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Tuttan av Jim Fletcher och Ellis Eringer ur "Sippan – en tuff tös" (orig. "Adventuring Melody") Historiekod: S 64074 ur Kalle Anka & C:o nr 25/1965. © Disney

Tuttan (orig. Melody, på svenska även kallad Sippan) är Mimmi Piggs systerdotter i serier producerade av Walt Disney Studios.

Historik

Tuttan dök upp första gången 1964 i serien "Hisnande hastigheter" (Historiekod S 64002), i Sverige publicerad i Kalle Anka & C:o 11/1965. Manusförfattaren är okänd, men Jim Fletcher och Ellis Eringer svarade för skiss respektive tuschning av serien. Duon Fletcher–Eringer kom därefter att under ett par år återanvända henne i ytterligare ett dussintal serier.

Tuttan är till synes något yngre än Musse Piggs brorsöner Teddi och Freddi, och flertalet av de sextiotalserier hon medverkade i bygger på konflikten mellan den "flickiga" Tuttan och de "grabbiga" Teddi och Freddi.

Främst undantaget ett par anonyma framträdande i brasilianska Disneyserier under 1980-talet lös Tuttan därefter länge med sin frånvaro. Under en knapp tioårsperiod runt millennieskiftet dök hon dock återigen upp, denna gång i italienska Disneyserier, och då huvudsakligen i rollen som sidekick till Mimmi.

Andra systerdöttrar och snarlika figurer

Mimmi har haft flera olika systerdöttrar genom åren; redan i den tecknade kortfilmen "Musse Pigg hos lilleputtarna" från 1934 figurerar en systerdotter med namnet Maisie, och i en Musse Pigg-bok från 1940-talet förekommer trillingsystrarna Dolly, Polly & Molly.

I två amerikanska serier tecknade av Paul Murry på 1960-talet figurerar Mimmis två syskonbarn. I "Ett osvikligt knep", originalpublicerad som "The Late, Late Show" i Mickey Mouse Album från 1962, och på svenska i Kalle Anka & C:o 30/1963, heter de Millie & Melody i original, medan de är namnlösa i den svenska översättningen. Ett år senare, i "Träff med tur", originalpublicerad som "Mickey's Close Call" i Mickey Mouse #88, och i svensk översättning i Kalle Anka & C:o 10/1964, heter de Pammy & Tammy på engelska och Lena & Lisa i svensk översättning. Därefter har liknande figurer, utan namn, även figurerat i enstaka danska Disneyserier och -illustrationer, och under 2000-talet har Millie & Melody dykt upp i enstaka avsnitt av tv-serien "Musses klubbhus".

Huruvida Tuttan, Millie & Melody, Pammy & Tammy/Lena & Lisa, och de anonyma danskproducerade syskonbarnen är att betrakta som samma figurer är en öppen fråga.

Under 1990-talet figurerade även och parallellt med den återuppväckta Tuttan, de äldre, tonåriga systerdöttrarna Tiny & Lily i italienska serier. Dessa serier, skrivna av Nino Russo, har inte publicerats på svenska.

Tuttan ska inte heller förväxlas med Teddis flickvän Lill-Tuttan (Millie), från dagspressversionen av "Musse Pigg". Namnet till trots är de Mimmi-relaterade flickorna tydligt skilda från Lill-Tuttan, som är en antropomorf hund med långt blont hår.

Tuttan på andra språk

  • Mini danmark.gif Danska: Tillie
  • Mini storbritannien.gif Engelska: Melody
  • Mini finland.gif Finska: Tytti
  • Mini frankrike.gif Franska: Mélodie
  • Mini italien.gif Italienska: Melody
  • Mini nederlanderna.gif Nederländska: Moppie