Djungel-Jim

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Jungle Jim)
Hoppa till navigeringHoppa till sök

"Djungel-Jim", "Jungle Jim" i original, amerikansk djungeläventyrserie skapad av Alex Raymond 1934.

Samma datum som Raymonds "Blixt Gordon" gjorde entré (den 7 januari 1934) startade också "Djungel-Jim". Placerad ovanför "Blixt Gordon" (som en så kallad topper) utgjorde den en tredjedel av söndagssidan (medan "Blixt Gordon" tog upp de andra två tredjedelarna).

Jim Bradley, som är huvudfigurens riktiga namn, var en äventyrare och storviltsjägare klart inspirerad av den verklige äventyraren Frank Buck. Handlingen var till en början inte så avancerad; Jim ställdes öga mot öga med diverse bestar som tigrar, lejon, gorillor, ja till och med en haj! När serieförfattaren Don Moore tog över manuset till serien i slutet av 1934 blev historierna komplexare. Raymond lämnade serien i början av 1944 och serien fortsattes av anonyma tecknare innan John Mayo och Paul Norris fick sätta dit sina namn. Serien lades slutligen ner 1954.

Svensk publicering

Publicerades som "Blixten" i Svenska Dagbladet omkring 1946, i svartvitt. Huvudpersonen döptes här om till Björn Blixten!

Var en av huvudserierna (med "Fantomen" och "Corrigan") i tidningen X9 från starten 1969.

Semics "Djungel-Jim"

Semic gav 1972-73 ut en serietidning med namnet Djungel-Jim. Denna Djungel-Jim syftade dock på djungelserien "Jim Cane" – det svenska namnet på den franska serien "Kalar". Denna serietidning hade 1967-72 föregåtts av Centerförlagets tidning Djungelserien, som även den hade "Jim Cane" som huvudserie.

Djungel-Jim på olika språk

  • Usa USA: Jungle Jim
  • Sverige Sverige: Djungel-Jim
  • Finland Finland: Viidakko-Bill
  • Italien Italien: Jim della giungla