Rymdens Hjältar (serietidning)

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök


SERIETIDNING
Rymdens Hjältar
Land:Mini sverige.gif Sverige
Språk:Mini sverige.gif svenska

Startade:1980
Upphörde:1981
Förlag:Semic Press

Föregående:«Stålpojken (serietidning)
Nästa:Supermagasinet»
Shadow Lass, Lightning Lad, Sun Boy och Superboy på omslaget till Rymdens Hjältar nr 4/1980.[1] Superboy var inte med i det äventyr, "Solfällan", som var detta nummers huvudäventyr. Att han finns med på omslaget torde därför bara ha med marknadsföring att göra.

Bilden är hämtad med tillstånd från The Grand Comic Book Database.

Denna artikel handlar om den svenska serietidningen Rymdens Hjältar. För serien med samma namn, se originaltiteln "Legion of Super-Heroes".


Rymdens Hjältar, svensk serietidning utgiven av Semic Press i sexton nummer (8 nr/år) 1980–81. Tidningen innehöll den amerikanska science fiction-superhjälteserien "Legion of Super-Heroes", på svenska "Rymdens Hjältar".[2]

Tidningen var en fortsättning/ett namnbyte på serietidningen Stålpojken som kom med sitt sista nummer (i den omgången) 1979, och som under sina sena år i stor utsträckning hade innehållit serien "Rymdens Hjältar".

Titelförändringen på Semic 1980 sammanföll med ett titelbyte hos DC Comics utgivning i USA. I USA har serietidningar i regel löpande numrering, som alltså inte startas om varje nyår. Från och med 1980 fick i USA tidningen Superboy & the Legion of Super-Heroes i stället titeln The Legion of Super-Heroes, men med fortsatt löpande nummerserie. Medan den svenska tidningen lades ner efter två år, fortsatte dock den amerikanska upplagan att utges till juli 1984, då den i stället döptes om till Tales of the Legion of Super-Heroes, fortfarande med samma löpande nummerserie.[3]

Även om namnbytet kom samtidigt, låg den svenska publiceringen efter den amerikanska. Medan Stålpojken i serien lämnade Legionen i samband med att den amerikanska tidningen bytte namn, dröjde det till nummer 4/1981 innan samma avskedsberättelse publicerades i den svenska tidningen.

Förutom serierna, innehöll varje nummer ett avsnitt i artikelserien "Berömda rymdfilmer", som i text och fotografier presenterade en känd science fiction-film. Det var en artikelserie som hade startat redan i Stålpojken. Baksidan av tidningen täcktes av en samlarbild från den film som presenterades i det numret. Artikelseriens tema passade förstås bra ihop med science fiction-serien Rymdens Hjältar.

Tillsammans med tidningarna Stålmannen och Läderlappen gick tidningen Rymdens Hjältar upp i Supermagasinet 1982.

Källor