Sun Boy

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Ej att förväxla med någon av de övriga seriefigurerna eller serietidningarna med namnet Inferno. Se gaffelsidan.


Sun Boy tecknad av John Forte från Adventure Comics nr 302 (1962). © DC Comics.

Sun Boy, Solpojken på svenska, Dirk Morgna i det civila. Amerikansk superhjälte från DC Comics och medlem av framtidsgruppen Legion of Super-Heroes (Rymdens Hjältar). Figuren skapades av Jerry Siegel (manus) och Jim Mooney (bild).

Historik

Dirk "Sun Boy" Morgna var en av de tidigaste medlemmarna i Rymdens Hjältar och dök först upp i tidningen Action Comics nr 276 (1961). I början hade han framför allt förmågan att avge ett bländande sken, men efter hand utvecklade han mäktigare krafter, inklusive förmågan att alstra eld och hetta med solens styrka. Sina superkrafter fick han efter att ha låsts in i en experimentell kärnreaktor och bestrålats av sin ärkefiende Dr. Regulus.

Sun Boy blev en av de viktigaste medlemmarna i Rymdens Hjältar. I senare avsnitt fick han bland annat rollen som reservledare. Personlighetsmässigt utvecklades han sedermera till en charmör och kvinnokarl (och ibland något av en sexist).

I slutet av 1980-talet gjorde bl.a. Keith Giffen en version av serien "Legion", där de tidigare tonårshjältarna nu vuxit upp. Dirk Morgna hade här gett upp identiteten som Sun Boy och var istället en regeringsagent som ansåg sig kämpa för det goda, dock något skrupellöst och för en regering som visade sig vara korrumperad. Han dödades slutligen under en attack från de krigiska Dominators. Under samma period dök dock en grupp yngre kloner av Rymdhjältar upp i serien, däribland en yngre Sun Boy som kallade sig för Inferno.

1994 fick serien "Legion" en total omstart och all gammal historia förklarades "ogiltig". I den nya versionen av rymdhjältarna syntes Sun Boy inte till. Dock fanns hans civila alter ego Dirk Morgna med som bifigur.

2005 kom ytterligare en total omstart av serien, och med denna en nyversion av Sun Boy skapad av Mark Waid och Barry Kitson. Här är Sun Boy återigen tillbaka i en dräkt som påminner om hans klassiska utstyrsel från 60-talet.

Förvirringen tar emellertid inte slut där. I en crossover mellan tidningarna Justice League of America och Justice Society of America 2007, dyker Legion of Super-Heroes upp i en biroll. Men här är det fråga om den ursprungliga versionen från före Crisis on Infinite Earths, inte den nyversion som Waid och Kitson skapat 2005. Kontentan är att det verkar finnas två "gällande" upplagor av Legion of Super-Heroes, inklusive Sun Boy. Om dessa kommer från två olika parallella universum i DC:s värld, eller om det finns någon annan förklaring, får framtiden utvisa.


Första framträdande: Action Comics nr 276 (1961)
Nuvarande version: Legion of Super-Heroes (vol. 5) nr 1 (2005)

Avläggare

Det har förekommit två figurer i DC:s universum som inspirerats av Sun Boy. Den ena är den kvinnliga superhjälten Inferno, en hjältinna som medverkade i 1994-versionen av "Legion of Super-Heroes". Den andra är Sun Girl, en nutida "kvinnlig förfader" till Dirk Morgna som dykt upp som skurk i serien "Teen Titans" under 2007.

Det fanns under en tid även en superskurk vid namn Sun Emperor, som var Sun Boys kriminella motsvarighet i Legion of Super-Villains.