Matter-Eater Lad

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Matter-Eater Lad, på svenska Materieätaren, Materieslukaren eller Materieätar-pojken. Tenzil Kem i det civila. Amerikansk superhjälte från framtiden i DC Comics' "Rymdens Hjältar", skapad av Jerry Siegel (manus) och John Forte (bild).


Bakgrund

Tenzil Kem från planeten Bismoll har den nedärvda förmågan att äta och utvinna näring ur vilken materia som helst. Som Matter-Eater Lad använde han denna förmåga till att bli medlem i Legion of Super-Heroes (Rymdens Hjältar). Med tiden tyckte en allt större del av kreatörerna och läsarskaran att hans krafter var för fåniga, så han lämnade till slut gruppen för att bli politiker på sin hemplanet. Han var emellertid redan något av en kultfigur (liksom Bouncing Boy) och gästspelade åtskilliga gånger i serien efter det. Efter "Crisis on Infinite Earths" 1985 förekom han mest som bifigur.

Serien "Rymdens Hjältar" har omstartat två gånger med nya bakgrundshistorier. I versionen från 1994 var Tenzil Kem inte superhjälte utan kock åt Legion of Super-Heroes. I den nuvarande versionen, skapad 2005 av Mark Waid och Barry Kitson, har han inte introducerats överhuvudtaget.

Dock, i en crossover mellan tidningarna Justice League of America och Justice Society of America 2007, dyker Legion of Super-Heroes upp i en biroll. Men här är det fråga om den ursprungliga versionen från före Crisis on Infinite Earths, inte den nyversion som Waid och Kitson skapat 2005. Kontentan är att det verkar finnas två "gällande" upplagor av Legion of Super-Heroes, inklusive Matter-Eater Lad. Om dessa kommer från två olika parallella universum i DC:s värld, eller om det finns någon annan förklaring, får framtiden utvisa.


Första framträdande: Adventure Comics nr 303 (1963)