Brainiac 5

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Brainiac 5 i förgrunden på omslaget till serietidningen Stålpojken nr 1/1978.[1]

Bilden är hämtad med tillstånd från The Grand Comic Book Database.
© upphovsrätt DC Comics/Semic.

Brainiac 5 alias Querl Dox, supersmart grönhyad yngling från planeten Colu och medlem i den framtida intergalaktiska superhjälteorganisationen Legion of Super-Heroes (Rymdens Hjältar) i serier från amerikanska förlaget DC Comics. Denne superhjälte är ättling till Brainiac II, fosterson till Supermans fiende Brainiac i nutiden.


Olika versioner av Brainiac 5

Ursprunglig version

En grönhyad tonåring dök upp redan i Legion of Super-Heroes' första framträdande Adventure Comics nr 247 (april 1958) och många fans hävdar att det var en tidig version av Brainiac 5, även om hans namn aldrig nämndes och hans personlighet och förmågor inte framkom. (Troligen var han inte ens grönhyad i den ursprungliga färgläggningen.)

I Action Comics nr 276 (maj 1961) introducerades figuren officiellt. I sitt första möte med den tidsresande Stålflickan berättar han att att han är Brainiacs ättling, men att han till skillnad från sin förfader kämpar för det goda. Det visade sig senare att Brainiac 5 i själva verket härstammade från Brainiac II, en pojke som var den ursprunglige Brainiacs fosterson.

Brainiac 5:s superkraft är hans oerhört skarpa hjärna som är effektivare än 2900-talets mest avancerade datorer. Trots att hans krafter inte var av det fysiska slaget, gick Brainiac 5 även ut i strid ibland. Då använde han bland annat ett kraftsköldsbälte som han själv uppfunnit. Bland hans övriga uppfinningar finns den flygring som alla medlemmar i Legion of Super-Heroes bar.

Periodvis slog hans avancerade hjärna slint, till exempel då han skapade den onda datorn Computo och världsförgöraren Omega. Brainiac 5 var vanligtvis rationell och analytisk, och drog sig ofta för att visa känslor, men var djupt förälskad i Stålflickan.

I slutet av 1980-talet, efter serien "Crisis on Infinite Earths", gjorde Keith Giffen med flera en ny version av serien "Legion", där de tidigare tonårshjältarna nu vuxit upp. Brainiac 5 återkom där, nu mer som en forskare som stod i laboratoriet och sällan gick ut i strid.

Den här versionen försvann i och med serien "Zero Hour" 1994, men återkom under 2007 (se nedan).

1990-talsversionen

1994 fick serien "Legion of Super-Heroes" en total omstart (efter jätte-crossovern "Zero Hour") och all gammal historia var nu förklarad "ogiltig". Den återintroducerade Brainiac 5 var sig lik från tidigare versioner, med skillnaden att han var en mycket kallare och mer arrogant yngling. Under en kort period var figurens krafter och personlighet "uppgraderade" och han kallade sig då för "Brainiac 5.1".

2000-talsversionen

2005 kom en ny total omstart. Den nya versionen skapades av Mark Waid och Barry Kitson. Brainiac 5 är även här en superintelligent, förhållandevis arrogant, men ändå heroisk ung man från Colu.

Originalets återkomst

Förvirringen tar emellertid inte slut där. I en crossover mellan tidningarna Justice League of America och Justice Society of America 2007, dyker Legion of Super-Heroes upp i en biroll. Men här är det fråga om den ursprungliga versionen från före Crisis on Infinite Earths, inte den nyversion som Waid och Kitson skapat 2005. Kontentan är att det verkar finnas två "gällande" upplagor av Legion of Super-Heroes, inklusive Brainiac 5. Om dessa kommer från två olika parallella universum i DC:s värld, eller om det finns någon annan förklaring, får framtiden utvisa.

Denna version av Brainiac 5 dyker även upp i en Stålmannenhistoria i tidningen Action Comics 2007.


Första framträdande: (prototyp) Adventure Comics nr 247 (april 1958), (officiell) Action Comics nr 276 (maj 1961)
Nuvarande version: Legion of Super-Heroes (vol. 5) nr 1 (2005)

Källor


Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!