Saturn Girl

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Saturnusflickan i mitten på omslaget till serietidningen Stålpojken nr 2/1979.[1]

Bilden är hämtad med tillstånd från The Grand Comic Book Database.
© upphovsrätt DC Comics/Semic.

Saturn Girl, på svenska Saturnusflickan, egentligen Imra Arden, var en av de tre som grundade Rymdens Hjältar, en superhjältegrupp tusen år in i framtiden. Hennes superkraft är att hon har telepatisk förmåga och både kan läsa och påverka andras tankar.

Saturnusflickan var född och uppvuxen på Titan, en av planeten Saturnus månar. Det var vanligt för människor på Titan att ha telepatisk förmåga, men Saturnusflickans förmåga var ovanligt stark även för att tillhöra någon från Titan. En tid var hon ledare för Rymdens Hjältar. Redan vid tiden för grundandet av Rymdens Hjältar inledde hon ett romantiskt förhållande med rymdhjältekollegan Lightning Lad (Blixtpojken), som hon sedan också gifte sig med.

Saturn Girl debuterade i en historia av Otto Binder och Al Plastino i Adventure Comics nr 247, april 1958, tillsammans med de två andra ursprungliga medlemmarna i Legion of Super-Heroes, Lightning Boy (senare kallad Lightning Lad) och Cosmic Boy. Hennes kostymer och utseende har ändrats flera gånger under tiden DC har utvecklat sitt universum, men hon är ändå en av de som lyckats hålla sig kvar med ganska bibehållen identitet både under 1990- och 2000-talet. I Sverige återfanns hon tidigt på 60- och 70-talet i Centerförlagets serietidningar Stålpojken och Gigant.

Källor

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!