Lightning Lad

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Lightning Lad (till höger) förundras över Matter-Eater Lads förmåga, tecknade av John Forte i Adventure Comics nr 303 (1963). © DC Comics.
Lightning Lads debut i Adventure Comics nr 247, april 1958. Bild av Curt Swan och Stan Kaye. © DC Comics.

Bilden är hämtad med tillstånd från The Grand Comic Book Database.

Ej att förväxla med Kid Flash, som också kallats Blixtpojken på svenska.


Lightning Lad, även kallad Lightning Boy eller Live Wire, på svenska Blixtpojken, egentligen Garth Razz från planeten Winath, är en superhjälte från DC Comics. Garth var en av de tre som grundade Legion of Super-Heroes (Rymdens Hjältar), en superhjältegrupp tusen år in i framtiden. Hans superkraft är att han kan alstra elektriska spänningar och på så sätt slunga blixtar omkring sig.

Historik

Originalversionen

Lightning Lad dök först upp i tidningen Adventure Comics nr 247 (1958), ursprungligen under namnet Lightning Boy, tillsammans med kollegorna Saturn Girl (Saturnusflickan) och Cosmic Boy (Kosmospojken) i Rymdens Hjältar. I sitt första framträdande reste de tre framtidshjältarna tillbaka till 1900-talet för att locka Stålpojken att bli medlem i deras framtida hjältegrupp. De lyckades och blev så populära hos läsekretsen att de fick återkomma och snart fick en egen serie. I framtida avsnitt ändrades Lightning Boys namn till Lightning Lad. Hans bakgrundshistoria berättades också efter hand.

Blixtpojken fick sina krafter i samband med att han tillsammans med sina syskon hade strandat på den främmande planeten Korbal, där de kom i kontakt med elektriskt laddade varelser som attackerade dem. I stället för att skadas, fick alla syskonen samma blixtförmåga. De kunde med hjälp av denna förmåga ladda sitt rymdskepps batterier och ta sig iväg från planeten.

Redan vid tiden för grundandet av Rymdens Hjältar inledde Garth ett romantiskt förhållande med rymdhjältekollegan Saturnusflickan, som han sedan också gifte sig med. Hans storebror Blixtmästaren använder sina blixtkrafter för onda syften, medan hans tvillingsyster Viktflickan också blev medlem i Rymdens Hjältar (hon fick sina krafter förändrade senare). Blixtpojken själv dog under en strid mot Zaryan Erövraren, men återvände senare till livet. Han förlorade också en arm i kamp mot "The Super Moby Dick of Space", men armen återställdes senare.

Under en tid var Blixtpojken ledare för Rymdens Hjältar. En dräkt designad av Dave Cockrum på 1970-talet har blivit hjältens mest kända utstyrsel.

På 1980-talet lämnade både Blixtpojken och Saturnusflickan Rymdens Hjältar för att bilda familj. De fick två tvillingsöner. En av dem kidnappades av Darkseid och blev förvandlad till superskurken Validus.

I slutet av 1980-talet gjorde bl.a. Keith Giffen en version av serien "Legion of Super-Heroes", där de tidigare tonårshjältarna nu vuxit upp. Garth Ranzz hade här helt gett upp identiteten som Lightning Lad och stödde istället en motståndsrörelse tillsammans med sin fru Imra (f.d. Saturn Girl), och betraktades mer som en medhjälpare till än en medlem av Rymdens Hjältar. En tid sernare dök dock en grupp kloner av Rymdhjältar upp i serien, däribland en yngre Lightning Lad som kallade sig för Live Wire.

Nyversioner

1994 fick serien "Legion" en total omstart och all gammal historia förklarades "ogiltig". Även i den nya versionen av rymdhjältarna var Garth en av de tre grundarna, dock här under det nya namnet Live Wire. Live Wire offrade sitt liv i strid med den onda Progenitor, men återvände även i denna version till livet.

2005 kom ytterligare en total omstart av serien, och med denna en nyversion av Garth, återigen kallad Lightning Lad, skapad av Mark Waid och Barry Kitson. Här är han tillbaka i en dräkt som påminner om hans klassiska utstyrsel från 1970-talet.

Förvirringen tar emellertid inte slut där. I en crossover mellan tidningarna Justice League of America och Justice Society of America 2007, dyker Legion of Super-Heroes upp i en biroll. Men här är det fråga om den ursprungliga versionen från före Crisis on Infinite Earths, inte den nyversion som Waid och Kitson skapat 2004. Kontentan är att det verkar finnas två "gällande" upplagor av Legion of Super-Heroes, inklusive Lightning Lad. Om dessa kommer från två olika parallella universum i DC:s värld, eller om det finns någon annan förklaring, får framtiden utvisa.


Första framträdande: Adventure Comics nr 247 (April, 1958)
Nuvarande version: Legion of Super-Heroes (vol. 5) nr 1 (2005)