Stålpojken

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Superboy (Kon-El))
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Stålpojken på reklamskylt för Smallville från New Adventures of Superboy av Kurt Schaffenberger. © DC Comics, scan gjord av Anthony Dean

"Superboy" i original. Ursprungligen en serie om Stålmannen som ung. Den ursprunglige Stålpojken förekommer också i serierna om Rymdens Hjältar. Under 1990-talet introducerades en ny Superboy, en ung bifigur i Stålmannens universum. Senare har även alternativa Superboy förekommit i DC:s universum.

Ursprungsversionen, Stålmannen som barn

Introducerades på 1940-talet. Var under en period från serien "Crisis on Infinite Earths" i mitten av 1980-talet till "Infinite Crisis" i mitten av 2000-talet inte en del av kontinuiteten.

När John Byrne moderniserade och nystartade serien "Superman" 1986 slog han fast att Clark Kent aldrig varit någon stålpojke och aldrig upplevt några äventyr som ung där han utnyttjat sina superkrafter. Han hade där heller ingen anledning att dölja sin goda grundfysik bakom en förklädnad som glasögonprydd vekling när han var barn. Clark Kent i Byrnes version upptäckte sina krafter och osårbarhet gradvis under barndomen och tonåren. Han var till och med skolans football-hjälte, även om hans adoptivfar Jonathan Kent starkt ogillade det.

Eftersom det inte fanns någon Superboy i Byrnes version kunde han heller inte ha varit medlem i Legion of Super-Heroes (Rymdens Hjältar), den sammanslutning av tonåringar med superkrafter från framtiden som i de gamla äventyren rest tillbaka i tiden för att träffa sin idol Superboy och uppleva äventyr med honom. Detta ledde till ett grundproblem med grundpremissen och kontinuiteten för serien "Legion of Super-Heroes". Byrne lät då superskurken Time Trapper skapa ett fickuniversum där det fanns en version av en Superboy, som Legion reste till varje gång de trodde att de reste i tiden. I ännu en retcon strök man helt även denne Superboy och lät daxamiten Lar Gand/Mon-El/M'Onel/Valor tjäna som Legions stora inspirationskälla.

2006, efter miniserien "Infinite Crisis" som än en gång stöpte om delar av historien och universat, börjar manusförfattarna åter föra in referenser till att den unge Clark Kent skulle varit aktiv som någon sorts mystisk hjälte kring hemstaden Smallville. Troligen kommer inspirationen från TV-serien "Smallville", där superhjältetrikåer inte förekommer på unge Clark. Legion of Super-Heroes får sin forna historia mer eller mindre återställd, och Clark Kent har åter varit medlem under namnet Superboy. I miniserien "Superman: Secret Origin" 2009–2010 av Geoff Johns och Gary Frank har Supermans gamla historia återställts då Clark uppträder som den klassiske Superboy i den bekanta dräkten.

StubAvsnitt.png Detta avsnitt är bara påbörjat. Du kan hjälpa till genom att fylla i mer .

Klonad version (Kon-El/Conner Kent)

Efter återstarten av DC:s universum, som innebar att Stålmannen inte hade superkrafter som ung, introducerades 1993 en ny Superboy. Dennes kryptonska namn är Kon-El och hans jordiska namn är Conner Kent. Figurens bakgrundshistoria har förändrats ett antal gånger i samband med de nya förändringar av DC:s universum som emellanåt har publicerats.

En ung klon av Stålmannen och Lex Luthor som

Den första varianten av Kon-El var en metahuman klon skapad av genmanipulation, skapad av Project Cadmus som en kopia av Stålmannen och nära genetiskt lik honom. Denna variant förekom i serier fram till augusti 2003. Han introducerades i storylinen "Reign of the Supermen" under tidigt 1990-tal, som en av många ersättare till Stålmannen då denne antogs vara död. Tidigare medlem av Ravers, Young Justice och Teen Titans. Dödades i "Infinite Crisis" (2005–06), men återvände till liv i "Legion of 3 Worlds" (2008–09).

En retcon som publicerades i Teen Titans #1 (september 2003) presenterade Kon-El som en kryptonsk/mänsklig hybrid av Stålmannen och Lex Luthor. Efter DC:s The New 52 2001, som återigen gjorde om seriernas kontinuitet, var Superboy en klon skapad med DNA från tre olika källor och designad av Project N.O.W.H.E.R.E. som en återskapelse av Jon Lane Kent (se nedan), den biologiske sonen till Stålmannen och Lois Lane från en potentiell framtid. När Kon-El sedan dog i serien, ersattes han av Jon Lane Kent i de berättelser som därefter publicerades i Superboy, men efter händelserna i Superboy #34 återkom Kon-El som Superboy igen.

Precis som den ursprunglige Stålpojken, har även Kon-El förekommit i serien "Legion of Super-Heroes".

StubAvsnitt.png Detta avsnitt är bara påbörjat. Du kan hjälpa till genom att fylla i mer .

Stålmannens son (Jon Lane Kent)

I en alternativ framtid som presenterades i samband med The New 52 2001, har Stålmannen och Lois Lane en son vid namn Jon Lane Kent. Han har också framträtt som Superboy.

Stålmannens son (Jon Kent)

Stålmannen och Lois Lane har en son vid namn Jon Kent, som framträdde för första gången 2015, i Convergence: Superman #2 (juli 2015). Han framträdde som Stålpojken för första gången i Superman (vol. 4) #6 (november 2016). Med början i juli 2021 (Superman: Son of Kal-El, som ersatte den reguljära Superman-tidningen) tar han sig i stället an rollen som Stålmannen efter sin far.

StubAvsnitt.png Detta avsnitt är bara påbörjat. Du kan hjälpa till genom att fylla i mer .

Andra versioner

Pocket Universe Superboy

Eftersom Stålmannen efter "Crisis on Infinite Earths" inte längre hade varit Stålpojken och således inte kunnat inspirera till skapandet av Legion of Super-Heroes tusen år in i framtiden, så innehöll serien "Legion of Super-Heroes" ett tag en Superboy som fanns i ett avskilt fickuniversum.

StubAvsnitt.png Detta avsnitt är bara påbörjat. Du kan hjälpa till genom att fylla i mer .

Superboy-Prime

Se huvudartikel: Superboy-Prime

Stålpojken från den alternativa världen Earth-Prime. Började sin bana som en god kraft men blev i serien "Infinite Crisis" ett hot mot hela universum.

Versioner utanför den ordinarie kontinuiteten

StubAvsnitt.png Detta avsnitt är bara påbörjat. Du kan hjälpa till genom att fylla i mer .

Utgivning

I Sverige har Stålpojken haft en egen serietidning 1959-1979 samt 1983–1984, se Stålpojken (serietidning).

StubAvsnitt.png Detta avsnitt är bara påbörjat. Du kan hjälpa till genom att fylla i mer .

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!