Karate Kid

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Myg)
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Ej att förväxla med den berömda filmen med samma namn.


Karate Kid tecknad av Rich Buckler, från omslaget till sin egen kortlivade tidning, nummer 15 (1978). © DC Comics.

Bilden är hämtad med tillstånd från The Grand Comic Book Database.

Karate Kid (Karatepojken på svenska, Val Armorr i det civila), är en amerikansk superhjälte från framtiden och en medlem i DC:s framtids-hjältegrupp Legion of Super-Heroes (Rymdens Hjältar). Han har egentligen inga riktiga superkrafter utan är galaxens bästa utövare av karate.

Figuren skapades av Mort Weisinger och Jim Shooter.


Karate Kid I (Val Armorr)

Första framträdande Adventure Comics nr 346 (1966)
Nuvarande version: Legion of Super-Heroes (vol. 5) nr 1 (2005)

Ursprungsversionen

Val Armorr var son till Japans störste brottskung Black Dragon i slutet av 2900-talet. Då Japans störste hjälte, Sensei Toshiaki dödat Black Dragon i strid, adopterade han Val och utbildade honom till en mästare i galaxens viktigaste stridskonster. I de sena tonåren tog Val namnet Karate Kid och ansökte om medlemskap i Rymdens Hjältar. Trots att han inte hade några övermänskliga krafter lyckades han tack vare sin disciplin få "nästan oavgjort" i strid mot Stålpojken under inträdesprovet.

Karate Kid blev en värdefull medlem av hjältegruppen och var dess ledare under en kort period. Han hade även en kortlivad egen serie och serietidning under 1970-talet, i vilken han reste tillbaka i tiden och agerade brottsbekämpare under det sena 1900-talet. (Anledningen till att han fick en egen titel vid denna tidpunkt var onekligen den popularitet som ninjafilmer och Hong Kong-action åtnjöt under samma period.)

Under 1980-talet gifte sig Karate Kid med rymdhjältekollegan Princess Projectra. Kort därefter dödades han i strid av superskurken Nemesis Kid. Han ersattes då av Karate Kid II (se nedan).

Yngre klon

En yngre klon av den förste Karate Kid dök i början av 90-talet upp i serien "Legion", som en av de s.k. SW6-Legionärerna (yngre kloner till gamla medlemmar av Rymdens Hjältar).

Nyversion 1994

1994 kom en total omstart och ny version av "Legion"-serien vilken förklarade alla tidigare äventyr "ogiltiga". Val Armorr dök upp som Karate Kid även i denna version, först som medlem av hjältegruppen Work Force, men senare fullvärdig medlem av Rymdens Hjältar.

Nyversion 2005

2005 kom ytterligare en total omstart och ny version av "Legion of Super-Heroes". Även denna gång förklarades alla tidigare serier som "ogiltiga". I den nuvarande versionen har Karate Kid mer asiatiska drag, men är sig övrigt lik från tidigare inkarnationer.

Förvirringen tar emellertid inte slut där. I en crossover mellan tidningarna Justice League of America och Justice Society of America 2007, dyker Legion of Super-Heroes upp i en biroll. Men här är det fråga om den ursprungliga versionen från före Crisis on Infinite Earths, inte den nyversion som Waid och Kitson skapat 2005. Kontentan är att det verkar finnas två "gällande" upplagor av Legion of Super-Heroes, inklusive Karate Kid. Om dessa kommer från två olika parallella universum i DC:s värld, verkar fortfarande vara osäkert.

I tidningen Countdown dör Val Armorr när han drabbas av ett farligt virus. Senare dyker någon version av honom upp i miniserien "Final Crisis: Legion of Three Worlds". I DC:s nya kontinuitet från 2011 och framåt ("The New 52") har han endast förekommit i form av en minnes-staty.

Karate Kid II (Myg)

Första framträdande: Legion of Super-Heroes (vol. 3) nr 13 (1985)

Då Val Armorr dödats i ursprungsversionen av serien "Legion", tog en kampsportsmästare och ungdomsbrottsling vid namn Myg över namnet Karate Kid. Karate Kid II påbörjade en hjältebana i reservgruppen Legion of Substitute Heroes, och blev slutligen en fullvärdig (men kortvarig) medlem i den riktiga rymdhjältelegionen. Myg sågs senast till i miniserien "Final Crisis: Legion of Three Worlds", där han mördades av Radiation Roy.

Kuriosa

Seriernas Karate Kid är inte densamma som figurerade i fyra kampsportsfilmer på 1980-talet och en på 2010-talet. Dock gav DC Comics sitt tillstånd till filmbolaget Columbia Pictures att använda sig av figurens namn.