Legion of Super-Heroes

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Legion Lost)
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Den här artikeln handlar om serien "Legion of Super-Heroes", på svenska "Rymdens Hjältar". För den svenska tidningen med samma namn, se artikeln Rymdens Hjältar (serietidning). För den amerikanska serietidningsutgivningen (comic book) med denna titel och serie, se The Legion of Super-Heroes.


Stålmannen och de tre huvudsakliga versionerna av Legion of Super-Heroes, tecknade av George Perez från "Final Crisis: Legion of 3 Worlds" 2008. T.v.: 90-talsversionen, i mitten: ursprungsversionen, t.h.: 2000-talsversionen. © DC Comics.

"Legion of Super-Heroes" (på svenska "Rymdens Hjältar"), superhjältegrupp från DC Comics som är verksamma tusen år in i framtiden. I Sverige var Rymdens Hjältar dessutom en serietidning utgiven av Semic Press åren 1980–1981.

Det har förekommit ett flertal olika versioner av serien, alla med sin egen kontinuitet.

Legion of Super-Heroes dök först upp i Adventure Comics vol. 1 nr 247 (april 1958) i ett äventyr av Otto Binder och Al Plastino.


Översikt

"Legion of Super-Heroes" skapades av författaren Otto Binder och tecknaren Al Plastino och förekom för första gången i den amerikanska serietidningen Adventure Comics nr. 247, som publicerades i april 1958. Från början var Rymdens Hjältar bifigurer i serien "Stålpojken", serien kan därför ses som en spinoff från denna.

Med tiden

Olika versioner

I princip har sju serieversioner av gruppen förekommit:[1]

 1. Den ursprungliga versionen (1956–1988)
 2. Den "vuxna" versionen "fem år senare" (1989–94), en fortsättning på den ursprungliga serien där hjältarna vuxit upp, dock med viss bakgrundshistoria retroaktivt ändrad efter "Crisis on Infinite Earths".
 3. "SW6"-versionen, en grupp yngre kloner som förekom parallellt med den vuxna gruppen (1991–94).
 4. Omstarten (ofta kallad "Reboot"-versionen, 1994–2004), förklarade alla tidigare varianter "ogiltiga" (vilket senare reviderades, se version 7 nedan).
 5. Ytterligare en omstart ("Threeboot"-versionen, 2005–2008), förklarade alla tidigare varianter "ogiltiga" (vilket senare reviderades, se version 7 nedan).
 6. "Legion of Super-Heroes in the 31rd Century" (2007–2008): En serietidning baserad på den animerade tv-serien om Legion (2006–2008). Dess kontinuitet är emellertid helt frikopplad från de reguljära serierna och DC:s universum.
 7. Den "nygamla" versionen samt "Legion of Three Worlds" (2007–): Efter crossovern "The Lightning Saga" (2007) samt miniserien Final Crisis: Legion of Three Worlds från 2008–09 har det etablerats att version 1, 4 och 5 alla är del av DC:s nuvarande kontinuitet, men att de tre versionerna kommer från tre olika parallella världar i DC:s universum. Version 1 (eller en lätt moderniserad version av denna) är den som återigen räknas som den "huvudsakliga" versionen och som kommer från den värld där de flesta av DC:s serier utspelar sig.

Enstaka andra versioner har förekommit i mindre utsträckning; se rubriken "Alternativa versioner" nedan.

"Legion of Super-Heroes". Första versionen, som den såg ut i mitten av 1970-talet. Medlemmarna är, från vänster till höger, uppifrån och ner:
- Drömflickan (silvervit dräkt), Stjärnpojken (svart dräkt), Miniatyrflickan (grön dräkt), Brainiac 5 (lila dräkt, grön hy),
- Prinsessan Projektra (röd dräkt), Blixtpojken (blå dräkt, bär banderollen), Vildelden (orange och röd dräkt), Jättepojken (blå och röd dräkt), Ultrapojken (röd och grön dräkt), Viktflickan (blå och vit dräkt), Vargen (orange dräkt), Elementpojken (blå och grön dräkt), Kameleontpojken (röd dräkt),
- Karatepojken (vit och svart dräkt), Saturnusflickan (rosa dräkt), Skuggflickan (svart dräkt, blå hy), Solpojken (röd och gul dräkt), Stålpojken (närmast i bild, tittar utåt), Mon-El (röd och blå dräkt), Kosmospojken (rosa och vit dräkt), Materieslukaren (grön och gul dräkt),
- Kemikungen (grön dräkt), Fantomflickan (vit dräkt).
© DC Comics.
Omslag till Supergirl and the Legion of Super-Heroes nr 31. Tecknad av Barry Kitson. Medlemmarna är, från vänster till höger, uppifrån och ner:
- Timber Wolf (mörkbrun dräkt), Invisible Kid (svart jacka, röd tröja),
- Star Boy (svart och vit dräkt), Supergirl (blå dräkt, röd mantel), Shadow Lass (mörk dräkt, blå hy), Princess Projectra (lila dräkt med mantel),
- Lightning Lad (mörkblå dräkt med elektricitet), Element Lad (röd och gul dräkt),
- Saturn Girl (röd och vit dräkt), Cosmic Boy (blå, svart och vit dräkt), Brainiac 5 (lila och grön dräkt, grön hy),
- Karate Kid (ljusbrun dräkt), Phantom Girl (vit dräkt),
- Triplicate Girl (blå och orange dräkt), Ultra Boy (röd, grön och svart dräkt), Light Lass (vit och mörkblå dräkt), Atom Girl (rosa och svart dräkt, liten), Sun Boy (röd och gul dräkt) och längst ner Colossal Boy/Micro Lad.

Publiceringshistorik och handling

Huvudartikel: Kronologisk lista: Legion of Super-Heroes i USA

1: Ursprungsversionen

I seriens ursprungliga form bestod Rymdens Hjältar av tonåriga superhjältar tusen år i framtiden, som på initiativ och finansiering av affärsmannen R.J. Brande hade slutit sig samman för att bekämpa brottslighet och som hade Stålpojken som sin förebild. Med en uppfinning som gjorde det möjligt att resa genom tiden, sökte de upp Stålpojken och bad honom bli medlem i gruppen. Även Stålflickan värvades till Rymdens Hjältar. Rymdens Hjältar har ett stort antal medlemmar samt många bifigurer. I de flesta avsnitten uppträder bara ett fåtal av rymdhjältarna, övriga medlemmar i gruppen antas samtidigt vara på uppdrag någon annanstans.

Serien växte i popularitet hos läsarna i över tjugo år, och under tiden blev det fler och fler medlemmar i Legionen. Serien var länge andra-serie i titlar som Adventure Comics och Superboy. Den första egna serietidningen The Legion of Super-Heroes utkom i fyra nummer 1973 och innehöll återtryck av tidigare serier,[2] men från och med 1980 bytte tidningen Superboy namn till The Legion of Super-Heroes och blev således en ren Legion of Super-Heroes-tidning med originaltecknade serier. I Sverige hade serien publicerats i serietidningen Stålpojken, som likaså 1980 bytte namn till Rymdens Hjältar, men den svenska tidningen lades ner 1981. 1984 bytte den amerikanska tidningen namn igen, till Tales of the Legion of Super-Heroes.

Kontinuiteten behölls mer eller mindre intakt ända tills DC Comics omskapade hela sitt superhjälteuniversum genom den serie som kallades "Crisis on Infinite Earths" 1984–85. I "Crisis" rensades en hel mängd bifigurer och parallellhandlingar ut ur samtliga superhjälteserier. Eftersom en av de figurer som försvann var den tidigare Stålpojken (d.v.s. Stålmannen som ung) så kunde inte heller Rymdens Hjältars bakgrundshistoria längre vara densamma som tidigare.

2–3: "Fem år senare" – vuxenversionen och klonerna

Efter att man hade gjort några fåfänga försök att bända till historian utan att få till det, gjorde man om serien helt kring 1989/1990. Den första nya versionen av "Legion of Super-Heroes" byggde på att gruppen i stället för att inspireras av Stålpojken i stället hade inspirerats av Valor, en omgjord version av figuren Mon-El.

4: Reboot-versionen

Av olika skäl blev man på DC Comics inte riktigt nöjda med den nya versionen, och "Legion of Super-Heroes" har omskapats ytterligare ett par gånger sedan dess.

5: Threeboot-versionen

Nuvarande version av "Legion of Superheroes" har skapats av Mark Waid och Barry Kitson och publiceras från och med 2005.

"Nygammal" version samt "Legion of Three Worlds" (2007–)

Förvirringen tar emellertid inte slut där. I en crossover mellan tidningarna Justice League of America och Justice Society of America 2007, dyker Legion of Super-Heroes upp i en biroll. Men här är det fråga om den ursprungliga versionen från före Crisis on Infinite Earths, inte den nyversion som Waid och Kitson skapat 2005. Förklaringen kom ett par år senare i serien "Final Crisis: Legion of Three Worlds" där det bekräftas att alla tre versioner av hjältarna existerar i DC:s universum, men på olika parallella världar. Den version som idag publiceras av DC är en uppdaterad variant av ursprungsversionen. Det är nu återigen gällande att Stålmannen var medlem av gruppen under sina tonår, och huvuddelen av ursprungsgruppens historia tycks nu vara återställd/intakt.

Medlemmar

Huvudartikel: Medlemmar i Legion of Super-Heroes

Rymdens Hjältars medlemskap är en lång och tämligen förvirrande historia, dels på grund av ett stort medlemsantal, dels på grund av att kontinuiteten har ändrats och serien startats om ett flertal gånger.

Enligt gruppens regler, skall man för att få bli medlem ha minst en superkraft som är unik jämmfört med övriga medlemmar. Förutom superkrafter, är medlemmarna ock tränade i närkamp, teknik och detektivarbete. Varje medlem har en flygring så att de med teknikens hjälp har flygförmåga.

Första versionen (1958–1988)

Inom parentes anges de namn som användes för medlemmarna när serien publicerades på svenska i tidningarna Stålpojken, Rymdens hjältar och Stålmannen. I de fall inget svenskt namn anges, användes samma namn på svenska som i originalet eller så förekom inte personen i serien innan den slutade publiceras på svenska.

   

"Fem år senare" (1989–1994)

1989 kom en ny version av "Legion" av bl.a. Keith Giffen som tog vid fem år efter det att den tidigare versionen slutade. Här återkom flera av de gamla Rymdhjältarna, nu som vuxna, men även ett flertal nykomlingar introducerades.

Nya medlemmar under "de förlorade fem åren"

Dessa medlemmar visades i flashbacks, och inte mycket är känt om deras verksamma period. Inom parentes visas svenska namn för dem som förekom i serien utan att då vara medlemmar i Rymdens hjältar, när serien tidigare publicerades på svenska.

   

Nya reguljära medlemmar 1989–1994

   

"SW6-medlemmarna" (yngre kloner)

I slutet av denna version introducerades en grupp yngre kopior av Rymdhjältarna, kloner skapade av rasen Dominators. Dessa blev en egen aktiv avdelning av organisationen och fick även några nya unga medlemmar.

 • Chameleon (klon av Chameleon Boy).
 • Cosmic Boy (klon)
 • Saturn Girl (klon)
 • Live Wire (klon av Lightning Lad)
 • Alchemist (klon av Element Lad)
 • Andromeda (klon av Laurel Gand)
 • Apparition (klon av Phantom Girl)
 • Ferro (klon av Ferro Lad)
 • Gossamer (klon av Light Lass)
 
 • Inferno (klon av Sun Boy)
 • Invisible Kid (klon av Invisible Kid I)
 • Leviathan (klon av Colossal Boy)
 • Matter-Eater Lad (klon)
 • Shrinking Violet (klon)
 • Triad (klon av Triplicate Girl).
 • Ultra Boy (klon)
 • Bouncing Boy (klon)
 • Star Boy (klon)
 

Efter "Zero Hour" (1994–2004)

I denna version fanns många av de tidigare medlemmarna med, men flera av dem hade andra namn än tidigare. För dessa anges här det gamla namnet inom hakparentes.

   

Threebot-versoinen (2005–2008)

I den omgjorda version av "Legion of Superheroes" som publicerades i USA 2005–08, är Legionen en stor ungdomsrörelse med tusentals medlemmar. Kärnan i legionen är emellertid mycket mindre och dess storlek avgörs av det antal flygringar som finns vid varje givet tillfälle. Medlemmarna i kärntruppen är:

 • Cosmic Boy (grundare) - blev medlem före Legion of Superheroes #1
 • Saturn Girl (grundare) - blev medlem före Legion of Superheroes #1
 • Lightning Lad (grundare) - blev medlem före Legion of Superheroes #1
 • Atom Girl, också kallad Shrinking Violet - blev medlem före Legion of Superheroes #1
 • Brainiac 5 - blev medlem före Legion of Superheroes #1
 • Chameleon - blev medlem före Legion of Superheroes #1
 • Dream Girl - blev medlem före Legion of Superheroes #1
 • Element Lad - blev medlem före Legion of Superheroes #1
 
 • Karate Kid - blev medlem före Legion of Superheroes #1
 • Light Lass - blev medlem före Legion of Superheroes #1
 • Micro Lad, också kallad Colossal Boy - blev medlem före Legion of Superheroes #1
 • Phantom Girl - blev medlem före Legion of Superheroes #1
 • Princess Projectra - blev medlem före Legion of Superheroes #1
 • Shadow Lass - blev medlem före Legion of Superheroes #1
 • Star Boy - blev medlem före Legion of Superheroes #1
 • Sun Boy - blev medlem före Legion of Superheroes #1
 
 • Triplicate Girl - blev medlem före Legion of Superheroes #1
 • Ultra Boy - blev medlem före Legion of Superheroes #1
 • Invisible Kid - blev medlem i Teen Titans/Legion Special #1
 • Lone Wolf, också kallad Timber Wolf - blev medlem före Supergirl and the Legion of Superheroes #16
 • Supergirl - blev medlem i Supergirl and the Legion of Superheroes #17
 • Dream Boy, också kallad Rol Purtha of Naltor - blev medlem i Supergirl and the Legion of Superheroes #18

Mini sverige.gif Rymdens Hjältar på svenska

Serietidningen Rymdens hjältar nr 4/1980.[3]

Bilden är hämtad med tillstånd från The Grand Comic Book Database.
© upphovsrätt DC Comics/Semic.

Stålpojken

Från 1960-talet och fram till 1981 utgavs Rymdens Hjältars äventyr ungefär i samma takt på svenska som originalet gavs ut på engelska. Äventyren publicerades i tidningen Stålpojken samt tidiga nummer av Centerförlagets Serie-Nytt[källa behövs]. Eftersom nästan alla rymdhjälteäventyr översattes till svenska, fick också samtliga medlemmar i gruppen svenska namn under den här tiden.

Tidningen Rymdens Hjältar

Huvudartikel: Rymdens Hjältar

Ungefär samtidigt som hjältegruppen fick en egen tidning på engelska så fick de även det på svenska, genom att tidningen Stålpojken, som under sina sista år i slutet på 1970-talet nästan endast hade innehållit Rymdhjälteäventyr, fick namnet Rymdens Hjältar.

Tidningen Rymdens hjältar gavs endast ut i två årgångar, 1980–1981.

Supermagasinet

Sedan den svenska tidningen hade lagts ner, publicerades äventyr med "Rymdens Hjältar" sporadiskt i Stålmannentidningen Supermagasinet i några år. Senare äventyr har däremot aldrig publicerats på svenska, och hjältarna i de omgjorda varianter av serien som har kommit i USA efter "Crisis on Infinite Earths" har därför inga vedertagna svenska namn.

Stålmannnen

En crossover mellan "Legion" och "Superman" publicerades i svenska Stålmannen nr 2–3/1988. Sista kapitlet var hämtat från amerikanska Legion of Super-Heroes nr 38 (1987) och publicerades (i redigerat skick) i Stålmannen nr 3/1988.

Gigant

I Gigant nr 6/2001 publicerades ett avsnitt med serien under titeln "Legion". Här var det emellertid fråga om ett äventyr från tidningen Adventures of the DC Universe, en barnvänlig episod i stil med Warner Bros animerade DC-filmatiseringar och utanför DC:s ordinarie kontinuitet.

Den animerade tv-serien

StubAvsnitt.png Detta avsnitt är bara påbörjat. Du kan hjälpa till genom att fylla i mer .

På olika språk

Titeln på originalspråket angiven med fet stil.

 • Mini storbritannien.gif engelska: "Legion of Super-Heroes"
 • Mini finland.gif finska: "Avaruussankarien legioona"
 • Mini frankrike.gif franska: "Légion des Super-Héros"
 • Mini italien.gif italienska: "Legione dei Super-Eroi"
 • Mini portugal.gif portugisiska: "Legião dos Super Heróis"
 • Mini spanien.gif spanska: "Legión de Super-Héroes"

Hyllningar och parodier

Källor

Se även

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!