Skillnad mellan versioner av "King vid gränspolisen"

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
 
(29 mellanliggande versioner av 8 användare visas inte)
Rad 4: Rad 4:
[[Kategori:Amerikanska dagspresserier]]
[[Kategori:Amerikanska dagspresserier]]
[[Kategori:Serietidningar]]
[[Kategori:Serietidningar]]
[[Kategori:Amerikanska serietidningar]]
[[Kategori:Svenska serietidningar]]
[[Kategori:Seriefigurer]]
[[Kategori:Seriefigurer]]
[[Kategori:Amerikanska seriefigurer]]
[[Kategori:Amerikanska seriefigurer]]
[[Kategori:Äventyrsserier]]
[[Kategori:Kriminal- och agentserier]]
[[Kategori:Kriminal- och agentserier]]
'''"King vid Gränspolisen"''' ('''"King of the Royal Mounted"''' i original) var en amerikansk äventyrsserie om en kanadensisk gränspolis, skapad 1935 av [[Zane Grey]] och [[Allen Dean]]. Senare arbetade serieskapare som [[Charles Flanders]] och [[Jim Gary]] på serien, som även gjordes i en [[serietidning]]sversion.
[[Kategori:Serier som blivit film]]
[[Bild:Jim_Gary.png|frame|"[[King vid gränspolisen]]" av [[Jim Gary]] © KFS]]
'''"King vid gränspolisen"''' ('''"King of the Royal Mounted"''' i original) var en amerikansk äventyrsserie om den kanadensiske polisen korpral (tidigt befordrad till sergeant) Dave King.


Serien har publicerats på svenska i ''[[Fantomen]]''. 1961 kom King ut som egen serietidning i Sverige men endast ett nummer gavs ut.
 
==Historik==
Figuren skapades 1935 av [[Stephen Slesinger]] som hyrde in den kände författaren [[Zane Grey]] för att skriva serien. Det är dock tveksamt om Zane Grey någonsin skrev något av serien, men hans namn stod med under seriens hela livslängd.
Slesinger lät [[Allen Dean]], som han redan hade under kontrakt för andra serier, teckna serien. Senare arbetade serieskapare som [[Charles Flanders]] och [[Jim Gary]] på serien, som även gjordes i en [[serietidning]]sversion.
 
Söndagserien debuterade den 17 februari 1935 och lades ner 14 februari 1954.
Dagsserien debuterade 2 mars 1936 och lades ner 1955.
 
==Publicering==
 
:''Se även: [[Lista över dagsstrippsavsnitt av King of the Royal Mounted]] och [[Lista över söndagssidesavsnitt av King of the Royal Mounted]]
 
==={{flagga|sverige}} Svensk publicering===
Det svenska namn som serien är mest känd under, "King vid gränspolisen", är dock felaktigt eftersom King inte arbetar som gränspolis utan som kriminalpolis, vid den kanadensiska ridande polisen<ref>King hör till '''Royal Canadian Mounted Police'''.</ref> Den svenska beteckningen kan komma från beskrivningen "frontier police" (en beteckning för hela RCMP) där frontier står för "gränsland" mer än "nationsgräns", dvs. "vildmarkspolis" och inte "gränspolis". Vid tiden för seriens tillkomst och de första översättningarna i Sverige så verkade dock polisstyrkan RCMP även som reguljär gränspolis i Kanada<ref>{{webbref|url=http://en.wikipedia.org/wiki/Royal_Canadian_Mounted_Police|titel=Wikipedia: Royal Canadian Mounted Police|hämtdatum=2010-02-02|verk=Wikipedia|språk=Engelska}}</ref>, även om det är svårt att se att King tjänstgör som specifikt gränspolis i serien.
==== Dags- och veckotidningar ====
*I slutet av 1930-talet publicerades serien som '''"Ödemarkens riddare"''' i tidskriften ''[[Liv]]''.
*På 1940-50-talen gick den i ''[[Lektyr]]'' som '''"Bill vid ridande polisen"'''.
*''[[Dagens Nyheter]]'' (ca 1936–?)
*''[[Expressen]]'' (ca 1945)
 
==== Serietidningar ====
*Serien har varit en av trotjänarna i ''[[Fantomen (serietidning)|Fantomen]]'', där den publicerades regelbundet 1950–59 och 1977–86, med enstaka inhopp år 2000 och 2010.  
*1961 kom ''King'' ut som egen serietidning i Sverige men endast ett nummer gavs ut.  
*Den ingick även i ''[[Veckans Serier]]'' på 1970-talet.
 
==={{flagga|norge}} Norsk publicering ===
Vid publicering i ''[[Skippern]]'' och ''[[Fantomhefte]]'' användes namnet "King ved Canadas ridende politi".
 
1941, under kriget, ändrades titeln till "King, prærierytteren". När norska ''[[Fantomet]]'' började publicera serien på 1970-talet använde man titeln "King i grensepolitiet".
 
==King i andra medier==
* "King of the Royal Mounted" kom 1936 från 20th Century Fox med Robert Kent i huvudrollen.
 
==Kuriosa==
Originaltiteln "King of the Royal Mounted" är en ordlek med begreppet "King of the Mountains" (''=Bergakungen'').{{Källa behövs}}
 
==Recensioner==
* [[David Haglund]]: "Lee Falk’s Fantomen – Den inbundna årgången 1956: del 1–3" (''B&B'' webbrecension mars 2009)
{{stub}}
==Fotnoter==
<references />
{{fantomentidning}}
{{KingFeatures}}

Nuvarande version från 29 juni 2020 kl. 21.17

"King vid gränspolisen" ("King of the Royal Mounted" i original) var en amerikansk äventyrsserie om den kanadensiske polisen korpral (tidigt befordrad till sergeant) Dave King.


Historik

Figuren skapades 1935 av Stephen Slesinger som hyrde in den kände författaren Zane Grey för att skriva serien. Det är dock tveksamt om Zane Grey någonsin skrev något av serien, men hans namn stod med under seriens hela livslängd. Slesinger lät Allen Dean, som han redan hade under kontrakt för andra serier, teckna serien. Senare arbetade serieskapare som Charles Flanders och Jim Gary på serien, som även gjordes i en serietidningsversion.

Söndagserien debuterade den 17 februari 1935 och lades ner 14 februari 1954. Dagsserien debuterade 2 mars 1936 och lades ner 1955.

Publicering

Se även: Lista över dagsstrippsavsnitt av King of the Royal Mounted och Lista över söndagssidesavsnitt av King of the Royal Mounted

Mini sverige.gif Svensk publicering

Det svenska namn som serien är mest känd under, "King vid gränspolisen", är dock felaktigt eftersom King inte arbetar som gränspolis utan som kriminalpolis, vid den kanadensiska ridande polisen[1] Den svenska beteckningen kan komma från beskrivningen "frontier police" (en beteckning för hela RCMP) där frontier står för "gränsland" mer än "nationsgräns", dvs. "vildmarkspolis" och inte "gränspolis". Vid tiden för seriens tillkomst och de första översättningarna i Sverige så verkade dock polisstyrkan RCMP även som reguljär gränspolis i Kanada[2], även om det är svårt att se att King tjänstgör som specifikt gränspolis i serien.

Dags- och veckotidningar

  • I slutet av 1930-talet publicerades serien som "Ödemarkens riddare" i tidskriften Liv.
  • På 1940-50-talen gick den i Lektyr som "Bill vid ridande polisen".
  • Dagens Nyheter (ca 1936–?)
  • Expressen (ca 1945)

Serietidningar

  • Serien har varit en av trotjänarna i Fantomen, där den publicerades regelbundet 1950–59 och 1977–86, med enstaka inhopp år 2000 och 2010.
  • 1961 kom King ut som egen serietidning i Sverige men endast ett nummer gavs ut.
  • Den ingick även i Veckans Serier på 1970-talet.

Mini norge.gif Norsk publicering

Vid publicering i Skippern och Fantomhefte användes namnet "King ved Canadas ridende politi".

1941, under kriget, ändrades titeln till "King, prærierytteren". När norska Fantomet började publicera serien på 1970-talet använde man titeln "King i grensepolitiet".

King i andra medier

  • "King of the Royal Mounted" kom 1936 från 20th Century Fox med Robert Kent i huvudrollen.

Kuriosa

Originaltiteln "King of the Royal Mounted" är en ordlek med begreppet "King of the Mountains" (=Bergakungen).[källa behövs]

Recensioner

  • David Haglund: "Lee Falk’s Fantomen – Den inbundna årgången 1956: del 1–3" (B&B webbrecension mars 2009)
Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer! 

Fotnoter

  1. King hör till Royal Canadian Mounted Police.
  2. "Wikipedia: Royal Canadian Mounted Police" (på Engelska). Wikipedia. http://en.wikipedia.org/wiki/Royal_Canadian_Mounted_Police. Läst 2010-02-02.