Skillnad mellan versioner av "Spirou"

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
(Vänsterstälde bild, tycker att det blirkonstigt med en centrerad bild -eller är det bättre med justerad?)
m (Höger blir snyggast, ingen kollision med indexrutan...)
Rad 9: Rad 9:
'''"Spirou"''' är en [[komisk äventyrsserie]] skapad av [[Rob-Vel]], som första gången kunde läsas i tidningen ''[[Journal de Spirou]]'' den 24 april 1938. Därefter har bl.a. [[Jijé]], [[André Franquin]], [[Michael Regnier|Greg]], [[Yves Chaland]], [[Fournier]], [[Nic]], [[Raoul Cauvin]], [[Tome]] och [[Janry]] varit inkopplade på arbetet med figuren. Mest känd torde Franquins version vara, då denne allmänt anses ha utvecklat persongalleriet och skapat fler minnesvärda äventyr än någon annan.
'''"Spirou"''' är en [[komisk äventyrsserie]] skapad av [[Rob-Vel]], som första gången kunde läsas i tidningen ''[[Journal de Spirou]]'' den 24 april 1938. Därefter har bl.a. [[Jijé]], [[André Franquin]], [[Michael Regnier|Greg]], [[Yves Chaland]], [[Fournier]], [[Nic]], [[Raoul Cauvin]], [[Tome]] och [[Janry]] varit inkopplade på arbetet med figuren. Mest känd torde Franquins version vara, då denne allmänt anses ha utvecklat persongalleriet och skapat fler minnesvärda äventyr än någon annan.


[[Bild:Marsupilami.gif|frame|left|[[Marsupilami]] och [[Spirou]] tecknade av [[Franquin]]. © [[Dupuis]]/[[Franquin]].]]
[[Bild:Marsupilami.gif|frame|right|[[Marsupilami]] och [[Spirou]] tecknade av [[Franquin]]. © [[Dupuis]]/[[Franquin]].]]


<br clear="left" />
<br clear="left" />

Versionen från 14 april 2007 kl. 17.58

Denna artikel handlar om serien och seriefiguren. För serietidningen, se Le Journal de Spirou.


"Spirou" är en komisk äventyrsserie skapad av Rob-Vel, som första gången kunde läsas i tidningen Journal de Spirou den 24 april 1938. Därefter har bl.a. Jijé, André Franquin, Greg, Yves Chaland, Fournier, Nic, Raoul Cauvin, Tome och Janry varit inkopplade på arbetet med figuren. Mest känd torde Franquins version vara, då denne allmänt anses ha utvecklat persongalleriet och skapat fler minnesvärda äventyr än någon annan.

Marsupilami och Spirou tecknade av Franquin. © Dupuis/Franquin.



Handling och figurgalleri

Spirou är en piccoloklädd ung man som upplever äventyr världen över med sina vänner. Spirous bästa kompis Fantasio heter på svenska Nicke och förekommer även i tidiga avsnitt av serien "Gaston". Sedan Nicke introducerades i serien heter den på franska "Spirou et Fantasio", vilket visar att Nicke i det närmaste är en likvärdig huvudperson.

Andra återkommande bifigurer är ekorren Spip, Greve de Champignac, den kvinnliga journalisten Sickan samt det underliga gula djuret Marsupilami.

Tidig version av "Spirou", tecknad av Jijé. © Dupuis.

Ofta återkommande fiender är Ricke (Nickes kusin) och Zafir.

Historik

Serien skapades av Rob-Vel 1938 för sin egen serietidning i Belgien, Journal de Spirou.

När Rob-Vel lämnade serien började upphovsmännen avlösa varandra. Jijé var näste man på tur, och under hans tid introducerades Spirous bäste vän Nicke. Jijés efterträdare blev Franquin, och hans version är nog både den mest kända och den mest långlivade. Under ett 20-tal år producerade Franquin serien, tillsammans med medarbetare som Greg och Jidéhem.

När Franquin lämnade serien på 1970-talet togs serien över av Fournier. I Fourniers första äventyr medverkar Marsupilami, som dock tecknades av Franquin som hade skapat figuren. Det var Marsupilamis sista framträdande i serien "Spirou". Figuren fick därefter en egen albumserie som övervakades av Franquin.

Efter Fournier var flera serieskapare under en tid inblandade på serien, men det var teamet Tome & Janry som stannade kvar längst. Efter att i 10 år ha producerat serien i en Franquin-liknande stil gjorde duon 1998 ett försök att modernisera serien i en mer realistisk tappning med albumet "Drömfabriken". Trots ett relativt gott mottagande blev det inga fler album i denna stil. Idag görs serien åter i klassisk tappning av Jean-David Morvan och José-Luis Munuera

Tome & Janry har även gjort en humoristisk barnversion av serien kallad "Den unge Spirou".

Utgivning

Tome & Janrys kortlivade, mer realistiska version av "Spirou". © Dupuis.
Se även: Kronologisk lista över Spirou-avsnitt

Belgien/Frankrike

Serien publiceras vanligtvis ursprungligen i Journal de Spirou eller dess sidotitlar, för att sedan samlas i album (notera att Journal de Spirou övergick till fortlöpande numrering 1946). Undantaget är ett fåtal episoder som gick som följetong i dagstidningen Parisien Libéré. Det finns dock ett antal episoder som aldrig samlats i album utan endast förekommit i tidningen. Förutom den reguljära albumserien finns en s.k. Hors Série som samlar en del av de kortare episoderna.

En sidotitel med namnet "Spirou One-Shot" lanserades 2006. Tanken är att det ska vara olika kreatörer som står bakom varje album.

Spinoff-serien "Den unge Spirou" ges ut i egna album sedan 1990.

Sverige

Serien har länge varit populär i Sverige. I Rekord-Magasinet gick den redan på 1950-talet under namnet "Spirre". Franquins version repriseras sedan 2004 i tidningen Fantomen. En majoritet av albumen har dessutom kommit ut på svenska under titeln "Spirous äventyr".

Den svenska utgivningen är i stort sett baserad på den franska albumutgivningen, men i viss omkastad ordning. Ett noterbart undantag är dock svenskt album 24; "Jag, Marsupilami". Denna är en samling av korta "Marsupilami"-avsnitt och saknar motsvarighet i den franska Spirou-utgivningen.

Tidningen Journal de Spirou

TV-serien

Editions Dupuis animationsbolag Dupuis Audiovisuel ligger bakom de tecknade TV-serierna om Spirou och ekorren Spip.

Michel Gauthier regiserade och övervakade produktionen av den tecknade TV-serien "Spirou" från 1992. Totalt blev det 52 avsnitt på vardera 26 minuter, vilkas manus baserades på albumhistorier av Tome och Janry. För de franska rösterna stod Thor Bishopric (Spirou) och Teddy Lee Dillon (Fantasio). Serien har också dubbats till svenska och har under 1998 visats i TV 3:s morgonblock för barn.

Gauthier har dessutom gjort 120 avsnitt av "A tout’ Spip", om och med den egensinninge lille ekorren. Varje avsnitt är ca åtta sekunder och är avsett som pausprogram.

Spirou på andra språk

  • Mini danmark.gif Danska: "Splint & C:o"
  • Mini finland.gif Finska: "Piko ja Fantasio"
  • Mini norge.gif Norska: "Sprint"

Se även

Externa länkar


Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!