Skillnad mellan versioner av "Mort Weisinger"

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
m ({{Legion}})
 
(4 mellanliggande versioner av 2 användare visas inte)
Rad 1: Rad 1:
[[Kategori:Förlagsfolk|Weisinger, Mort]]
[[Kategori:Förlagsfolk|Weisinger, Mort]]
'''Mortimer "Mort" Weisinger''' (1915–1978) var en amerikansk tidningsredaktör, särskilt ihågkommen för sin tid som serietidningsredaktör på [[DC Comics]].
[[Kategori:Amerikanskt förlagsfolk|Weisinger, Mort]]
[[Kategori:Serieskapare|Weisinger, Mort]]
[[Kategori:Amerikanska serieskapare|Weisinger, Mort]]
'''Mortimer "Mort" Weisinger''' (1915–1978) var en amerikansk tidningsredaktör, särskilt ihågkommen för sin tid som serietidningsredaktör på [[DC Comics]]. Han skrev även manus till ett flertal serieavsnitt.




Rad 7: Rad 10:


==1950–60-tal: Stålmannen==
==1950–60-tal: Stålmannen==
Mest känd är Weisinger för sin tid som redaktör på [[Superman]]-tidningarna under 1950- och 60-talen, den period som i amerikanska serietidningssammanhang brukar kallas för [[The Silver Age]]. Under Weisingers redaktörsskap introducerades en mängd nya och innovativa koncept, bland dem Stålmannens kusin [[Supergirl]] (Stålflickan), stålhunden [[Krypto]], framtidshjältarna [[Legion of Super-Heroes]] (Rymdens Hjältar), och brottslingarna i [[Fantomzonen]]. Andra återkommande teman i Weisingers "Stålmannen" var s.k. "imaginary stories", historier utanför den ordinarie [[kontinuitet]]en, samt serier där Stålmannens flickvän [[Lois Lane]] försökte avslöja sin kärastes hemliga identitet. Det här var en tid då serien kanske var mer fantasifull och innovativ än någonsin tidigare eller senare, och den appellerade mer till barn än under någon annan period. Weisinger gjorde sig även känd för att – på gott och ont – återanvända sina idéer om och om igen.
Mest känd är Weisinger för sin tid som redaktör på [[Superman]]-tidningarna under 1950- och 60-talen, den period som i amerikanska serietidningssammanhang brukar kallas för [[The Silver Age]]. Under Weisingers redaktörsskap introducerades en mängd nya och innovativa koncept, bland dem Stålmannens kusin [[Supergirl]] (Stålflickan), stålhunden [[Krypto]], framtidshjältarna [[Legion of Super-Heroes]] (Rymdens Hjältar), och brottslingarna i [[Fantomzonen]]. Andra återkommande teman i Weisingers "Stålmannen" var så kallade "[[imaginary Stories]]", historier utanför den ordinarie [[kontinuitet]]en, samt serier där Stålmannens flickvän [[Lois Lane]] försökte avslöja sin kärastes hemliga identitet. Det här var en tid då serien kanske var mer fantasifull och innovativ än någonsin tidigare eller senare, och den appellerade mer till barn än under någon annan period. Weisinger gjorde sig även känd för att – på gott och ont – återanvända sina idéer om och om igen.


==1970-tal: Pension==
==1970-tal: Pension==
Rad 14: Rad 17:
==TV-jobb==
==TV-jobb==
Weisinger var även redaktör för den första tv-serien med Stålmannen, "The Adventures of Superman" från 1952.
Weisinger var även redaktör för den första tv-serien med Stålmannen, "The Adventures of Superman" från 1952.
{{Legion}}

Nuvarande version från 26 december 2014 kl. 03.07

Mortimer "Mort" Weisinger (1915–1978) var en amerikansk tidningsredaktör, särskilt ihågkommen för sin tid som serietidningsredaktör på DC Comics. Han skrev även manus till ett flertal serieavsnitt.


1940-tal

I egenskap av redaktör var Weisinger medskapare till figurer som Green Arrow (Gröna Pilen), Aquaman (Vattenmannen) och Johnny Quick på 1940-talet.

1950–60-tal: Stålmannen

Mest känd är Weisinger för sin tid som redaktör på Superman-tidningarna under 1950- och 60-talen, den period som i amerikanska serietidningssammanhang brukar kallas för The Silver Age. Under Weisingers redaktörsskap introducerades en mängd nya och innovativa koncept, bland dem Stålmannens kusin Supergirl (Stålflickan), stålhunden Krypto, framtidshjältarna Legion of Super-Heroes (Rymdens Hjältar), och brottslingarna i Fantomzonen. Andra återkommande teman i Weisingers "Stålmannen" var så kallade "imaginary Stories", historier utanför den ordinarie kontinuiteten, samt serier där Stålmannens flickvän Lois Lane försökte avslöja sin kärastes hemliga identitet. Det här var en tid då serien kanske var mer fantasifull och innovativ än någonsin tidigare eller senare, och den appellerade mer till barn än under någon annan period. Weisinger gjorde sig även känd för att – på gott och ont – återanvända sina idéer om och om igen.

1970-tal: Pension

Då DC:s popularitet hade fått hård konkurrens av Marvel Comics, och superhjälteserierna började äntra den vuxnare och mer allvarligt sinnade "Bronze Age", sågs Weisingers Stålman som alltmer omodern. 1970 slutade han som redaktör och ersattes av Julius Schwartz.

TV-jobb

Weisinger var även redaktör för den första tv-serien med Stålmannen, "The Adventures of Superman" från 1952.