Mon-El

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Valor)
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Flera versioner av Mon-El från omslaget till Valor nr 21 (1992), tecknat av Stuart Immonen. © DC Comics.

Bilden är hämtad med tillstånd från The Grand Comic Book Database.

Mon-El är en superhjälte i DC:s universum som även har gått under namnen Valor och M'Onel. Egentligen heter han Lar Gand och kommer från planeten Daxam, vilket har gett honom krafter i samma klass som Stålmannens.

Mon-El har främst förekommit i serierna "Stålmannen", "Stålpojken", "Rymdens Hjältar" och "L.E.G.I.O.N.". Han hade även en egen kortlivad serietidning – Valor – på 1990-talet.

Historik

Få seriefigurer har genomgått så många och så grundläggande förändringar som Mon-El, vars bakgrundshistoria har reviderats i samma takt som DC:s superhjälteuniversum.

Före Mon-El: Halk Kar

Halk Kar dök upp redan 1953 och var något av en prototyp till Mon-El. I amerikanska Superman nr 80 kraschlandar ett rymdskepp på jorden vars passagerare räddas av Stålmannen. Passageraren har superstyrka och bär en blå och röd dräkt, lik Stålmannens egen, men med omvänt färgschema. Dock lider han av svårartad minnesförlust. I rymdskeppet finner Stålmannen ett meddelande skrivet av sin far Jor-El, vilket nämner "en son". Stålmannen drar slutsatsen att besökaren liksom han själv kommer från planeten Krypton – och måste vara hans förlorade bror.

Stålmannen och Halk Kar från omslaget till Superman nr 80 (1953), tecknat av Al Plastino.
© DC Comics.

Bilden är hämtad med tillstånd från The Grand Comic Book Database.

De båda "bröderna" börjar bekämpa brott sida vid sida, men snart märker Stålmannen att hans "storebror" inte alls har samma nivå på superkrafterna som han själv. Gång på gång hamnar han i trubbel då hans krafter inte räcker till, och Stålmannen får rädda honom i smyg för att inte såra hans känslor. Tyvärr slår Stålmannens godhet tillbaka på honom då "storebror" visar en överlägsen attityd mot honom, och dessutom börjar kurtisera hans flickvän Lois Lane.

Till slut återfår "storebror" sitt minne och inser att han inte alls är från Krypton. I själva verket är han Halk Kar, rymdutforskare från planeten Thoron. Han besökte Krypton strax före planetens undergång och träffade då Jor-El, som räddade honom undan katastrofen genom att sända honom till Jorden. Efter att ha rett ut historien skiljs Halk Kar och Stålmannen åt som vänner då Halk återvänder till Thoron i sin rymdraket.

Mon-El

1961 återanvände DC Comics Halk Kar-historien (något man ofta gjorde med Stålmannen-historier vid den här tiden) i Superboy nr 89. Den här gången är det Stålmannens yngre jag, Stålpojken, som hittar en kraschad rymdfarare med superkrafter som han antar vara sin äldre bror. Stålpojken kallar honom Mon-El (Mon eftersom han hittats på en måndag – jämför med Robinson Crusoes Fredag, och El efter Stålmannens kryptonska efternamn. Monel är även ett ord för en viss typ av stållegering).

Snart visar det sig att Mon-El i själva verket är Lar Gand (det namnet dyker dock upp först i senare historier), rymdutforskare från planeten Daxam. Liksom Halk Kar träffade Mon-El Stålpojkens far Jor-El och blev av denne skickad till Jorden för att undkomma Kryptons förstörelse. Daxamiterna får under en gul sol krafter som är lika stora eller t.o.m. större än Stålpojkens. Emellertid lider daxamiterna av en genetisk svaghet – de är dödligt känsliga för bly. Efter att ha utsatts för stora mängder bly återfår "Mon-El" minnet och berättar döende sin historia. Stålpojken kan inte rädda hans liv, men kommer på en idé: han skickar Mon-El till Fantomzonen (en dimension där alla lever i ett tillstånd av spöklik existens och dit Krypton skickade sina värsta brottslingar). Mon-El undkommer döden, men är dömd till att leva ett icke-liv i Fantomzonen i all evighet, eller tills Stålpojken/Stålmannen har hittat ett botemedel.

Lar Gands historia var dock inte slut här. Tusen år senare upptäcks han av de framtida hjältarna Legion of Super-Heroes (Rymdens Hjältar) i serien med samma namn. Deras ledare Saturn Girl (Saturnusflickan) lyckas skapa ett motgift till blyförgiftningen och tillfälligt släppa Lar Gand fri från Fantomzonen. Några avsnitt senare lyckas Brainiac 5 bota honom helt, vilket leder till att han slipper Fantomzonen och blir en fast medlem av Rymdens Hjältar under sitt gamla kodnamn Mon-El.

Mon-El blev en fast figur i "Rymdens Hjältar" i över tjugo år, och ansågs alltid som gruppens fysiskt mäktigaste medlem. Han var deras ledare vid två tillfällen och hade ett romantiskt förhållande med kollegan Shadow Lass (Skuggflickan).

1985–86 drabbades hela DC:s superhjälteuniversum av Crisis on Infinite Earths, vilket ledde till att delar av den fiktiva världens historia skrevs om (en s.k. retcon). Bland annat hade Stålpojken aldrig existerat i denna värld, vilket i förlängningen skulle innebära en del historierevision även för Mon-El.

Valor

Efter "Crisis on Infinite Earths" var det alltså bestämt att Stålpojken aldrig hade funnits. Mon-El behövde därmed en ny ursprungshistoria. Flera mer eller mindre lyckade förklaringar till Mon-Els existens knåpades ihop – först etablerades det att Mon-El träffat en Stålpojke i ett alternativt universum skapat av skurken Time Trapper. En senare idé var att Mon-El varit en berömd rymdfarande hjälte under Stålmannens tid, men utan att Stålpojken/Stålmannen själv hade någon del i hans bakgrundshistoria.

1988 introducerade författaren Keith Giffen den idé som skulle gälla ett antal år framöver. Giffen skrev vid den här tiden inte bara "Legion of Super-Heroes", utan även årets stora DC-crossover "Invasion!", i vilken ett antal utomjordiska raser, inklusive daxamiterna, invaderar Jorden i vår tid. I "Invasion!" offrar en av daxamiterna, en man vid namn Kel Gand, sitt liv för att rädda Jorden. Hans son Lar Gand bestämmer sig för att bli en hjälte för att hedra sin fars minne. Han går bland annat med i hjältegruppen L.E.G.I.O.N. (en nutida föregångare till Legion of Super-Heroes) under en kort period. Efter att ha lämnat L.E.G.I.O.N. antar han kodnamnet Valor (namnet Mon-El fungerade inte i den nya historieskrivningen eftersom det kom från hans möte med Stålpojken, som aldrig inträffat). Som Valor tidsreste han en del och upplevde äventyr både i det 20:e århundradet (med bl.a. Stålmannen) och i det 30:e århundradet (med Legion of Super-Heroes). Valor spelade även en betydande roll i serien "Eclipso: the Darkness Within".

1992 fick Valor en egen serietidning, vilken kom ut i 23 nummer och skrevs av bl.a. Robert Loren Fleming och Kurt Busiek. 1994 var det dock dags för ännu en omskrivning av historien. Vid det här laget hade DC insett att "Legion of Super-Heroes" behövde en rejäl nystart efter de kontinuitetsproblem som uppkommit tio år tidigare och bara förvärrats sedan dess. Crossovern "Zero Hour" skrev om seriens historia från grunden, och Mon-Els/Valors fortlevnad var än en gång osäker.

M'Onel

Då serien "Legion of Super-Heroes" omstartade på nytt efter "Zero Hour" fanns Valor först inte med bland de övriga hjältarna. Däremot dök han upp i tidningen Superboy nr 17 där han träffar Stålpojken. (Detta var dock inte Stålmannen som ung utan en helt annan Stålpojke som introducerats under 1990-talet – känns det förvirrande? Värre blir det.) Här klargörs det att Lar Gands "nutida" äventyr som Valor i sin egen serie och i "L.E.G.I.O.N." fortfarande är en del av historien. Däremot är alla hans äventyr med Legion of Super-Heroes bortraderade. Här återanvänder DC dessutom aspekter från Mon-Els gamla ursprungshistoria från 1961; Mon-El lider av minnesförlust och blyförgiftning och räddas genom att Stålpojken skickar honom till Fantomzonen (här kallad Stasis Zone). Än en gång får han stanna i Zonen i tusen år innan han upptäcks av de nya Legion of Super-Heroes, som återlanserats i nyversion efter "Zero Hour". Liksom i tidigare version botas Valor från blyförgiftningen av Brainiac 5 och blir medlem av Rymdhjältarna. En liten twist tillkommer dock till historien – Valor har på 2900-talet gått till historien som en legendarisk hjälte och närmast en gudom. För att inte ge upphov till religiös fanatism vill inte Lar Gand berätta för världen att han är den berömde Valor. Därför kallar han sig istället för M'Onel, vilket enligt honom betyder "Vandraren" på gammalt marsianskt språk.

Ny version av Mon-El i Action Comics Annual nr 10 (2007). Omslag av Adam och Joe Kubert. © DC Comics.

Bilden är hämtad med tillstånd från The Grand Comic Book Database.

Den nya "Legion of Super-Heroes" fortsatte att publiceras i tio år (även under titlarna "Legionnaires" och "Legion"), och M'Onel var en mer eller mindre aktiv medlem under hela denna tid. Han träffade här en av sina ättlingar från Daxam, en kvinna vid namn Laurel Gand, som gått med i Legion under namnet Andromeda, med en dräkt som påminde om M'Onels egen.

År 2004 var det emellertid dags för ytterligare en nystart för serien "Legion".

Mon-El tillbaka... i två versioner?

Trots alla revideringar av serien "Legion of Super-Heroes" var DC inte nöjda med utfallet, och det ankom på serieskaparna Mark Waid och Barry Kitson att starta en ny version 2005. Än en gång raderades all gammal historia bort. I nyversionen förekom först ingen inkarnation av Lar Gand/Mon-El/Valor/M'Onel, och hans historia i DC:s universum var än en gång osäker. Men i Supergirl and the Legion of Super-Heroes (som Legion-tidningen då döpts om till) nr 23 (december 2006), dyker Mon-El upp som en spökgestalt i Fantomzonen och ber Saturn Girl om att bli frisläppt, vilket han till slut blir. Efter ett missförstånd och en kortvarig kamp med Stålflickan assisterar han Legion of Super-Heroes och blir även i den här versionen botad från sin blyförgiftning. Strax därefter publicerades Mon-Els nya ursprungshistoria i Action Comics Annual nr 10, i januari 2007. Den är snarlik ursprungshistorien från hans allra första framträdande 1961, och berättar än en gång om mötet med den unge Clark Kent/Stålmannen, som slutar i att han blir blyförgiftad och överlever genom att ta sin tillflykt till Fantomzonen. Den enda större skillnaden gentemot ursprungsversionen är att Clark Kent här inte är Stålpojken, vilket han inte har varit som ung i den nuvarande kontinuiteten.

Vad detta nya ursprung har för betydelse för all den kontinuitet som kommit emellan den första och den senaste versionen är osäkert, men som det ser ut nu tycks Lar Gands dagar som Valor och hans interaktion med L.E.G.I.O.N. och Eclipso ha strukits från den "gällande" kontinuiteten. Nyversionen uppvisar stora likheter med originalversionen, men verkar vara skapad "från scratch".

Förvirringen tar emellertid inte slut där. Strax därpå, i en crossover mellan tidningarna Justice League of America och Justice Society of America 2007, dyker Legion of Super-Heroes upp i en biroll. Men här är det fråga om den ursprungliga versionen från före Crisis on Infinite Earths, inte den nyversion som Waid och Kitson skapat 2005. Också här anges Mon-El som medlem (även om han inte dyker upp personligen). Kontentan är att det verkar finnas två "gällande" upplagor av Legion of Super-Heroes inklusive Mon-El. Om dessa kommer från två olika parallella universum i DC:s värld, eller om det finns någon annan förklaring, får framtiden utvisa.

Supermans ersättare

2009 flyttar Superman tillfälligt till en ny planet tillsammans med överlevande från den kryptonska flaskstaden Kandor. Innan dess befriar han Mon-El från fantomzonen och ber honom bli Metropolis nye väktare. Mon-El skaffar sig även en civil identitet och tar tjänst hos nybildade Science Police. Med vetskapen att han är döende av blyförgiftning varvar han superhjältedåden med att njuta av kultur och natur.