Captain America

Från Seriewikin
Version från den 15 november 2024 kl. 15.20 av Daha6439 (diskussion | bidrag) (→‎Kopior och pastischer)
(skillnad) ←Tidigare ändring | visa nuvarande version (skillnad) | Nyare ändring→ (skillnad)
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Captain America från omslaget till Captain America # 100 (1968), tecknad av Jack Kirby.

Captain America är en amerikansk patriotisk superhjälte skapad under andra världskriget av Joe Simon och Jack Kirby. Figuren har sedermera blivit en av hörnstenarna i Marvels serieuniversum, såväl i sin egen tidning som en av hörnpelarna i tidningen om superhjältegruppen Avengers.

Bakgrund och handling

Första gången Captain America publicerades, var i mars 1941, då Captain America Comics #1 kom ut från det förlag som då hette Timely Comics. Andra världskriget var i full gång, och även om USA ännu inte var med i kriget så påverkade det självklart stämningar i samhället och önskningar från läsarna om vad de ville läsa. En uppenbart patriotisk superhjälte passade därför bra.

Även om grundberättelsen om Captain America alltid har varit densamma, har detaljerna i hans bakgrundshistoria skrivits om flera gånger. Till skillnad från många andra superhjältar, har personen som bär Captain America-dräkten ibland bytts ut. Under större delen av publikationshistorien har Captain Americas alter ego dock varit Steve Rogers, en klen ung man som blev förbättrad till det yttersta av mänsklig fysisk förmåga genom ett experimentellt serum för att kunna hjälpa USA i dess krigsinsats. Captain Americas superhjältedräkt är inspirerad av USA:s flagga och han bär en oförstörbar rund sköld som kan kastas som ett vapen.[1]

Under de första decennierna jobbade Captain America i nära samarbete med den amerikanska staten, men har senare blivit något mer av en vigilant genom att han har kommit fram till att det han skall försvara inte är USA som stat utan den amerikanska andan och det amerikanska folket. Denna förändring var uppenbarligen också grundad i rådande tidsanda, eftersom den ägde rum under början av 1970-talet då allmänhetens kritik mot staten och regeringen var större än någonsin till följd av hippievågen, kritiken mot Vietnamkriget och ekonomisk lågkonjunktur. En berättelse som var avgörande för Captain Americas förändring i detta avseende var Secret Empire, där han avslöjar en komplott mot demokratin i USA och det visar sig att komplotten rent av styrs från ingen mindre än USA:s dåvarande president. Detta kan också ses som del i en förändring av hur man allmänt skildrade USA:s president i serier.[2]

Nuvarande kontinuitet

Captain America, bild av Jack Kirby © Marvel Comics.

Den klene Steve Rogers vill, rasande över de vidrigheter nazisterna gör sig skyldiga till i Europa, desperat ta värvning för att kämpa mot dem. Eftersom han är sjuklig och svag klassificeras han som "ej tjänstduglig", men får chansen att delta i ett experiment med syfte att skapa en armé av supersoldater. Den vetenskapsman som skapat processen mördas dock av en nazistisk agent, och Rogers blir USA:s ende supersoldat: Captain America. Tillsammans med den unge Bucky bekämpar han tyska soldater och nazistiska superskurkar tills Bucky dör i ett försök att stoppa ett tyskt bombplan, och Captain America kastas i Norra ishavets vatten och blir nedfryst fram till vår tid. Han hittas av Avengers som låter honom bli medlem.

I Captain America nr 25 (2007) lönnmördas Captain America just innan häktningsförhandlingarna för hans agerande i "Civil War". Hans tidigare sidekick Bucky visade sig vara vid liv och tog då över sin forne mentors mantel. Men i serien Captain America Reborn (2009) så har den förste Captain America kommit tillbaka till liv.

Tidigare versioner

Ovanstående är nuvarande version av Caps historia. Serier har dock skapats där Captain America och Bucky slogs mot annan ondska till åtminstone 1949. 1953 återkom de båda för att bekämpa kommunismen, men det blev kortvarigt. 1964 återupplivade Marvel figuren genom att låta Avengers hitta honom flytande infrusen i ett isblock i Arktis. Han tinades upp, och har förutom Avengers (mestadels) goda kontakter med S.H.I.E.L.D:s Nicholas Fury, som även han är en relik från andra världskriget.

Kända serieskapare som arbetat med Cap är – förutom Simon och Kirby – Stan Lee, Jim Steranko, Roger Stern, John Byrne, J.M. DeMatteis, Mike Zeck, Mark Gruenwald och Mark Waid.

Fiender

Publicering

Captain America, nr 76/1954, bild av Carl Burgos © Marvel Comics.

Bilden är hämtad med tillstånd från The Grand Comic Book Database.

Mini usa.gif USA

Golden Age

Captain America Comics utgavs av Timely Comics/Marvel Comics med 73 nummer mellan 1941 och 1949. Nummer 74 och 75 utgavs 1949–50 under titeln Captain America's Weird Tales och nummer 76–78 utkom 1954 med titeln Captain America.

Silver Age

Marvel återupplivade Captain America från 50-talet i Avengers nr 4 (mars 1964). Han fick sedan en egen serie i Tales of Suspense från nummer 59 (november 1964). I april 1968 fick han en egen tidning, där nr 100 var första numret, då numreringen fortsatte från Tales of Suspense. Den utkom med 355 nummer fram till nr 454 (augusti 1996).

Bronze Age

StubAvsnitt.png Detta avsnitt är bara påbörjat. Du kan hjälpa till genom att fylla i mer .

Kopior och pastischer

I andra medier

Captain America har adapterats till många andra medier. Under 60-talet producerades det en (mycket begränsad) animation baserad på serien, och karaktären har även figurerat i flera spelfilmer, varav några av de mer kända är:

  • "Captain America" (1944), Dick Purcell (15 kvartslånga avsnitt) [3]
  • "Captain America: The First Avenger" (2011), Chris Evans [4]
  • "Captain America: The Winter Soldier" (2014), Chris Evans [5]
  • "Captain America: Civil War" (2016), Chris Evans [6]

StubAvsnitt.png Detta avsnitt är bara påbörjat. Du kan hjälpa till genom att fylla i mer .

Externa länkar

Källor och noter