Agent Liberty

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Agent Liberty (I) från Agent Liberty Special nr 1 (1992). Omslag av Dan Jurgens, tuschat av Jackson Guice. © DC Comics.

Bilden är hämtad med tillstånd från The Grand Comic Book Database.

Agent Liberty är namnet på två amerikanska seriefigurer och superhjältar från DC Comics, tydligt inspirerade av Marvels Captain America. Figuren skapades av Dan Jurgens och framträdde först i amerikanska Superman (vol. 2) nr 60 (1991).

Historik och handling

Agent Liberty I (Benjamin Lockwood)

Agent Liberty var ursprungligen en bifigur i Stålmannen-serier i början av 1990-talet. Egentligen heter han Benjamin Lockwood och är en före detta CIA-agent som inte stod ut med organisationens moral. I en Agent Liberty Special (1992) får vi veta mer om hans ursprung; efter att ha blivit lämnad i sticket under ett uppdrag i Iran, litar Lockwood inte längre på USA:s regering och börjar istället arbeta för en paramilitär organisation kallad Sons of Liberty. Dessa utrustar Lockwood med en mask, en dräkt, ett jetpack, en kraftsköld och avancerade vapen som han använder under kodnamnet Agent Liberty. När han först dyker upp i Stålmannens hemstad Metropolis framstår han som en ordinär patriotisk superhjälte, och kämpar bland annat med Stålmannen och andra hjältar mot superskurken Brainiac (i äventyret "Panic in the Sky"). Snart visar det sig dock att Agent Libertys uppdrag består i att störta USA:s regering, vilket för honom i konflikt med Stålmannen. Då Sons of Liberty beställer ett mord på politikern (och Stålmannens vän) Pete Ross, blir det för mycket för Lockwood, som lämnar organisationen. Då Stålmannen kort därefter tycks ha dödats av Doomsday ställer Agent Liberty upp som en av Metropolis försvarare. Han erbjuder även tillfälligt sina tjänster till hjältegruppen Justice League America, men tackar senare nej till permanent medlemskap. I ett soloäventyr i Showcase '95 nr 11 (1995) får Lockwood veta att Sons of Liberty fortfarande är aktiva och att en av organisationens grundare är Paul Devlin, hans tidigare mentor i CIA. Efter att ha dödat Devlin i strid bränner Lockwood sin dräkt och lovar att aldrig kalla sig Agent Liberty igen.

Senare har han åter tagit tillbaka sin hjälteidentitet i tidningar som Birds of Prey (2004) och Infinite Crisis (2006). I Superman (vol. 1, omgång 2) nr 681 (2008) är han en av presidentens säkerhetsvakter, och arbetar med en utredning gällande en grupp Kryptonier (invånare från Stålmannens hemplanet) på Jorden. Under sitt arbete spionerar han på ett möte mellan Sam Lane och Lex Luthor. Han inser att han är en konspiration på spåren, men hinner inte agera innan han mördas av Superwoman (Lucy Lane).

Första framträdande: Superman (vol. 2) nr 60 (oktober 1991)

Agent Liberty II

En ny, kvinnlig Agent Liberty har därefter synts till som presidentens livvakt i efterföljande "Stålmannen"-serier. Inget är känt om hennes ursprung, eller om hon har någon koppling till den förste Agent Liberty.