Cobolt förlag

Från Seriewikin
Version från den 17 juli 2020 kl. 12.42 av Keffy (diskussion | bidrag) (Albumserier)
(skillnad) ←Tidigare ändring | visa nuvarande version (skillnad) | Nyare ändring→ (skillnad)
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Cobolt förlag AB, med säte i Trosa, är ett svenskt serieförlag som startade 2014 och är delägt av danska Forlaget Cobolt. Precis som sin äldre danska motsvarighet så fokuserar det svenska förlaget på utgivning av fransk-belgiska serier.

Historik

Cobolt förlag presenterades i maj 2014, i samband med Stockholms internationella seriefestival. Redaktör och ansvarig förläggare för det är Peter Sparring, som har en historia på flera serieförlag bakom sig;[1] Pandora Press (som 1990 uppgick i Atlantic Förlags AB) och innan dess Semic Press. Cobolt Förlag är samägt av Sparring och danska Forlaget Cobolt.

En av orsakerna till den svenska förlagsstarten var intresset från svenska seriefans om att köpa danska Cobolts utgåvor. Det gällde inte minst samlingsutgivningen med Linda och Valentin, vilken under danska Cobolts första fyra år var förlagets största försäljningsframgång. Dessutom såg man en outnyttjad nisch, eftersom svenska serieförlag sedan 1990-talet gett ut mycket lite av fransk-belgiska serier.[2]

Cobolt Förlag har sedan starten främst fokuserat på fransk-belgiska albumserier, men utgivningen inkluderar bl.a. även svenska och amerikanska serier.

Sedan 2019 ingår Kartago förlag som ett imprint inom Cobolt, med Kartago-grundaren Rolf Classon som nygammal förlagschef.

Utgivning

Fransk-belgiska serier i samlingsutgåvor

Övriga samlingsutgåvor

Albumserier

Serieromaner

Källhänvisningar

  1. "Recension: Thorgalkrönikan 1 Vikingen från stjärnorna". Seriesidan.se. Läst 18 december 2014.
  2. Strömberg 2014, s. 13
  • Strömberg, Fredrik (2014): "COBOLT – ett nygammalt förlag", Bild & Bubbla #199 (2014:2), s. 10–13.

Externa länkar


Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!