Antaeus

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Antaeus hette en kortlivad superhjälte (sedermera på gränsen till superskurk) i DC:s universum. Han figurerade i albumet "JLA: Superpower" av John Arcudi och Scot Eaton (1999) och blev där en kortvarig medlem av Justice League of America.

Handling

Mark Antaeus var son till en vetenskapsman och blev som barn injicerad med experimentella tillväxthormoner av sin far. Tack vare denna behandling växte Mark upp med ökad muskelstyrka, tålighet och vighet, om än inte på en övermänsklig nivå. Som ung vuxen blev Mark brandman och något av en lokal hjälte i sin hemstad. Hans stora idol var Stålmannen och han tatuerade till och med in sin hjältes S-märke på ryggen. Efter att ha misslyckats med att rädda en familj ut ur en brinnande byggnad fick Mark ett nervöst sammanbrott och försvann i över två år. Då han återvände avslöjade han att han anmält sig som frivillig försöksperson till STAR Labs för att få cybernetisk förstärkning av sin kropp. Under namnet "Antaeus" inledde han en karriär som superhjälte i sin lilla hemstad. Hjältekollegorna i Justice League of America blev så imponerade av hans karriär att de erbjöd honom medlemskap, vilket han accepterade.

Med tiden blev Antaeus alltmer besatt av tanken på att rädda världen. Han drog sig tillbaka från sitt civila liv och lämnade både familj och flickvän bakom sig. Då Justice League vägrade att agera mot en diktator i Mellanöstern, bröt Antaeus mot deras uttryckliga order och dödade den arabiske ledaren, vilket ledde till en våldsam konflikt med JLA. Då Antaeus insåg att hans handling skapat större destabilitet i området och större lidande för invånarna, begick Mark självmord genom att låta sin kraftkälla explodera. Hans lagkamrater i JLA, särskilt Stålmannen, sörjde hans frånfälle och Antaeus' hjälm fick en hedersplats i gruppens troférum.

Övriga framträdanden

Antaeus dök i stort sett bara upp i denna engångspublikation, men en referens till hans öde nämndes i tidningen Martian Manhunter kort därefter. Han hade även en minimal cameo i miniserien JLA/Avengers (där samtliga medlemmar från JLA och Avengers från alla tidsperioder figurerade).


Första framträdande: "JLA: Superpower" (november 1999)