Maya

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Maya alias Chandi Gupta är en amerikansk seriefigur och superhjältinna i DC:s universum. Hon skapades av Gerard Jones och Ron Randall och dök först upp 1993 i tidningen Justice League Europe nr 47. Hon har främst förekommit i serierna om Justice League.

Handling

Chandi Gupta är en indisk-brittisk tonårstjej som har haft paranormala krafter alltsedan hon kom i puberteten. Hennes kraft manifesterar sig i att hon ur tomma intet kan skapa en pilbåge av energi med vilken hon kan avfyra pilar av mystisk eld eller vatten. Hennes föräldrar lät henne uppfostras i en indisk kult som hävdade att hon var en reinkarnation av guden Shiva. Då Chandi inser att kultledarna tänker offra henne flyr hon till London och söker hjälp hos den internationella superhjältegruppen Justice League Europe. Då hon anländer hamnar hon mitt i en konflikt med superskurken Sonar och dennes armé av hjärntvättade supermänniskor. Chandi hjälper JLE och utmärker sig under striden, varefter hon blir medlem i gruppen (som i samma veva byter namn till Justice League International) under kodnamnet Maya.

Maya är endast medlem i gruppen under en kort tid. Hon deltar bland annat under ett uppdrag i Indien då hon attackeras av sin livvakt Mahayogi. Hon deltar även i striderna mot Bloodlines-parasiterna och den utomjordiske Overmaster. Den sistnämnde visar sig stå bakom kulten som höll henne fången då hon var yngre. I efterdyningarna efter kampen med Overmaster lämnar Maya och ett flertal andra medlemmar Justice League och hon flyttar tillbaka till Indien och sin familj.

Maya slog aldrig an hos läsarna och har inte återvänt annat än i minimala gästframträdanden i serier som "Wonder Woman", "Infinite Crisis" och "JLA/Avengers".


Första framträdande: Justice League Europe nr 47 (1993)