Menagerie

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Menagerie är namnet på två kvinnliga antihjältar i DC:s universum. Den första Menagerie hette Pamela och var en superskurk i terroristgruppen The Elite. Hennes syster Sonja blev senare Menagerie II och arbetade med Justice League Elite, en sidoorganisation till Justice League of America.

Menagerie skapades av Joe Kelly och Doug Mahnke och dök först upp i Action Comics nr 775 (2001).


Handling

Menagerie I (Pamela)

Den första Menagerie var en puertoricansk kvinna vid namn Pamela (efternamn okänt). Det är inte känt hur hon fick sina superkrafter, men det har antytts att regeringsagenturen DEO ligger bakom idén att göra henne till ett levande vapen mot hennes vilja. Klart är i alla fall att Menageries krafter kommer sig av en symbios med en utomjordisk varelse som kan forma sin skepnad och fungerar som en förlängning av Menageries kropp. Till exempel kan symbioten formas till superstarka vingar, klor, eller vapen för Menagerie att använda. När Pamela träffade den brittiska supermänniskan Manchester Black rekryterades hon av honom till The Elite och fick kodnamnet Menagerie. The Elite såg sig själva som den nya tidens hjältar och tog på sig rollen som domare, jury och bödel i ett. De dödade kriminella och bröt mot såväl amerikanska som internationella lagar, vilket ledde dem till en konflikt med Stålmannen, som efter vissa svårigheter lyckades besegra hela gruppen.

Vid ett senare tillfälle tog Manchester Black total kontroll över Elite för att döda Lex Luthor och förödmjuka Stålmannen. Menagerie avslöjade för Stålmannen att medlemmarna i The Elite tjänade Black mot sin vilja. För att bestraffa hennes förräderi använde Manchester Black sina telekinetiska krafter och gav Pamela en stroke, vilket gjorde henne hjärndöd.


Första framträdande: Action Comics nr 775 (mars 2001)

Menagerie II (Sonja)

Efter att Manchester Black begått självmord, tog hans syster Vera Black på sig att samla ihop Elites medlemmar och få dem att sona sina brott. Vera övertygade också Pamelas syster Sonja att ta över den utomjordiska symbiotvarelsen och ta rollen som Menagerie II. När Justice League of America erbjöd The Elite att omvandlas till ett undercover-team i deras organisation tackade Sonja ja till att delta. Tillsammans med Justice League Elite bekämpade Menagerie II ett flertal okonventionella hot.

Menageries syfte till att gå med grundades dock inte på ädla motiv utan på hennes hat mot Manchester Black, som dödat hennes syster. Detta hat ledde till att hon även ville sabotera Veras projekt. Hon inledde bland annat ett förhållande med teammedlemmen Coldcast och manipulerade denne till att döda terroristdiktatorn Hi-Shan Bhat.

Efter att Manchester Black återuppstått som en kraft utan kropp och besegrats av Justice League Elite, avslöjades även Menageries sabotageplaner. Hon spärrades in av JLA och tvingades bryta sitt band med symbiotvarelsen. Menagerie II har inte setts till sedan dess.


Första framträdande: JLA nr 100 (augusti 2004)

Andra Menagerie

Menagerie var även det namn som Beast Boy/Changeling använde som vuxen i DC:s miniserie "Kingdom Come". Serien utspelar sig i en alternativ framtid och är inte en del av den huvudsakliga kontinuiteten.