The Yazz

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

The Yazz är en seriefigur i DC:s universum. Han skapades av Gerard Jones och Chuck Wojtkiewicz och dök först upp 1995 i Justice League America nr 95.

The Yazz från planeten Yazz är den siste överlevande av sin utomjordiska, pterodaktylliknande ras och kom till Jorden som fånge på den intergalaktiska brottslingen Overmasters rymdskepp. När superhjältegruppen Justice League America senare började använda skeppet som högkvarter fanns Yazz kvar ombord och fick rollen som "administrativ assistent" och sedermera hedersmedlem i gruppen. Yazz är extremt nyfiken av naturen och därmed en informationssamlare och teamkoordinator av rang. Mindre lyckat var att han ofta lade sig i Justice League-medlemmarnas privatliv och manipulerade dem, om än med naiva och goda intentioner. Yazz lämnade JLA efter att rymdskeppet/högkvarteret attackerats av Maxwell Lord (i rollen som Lord Havoc) och Flicker, och därefter bedömts som alltför osäkert.

The Yazz blev aldrig en populär figur; åtskilliga läsare klagade över hur fånig och irriterande han var (likt Jar-Jar Binks i den moderna "Star Wars"-trilogin). Det hjälpte inte att han ofta hamnade i komiska situationer – t.ex. fick han en gång nästan en kyss av Hawkman, eventuellt på grund av sitt fågelliknande utseende. Efter att ha försvunnit permanent ur serien har The Yazz endast återvänt i ett par förödmjukande scener; en ruta i JLA/Avengers där han håller på att bli skjuten så fort han dyker upp, och en minnesstaty i 52 nr 24 som antyder att han har avlidit, detta utan att hans död har visats eller nämnts i något serieavsnitt.


Första framträdande: Justice League America nr 95 (januari 1995)