Tasmanian Devil (DC)

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Ej att förväxla med Looney Tunes-figuren – för denna, se Taz.


Tasmanian Devil är en amerikansk (i serierna kommer han från Australien) seriefigur och superhjälte från DC Comics som bl.a. varit medlem av Global Guardians och Justice League International. Har även kallats Djävulen från Tasmanien i Sverige. Figuren skapades av E. Nelson Bridwell och Ramona Fradon och dök först upp i serietidningen Super Friends nr 9 (december 1977).

Historik

Tasmanian Devil heter egentligen Hugh Dawkins och är en australiensare med kraften att förvandla sig själv (likt en varulv) till en bestial, lurvig och superstark varelse som påminner om en jättelik version av den australiska djurarten tasmansk djävul.

Tasmanian Devil dök först upp 1977 som en av många nya superhjältar i tidningen Super Friends nr 7–9. I äventyret assisterar ett flertal hjältar från olika länder superhjältegruppen Super Friends (Stålmannen, Läderlappen m.fl.) i kampen mot den utomjordiske terroristen Grax. De nya hjältarna var ett led i DC:s strävan att skapa en mer internationell representation i sin fiktiva värld, men i början förekom de enbart som backup-serier i den barnvänliga Super Friends-tidningen. Tasmanian Devil syntes enbart i två nummer av Super Friends, nr 9 och nr 25. I tidningen DC Comics Presents nr 46 (1982) har de många internationella hjältarna bildat superhjälteteamet Global Guardians. Tasmanian Devil själv deltog visserligen inte i detta äventyr, men faktatidningen Who's Who bekräftade senare att även han (liksom resten av de internationella hjältarna från Super Friends) var medlem i gruppen.

Global Guardians och Taz (som han ofta kallas) återkom därefter i tidningen Infinity, Inc. nr 32–37 (1986–87). Här avslöjas det att gruppen grundats av magikern Dr. Mist. Under DC:s crossover "Invasion!" (1988) försvarar Tasmanian Devil Australien mot utomjordiska erövrare. Senare dyker han upp i serien "Justice League" som arbetande på hjältegruppen Justice League Internationals Australien-ambassad tillsammans med vännen Joshua Barbazon. Kontakten med Justice League leder sedermera till att Taz blir kortvarig medlem i gruppen. Med Justice League får han slåss mot sina forna kollegor i Global Guardians, som hjärntvättats av Queen Bee (II). Därefter övergår Taz till att enbart vara reserv i Justice League.

Han återvänder under en period till Global Guardians i en biserie i tidningen Justice League Quarterly. I nr 8 (1992) avslöjar han för första gången att han är homosexuell.

Senare återvänder Tasmanian Devil på heltid till Justice League International i Justice League Europe nr 50 (1993), efter att ha assisterat gruppen som reservmedlem i kamp mot Sonar. Han står vid JLI:s sida i kamp mot hot som Bloodlines-parasiterna, Phobia och Overmaster innan han återigen lämnar gruppen.

Efter en tids frånvaro dyker Taz upp som medlem av Ultramarine Corps i JLA: Classified 2–3(2005), där han skickas ut på ett uppdrag i ett nyfött levande universum (Nebula Man). Han gör även cameos i crossoverserier som "Identity Crisis", "Infinite Crisis", "Omac Project" och "52" 2004–2006.

I Green Lantern (vol. 4) nr 10–16 (2006–07) återvänder Taz igen, denna gång som medlem av de nya Global Guardians.

I James Robinsons miniserie Justice League: Cry for Justice nr 3 (2009) avslöjar superskurken Prometheus att han har dödat flera medlemmar av Global Guardians, däribland Tasmanian Devil, vars nesliga öde är att bli en björnfällsliknande matta på golvet i Prometheus högkvarter.

Dock visar det sig senare att Robinson hela tiden haft en plan för Tasmanian Devil att göra en comeback. I oneshoten Starman/Congorilla nr 1 (2010) avslöjas det att Taz har överlevt att bli flådd på sin päls och därefter blivit räddad ur Prometheus' fångenskap av den intelligenta gorillan Malavar som suttit fängslad tillsammans med honom. Malavar för Taz till en Lazarus Pit (en av de "ungdomskällor" som gett superbrottslingen Ra's al Ghul dennes odödlighet). Efter ett Lazarusbad återvänder Tasmanian Devil vid god vigör. Det antyds också om en framtida möjlig romans mellan honom och Starman (Mikaal Tomas).

Första framträdande: Super Friends nr 7 (oktober 1977)

Mini sverige.gif Svensk publicering

Tasmanian Devil har inte synts till mycket i svenska publikationer. Ett cameo från Invasion!-crossovern publicerades i den svenska Stålmannen-tidningen i början av 1990-talet. Här kallades figuren Djävulen från Tasmanien.