Bloodwynd

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Bloodwynd är en superhjälte med magiska krafter i DC:s universum, skapad av Dan Jurgens och tidigare medlem av Justice League America samt Sentinels of Magic.

Handling

Då Bloodwynd först dök upp i serien "Justice League of America" 1992 (vid tillfället författad och tecknad av Dan Jurgens) var det som en mystisk magiker som inte avslöjade något om vare sig sin historia eller sina krafter. Efter över ett år tillsammans med JLA avslöjades det att denne person inte var den äkta Bloodwynd. Den äkta Bloodwynd räddades emellertid av JLA och blev själv medlem kort därefter.

Bloodwynd I

Bloodwynd (något civilt namn har aldrig avslöjats) är ättling till afroamerikanska slavar ägda av den onde Jacob Whitney. En grupp av dessa slavar skapade en magisk artefakt kallad Blodsstenen (Blood Gem) och använde den för att döda Whitney. Blodsstenen gick sedan vidare från generation till generation i slavarnas familj. Vad ingen av bärarna kände till var att Blodsstenen var en portal till en annan dimension där demonen Rott förtärde själarna tillhörande dem som dödats av stenens magiska krafter.

I modern tid använde Bloodwynd Blodsstenen för hjältemodiga syften. Rott lyckades emellertid absorbera Bloodwynd in i Blodsstenen och manipulerade därefter superhjälten J'onn J'onzz, the Martian Manhunter att ta över både stenen och Bloodwynds identitet. Som Bloodwynd blev Martian Manhunter åter medlem i sin forna organisation Justice League America (Lagens Väktare) utan att hans lagkamrater (eller ens han själv) visste vem han egentligen var. Blue Beetle (II) insåg att Bloodwynd var J'onn under en strid med Doomsday, men behöll vetskapen för sig själv. Senare bröt J'onn sig fri från Rotts kontroll under ett möte med Doctor Destiny, varefter hjältarna i Justice League anföll Rott och befriade den riktige Bloodwynd från demonens kontroll.

Efter att den äkta Bloodwynd befriats blev han under en tid medlem av Justice League America. Han vägrade dock att delta i deras kamp mot Dreamslayer eftersom han kände en samhörighet med denne, samt mot Overmaster, som han såg som en naturkraft snarare än något ont. Dessa två incidenter fick honom att ifrågasätta sitt medlemskap i JLA och han övergick därefter till reservstatus i gruppen.

En soloserie i ett avsnitt fick Bloodwynd i Showcase '94 nr 5 (1994), författad av Ruben Diaz och tecknad av Max Douglas.

Därefter har Bloodwynd gästspelat i ett flertal serier, såsom "JLA", "Fate" och "Day of Judgment". I miniserien "JLA: Black Baptism" figurerade han som en medlem i magikergruppen Sentinels of Magic.

Blodsstenen ger Bloodwynd magiska krafter av vilka den främsta är förmågan att åkalla de dödas själar, vilka ger honom livsenergi och kraft som han kan använda på olika sätt, t.ex. ökad fysisk styrka, flygförmåga och diverse magiska trick. Han kan känna av var någon har dödats, och har förmågan att låta mördare uppleva sina offers smärta.

Första framträdande: Justice League America nr 76 (juli 1993)

Bloodwynd II

Se huvudartikel: Martian Manhunter

Bloodwynd II var den som först gick med i Justice League of America, men visade sig senare vara Martian Manhunter, mentalt kontrollerad av Rott.

Första framträdande (Martian Manhunter som Bloodwynd): Justice League Spectacular nr 1 (1992)

Alternativa versioner

Bloodwynd spelar även en mindre roll i miniserien "Conjurors" av Chuck Dixon och Eduardo Baretto från 1999. Serien är en s.k. "Elseworlds" och utspelar sig därmed inte i DC:s ordinarie kontinuitet. Här blir Bloodwynd dödad av Anton Arcane.