Aztek

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Aztek hette en superhjälte från DC Comics, skapad 1996 av Grant Morrison och Mark Millar.

Historik

Aztek debuterade 1996 i sin egen månadstidning Aztek the Ultimate Man, utgiven av DC Comics. Serien skrevs av Grant Morrison och Mark Millar och tecknades av N. Steven Harris och Keith Champagne. Tidningen blev kritikerrosad, men gavs ut i endast tio nummer innan den lades ned på grund av låga försäljningssiffror.

Figuren Aztek fick emellertid en fortsatt existens i tidningen JLA (även den författad av Morrison) först som medlem i och därefter som allierad till hjältegruppen Justice League of America.

Handling

Aztek var ursprungligen en ung man vid namn Uno, som uppfostrades av The Q Society, en hemlig sydamerikansk organisation. Som förkämpe för den antika mesoamerikanska guden Quetzalcoatl var Uno förutspådd att rädda världen från den aztekiska guden Tezcatlipoca, förstöraren. Då Unos träning var fulländad fick han en magisk dräkt som gav honom diverse superkrafter, såsom superstyrka, superfart, superhörsel, supersyn, osynlighet, plasmastrålar och flygförmåga. Han slog sig ner i den nordamerikanska staden Vanity City, en märklig plats som var känd bland annat för sin egendomliga arkitektur, sin höga självmordsfrekvens och en mängd bisarra fenomen i dess historia. I Vanity antog Uno den hemliga identiteten som (den nyligen avlidne) läkaren Curtis Falconer. I sin maskerade identitet som Aztek bekämpade han brott och stred för det goda, allt medan han bidade sin tid för den yttersta dagen då han själv skulle spela en nyckelroll.

Senare blev Aztek en kortvarig medlem av Justice League of America (Lagens Väktare), men avsade sig sitt medlemskap då han fick veta att hans herrar i The Q Society var sponsrade av magnaten och superskurken Lex Luthor.

Då det universella levande supervapnet Mageddon hotade Jorden och hela universum återvände Aztek och kämpade vid Justice Leagues sida. Det visade sig att Mageddon troligen var den "Tezcatlipoca" Aztek var skapad för att bekämpa, och Aztek offrade sin syn och därefter sitt liv i kamp med Mageddon, för att ge Stålmannen en chans att besegra hotet.

Aztek i andra medier

2004 dök Aztek upp i en mindre roll i den animerade Justice League-tv-serien "Justice League Unlimited". Denna utspelar sig inte i samma kontinuitet som serietidningsversionen, så här är Aztek vid liv och aktiv medlem i Justice League.