Creeper

Från Seriewikin
(Omdirigerad från The Creeper)
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Creeper från omslaget till Beware the Creeper nr 3 (1968), tecknat av Steve Ditko. © DC Comics.

Bilden är hämtad med tillstånd från The Grand Comic Book Database.

Amerikansk superhjälteserie skapad av Steve Ditko för DC Comics. Huvudperson är skjutjärnsjournalisten Jack Ryder, som efter att ha fått ett nanochip inopererat i sig kan förvandla sig till den halvgalna varelsen The Creeper.

Figuren har återupplivats flera gånger under årens lopp. 2006 kom en nyversion av Steve Niles och Justiniano, vilken negligerar figurens tidigare historia och börjar med en ny version av Creepers tillkomst. Det är dock osäkert om Creepers tidigare historia verkligen blivit negligerad eftersom flera element i handlingen verkar tyda på att denna nya Creeper inte är den första. Detta görs även tydligt när Eclipso talar med Creeper om gången Eclipso dödade honom i Eclipsos egen serie under 90-talet (Countdown to Mystery #3).

Det har även gjorts en alternativ variant, skriven av Jason Hall, tecknad av Cliff Chiang och utgiven på DC:s Vertigo-etikett, där en kvinnlig Creeper dyker upp i 1920-talets Paris.

Mini sverige.gif Svensk publicering

I Sverige har figuren förekommit under namnet Kryparen, detta i egenskap av gäst i serier som "Läderlappen" och "Lagens Väktare".