Oracle

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Barbara Gordon)
Hoppa till navigeringHoppa till sök

För Better Publications/Nedor Comics Oracle, Bob Paxton, se Oracle (Nedor)


Oracle alias Barbara Gordon är en bifigur i serien "Batman" och huvudfigur i serien "Birds of Prey". Hon började sin bana som Batgirl (II) redan på 1960-talet, men fick en ny roll i slutet av 1980-talet.

Karriären som Batgirl

Se huvudartikel: Batgirl

Från Batgirl till Oracle, och tillbaka igen

Efter "Crisis on Infinite Earths", då DC:s universum stöptes om, gjordes en retcon som fastslog att Barbara Gordon var adopterad och i själva verket biologisk dotter till James Gordons bror. På senare år har det dock antytts att hon är resultatet av en relation mellan James Gordon och hans svägerska. I övrigt verkar Batgirls bakgrundshistoria intakt, med undantag för att hon aldrig samarbetat med Supergirl (som i den nya verkligheten kom mycket senare till Jorden) och att hennes tid i kongressen inte omnämns.

1988 kom Alan Moores och Brian Bollands uppmärksammade serieroman "Batman: The Killing Joke", i vilken superskurken Joker skjuter Barbara så illa att hon hamnar i rullstol. Barbara finner dock ett sätt att fortsätta verka för det goda genom att specialisera sig på datorer och informationssökning och assistera andra hjältar under aliaset Oracle. Oracle-konceptet skapades av John Ostrander och Barbara dök först upp som Oracle i serien "Suicide Squad".

Hon har varit medlem i JLA och leder även den kvinnodominerade gruppen Birds of Prey. På det mer privata planet har hon även haft en kärleksrelation med Nightwing (den förste Robin i ny identitet).

Sedan 2011 är Barbara Gordon återigen Batgirl, då hon fått sina ben läkta på kirurgisk väg.

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!