Captain Marvel (Fawcett/DC)

Från Seriewikin
(Omdirigerad från The Power of Shazam!)
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Ej att förväxla med förlaget Marvels tre hjältar med samma namn eller Captain Marvel från M.F. Enterprises.

Captain Marvels debut i Whiz Comics nr 2. Omslag av C.C. Beck. © 1940 Fawcett Comics

Bilden är hämtad med tillstånd från The Grand Comic Book Database.

Captain Marvel, superhjälte från amerikanska förlaget Fawcett, numera uppköpt av DC. Captain Marvel skapades av Bill Parker och C.C. Beck och debuterade i serietidningen Whiz Comics första nummer, nr 2 (februari 1940).

Handling

När den unge pojken Billy Batson ropar namnet på den antike trollkarlen Shazam förvandlas han till den vuxne superhjälten Captain Marvel. Sina krafter får han från antikens gudar och hjältar – Salomos visdom, Herkules styrka, Atlas uthållighet, Zeus kraft, Akilles mod och Merkurius snabbhet (se Grekisk mytologi).

Billy delade sedan även krafter med systern Mary Batson (Mary Marvel), vännen Freddy Freeman (Captain Marvel Jr.) och Lieutenant Marvels. Efter crossovern "Infinite Crisis" övertog Freddy den röda dräkten från Billy Batson och tog namnet Shazam efter den avlidne trollkarlen med samma namn. Billy övertog trollkarlens funktion som väktare, men fråntogs nyligen[när?] funktionen och superkrafterna av den återuppståndne trollkarlen, som även sade sig skulle ta itu med den som stulit hans namn, alltså Freddy.

Grupptillhörighet

Historik

Captain Marvel visade sig vara extremt populär och under mitten av 1940-talet sålde den bättre än Superman. Figuren fick flera avläggare, bland andra Captain Marvel Jr. och Mary Marvel.

Fawcett versus DC[1]

1941 stämde National Comics (blivande DC Comics) Fawcett över likheten mellan Captain Marvel och deras Superman. Tvisten kom att pågå i 12 år.

Den första rättegången startade 1948 och i den hävdade Fawcett att figurerna visserligen hade likheter men att olikheterna var fler och att National Periodical, och McClure Syndicate, inte hade upprätthållit copyrighten på ett flertal av sina Superman-dagsstrippar. Domen blev att National Periodical hade förverkat copyrighten på Superman men att Captain Marvel var ett plagiat.

1951 överklagade Fawcett domen i United States Court of Appeals for the Second Circuit. Domare Learned Hand dömde även här till Nationals fördel, och ändrade även den tidigare domen angående copyrighten på Superman. Istället för att överklaga en gång till bestämde sig Fawcett 1953 för att göra upp i godo och betala National 400 000 dollar för sveda och värk och att lägga ner Captain Marvel och relaterade titlar.

Senare öde

Shazam! nr 3/1975 © Williams förlag AB

Som ett resultat av detta bestämde Fawcett sig för att lägga ner sin serieutgivning och sålde resterande titlar till Charlton Comics. På 1970-talet hyrde DC figuren, och de relaterade figurerna, och publicerade den under titeln "Shazam", detta eftersom Marvel Comics nu ägde rättigheterna till namnet Captain Marvel, de hade nu egen figur med samma namn. Figuren visade sig vara populär och till sist köpte DC rättigheterna till dem, tillsammans med Fawcetts andra titlar.

Det faktum att DC Comics en gång tvingade fram en nedläggning av "Captain Marvel" på grund av plagiarism, bara för att några år senare själva tjäna pengar på serien, var ett faktum som Supermans skapare Jerry Siegel uppmärksammade i ett pressmeddelande 1975 när han och Joe Shuster försökte tvinga DC att ge dem skälig ersättning för sin skapelse. (Den utlösande faktorn var dock troligen det faktum att Siegel & Shuster just förlorat en rättegång mot DC och att den utlovade kompensationen hade uteblivit. Superman var vid tiden också i allmänhetens medvetande på grund av den kommande filmatiseringen.) Siegels efterlevande har rent teoretiskt rätt att göra anspråk inte bara på Superman utan även på Captain Marvel, eftersom domstolen fastslagit att figuren är ett rent plagiat på Superman.

Svensk publicering

Serietidningar

Captain Marvel har publicerats på svenska vid flera tillfällen. De första framträdanden publicerades i Alla Tiders Seriejournal tillsammans med andra Fawcett-Hjältar som Ibis och Bulletman. År 1973 var det dags för Williams förlag att återintroducera kaptenen i tid med DC:s nya version, och tidningen innehöll förutom Kapten Marvel-äventyr så kallade "Marvel-Klassiker" och sporadiska äventyr med Mary Marvel i stil med en klassisk antologitidning. Tidningen upphörde dock 1976, då Williams köptes upp av Semic Press AB, som publicerade ett nummer innan tidningen nog lades ner p.g.a låga försäljningssiffror och Kapten Marvel syntes inte till på tolv år.

År 1988, då tidningen Månadens Äventyr bytte inriktning till DC-serier, publicerade de också miniserien Legends där Kapten Marvel hade en viktig roll. Marvel's tid i Månadens Äventyr sträckte sig från Nr. 4-8 1988. Kapten Marvel publicerades först mellan Nr 4-5 i "Legender" för att sedan vara medlem i "Lagens Väktare" (Justice League International) i de tre sista numren. År 1989 publicerades "Internationella Lagens Väktare" som andraserie från nr. 11-12, 1989 till Nr.12, 1990. Efter det så har Captain Marvel inte setts i seriernas värld i Sverige.

Kuriosa

  • Det amerikanska slanguttrycket "holy moley" har sitt ursprung i serien "Kapten Marvel".[2]

Externa länkar

Fotnoter

  1. Källa: National Comics Publications v. Fawcett Publications - Wikipedia, the free encyclopedia
  2. Källa: "Random House House Historical Dictionary of American Slang", Volume 1, H-O, av J.E. Lighter (Random House, New York, 1994)
Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!