Alberto Marcet Aparicio

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Alberto Marcet Aparicio (född i Barcelona, den 24 augusti 1930) är en spansk serietecknare som huvudsakligen tecknade äventyrsserier, ofta i djungelmiljö.

Marcet inledde sin karriär 1955, då han började teckna för Editorial Mercurio för att två år senare övergå till Editorial Valenciana, där han bland annat var en av de tidigaste medverkande i den ansedda barntidningen Selecciones de Jaimito. 1960-1961 assisterade han Manuel Gago på bland annat den klassiska och banbrytande spanska äventyrsserien "El Guerrero del Antifaz", men i övrigt fortsatte han arbeta huvudsakligen för Valenciana, bland annat med den likaledes populära äventyrsserien "Roberto Alcázar y Pedrín".

Utöver Valenciana-serierna skapade Marcet också serieversioner av klassiska romaner för Ediciones Gaisa på sextiotalet och bibel-serier för Ediciones Sauce i slutet av sjuttiotalet. Bland de senare serier Marcet var med och skapade märks "Anceo", skapad 1978, och "Gumi y su lobo Rama", skapad tillsammans med Gago på åttiotalet. Därutöver tecknade han "Tarzan" för portugisiska Portugal Press på sjuttiotalet, "Jim Cane" för franska Imperiál också på sjuttiotalet, och "Fantomen" (i samarbete med sonen Manuel Ángel Marcet) för tyska Bastei Verlag på åttiotalet.

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!