Fantomens fruar

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

De kvinnor som gift sig med de olika Fantomerna har fått ett ganska tufft liv då deras make i regel gick en våldsam död till mötes vid en genomsnittsålder på 37 år. Även många av fruarna dog i förtid, innan Fantomen.

Listan nedan är baserad på de uppgifter som är gällande för den svenska "Team Fantomen"-produktionen, som dock till viss del bygger på uppgifter ur avsnitt av seriens skapare Lee Falk - speciellt kring den 13:e och 16:e Fantomen finns dock frågetecken. För en genomgång av de olika fruarna enligt Lee Falks serier, se längst ner i artikeln.

Donna Marabella av Maravilloso

Gift med den 1:e Fantomen. Donna Marabella var äldsta barn till härskaren av det lilla kungadömet Maravilloso i nuvarande Spanien och tillika Christofer Columbus dotterdotter. Hon möte sin blivande make när han fiskades upp av ett skepp på väg mot Nya världen. Båda fattade tycke för varandra men donna Marabella var redan bortlovad till en adelsman vid namn don Federico. De skiljdes därför åt ganska snart och Fantomen var med om en misslyckad skattsökareexpedition. Därefter så sökta han upp henne och upptäckte att don Federico var galen och att äktenskapet aldrig var fullbordat och därför inte giltigt, efter vissa turer så var donna Marabella löst från sitt äktenskap och de återvände till Europa där en ärkebiskop vigde dem.

Ett par år efter giftermålet efterträdde hon sin far på Maravillosos tron, och makarna framlevde därför en stor del av sina liv separerade från varandra. Den blivande andre Fantomen tillbringade merparten av sin barn- och ungdom med modern.

Den 2:e Fantomens hustrur

Den 2:e Fantomens första stora kärlek var Felicia, som han mötte 1569, men hon dödades kort därefter. Han var gift fyra gånger – sin första hustru mötte han 1575. Den blivande tredje Fantomen föddes av hans fjärde hustru Anne 1587.

Elena

Gift med den 2:e Fantomen. Elena lärde känna Fantomen i rollen som kammarjungfru åt venetianskan Lucia Croce, den andre Fantomens tidigare (och obesvarade) kärlek.

Anne

Gift med den 2:e Fantomen. Anne (alternativt stavat Ann) var en bondflicka från England, med kunskap om läkande örter, vilket hon fått av sin mor Beatha.

Den 3:e Fantomens hustrur

Falk gav tidigt uppgifter om att den 3:e Fantomen gifte sig med Rosamunda, en niece till William Shakespeare. En annan Fantom uppgavs ha gift sig med dottern till en Maharadja. Dessa uppgifter höll sig Team Fantomen till och Rosamunda förekom i minst ett äventyr. När Falk sedan publicerade äventyret där den 3:e Fantomen gifter sig med Pura så torde Team Fantomen och många andra näst intill ha slitit sitt hår. För att få allt att gå ihop så producerade Team Fantomen tre äventyr i vilka Rosamunda föder den 4:e Fantomen och sedan dör giftmördad i armarna på sin make, den blivande 3:e Fantomen. Den 3:e Fantomen tar sedan med sig sin son till Bengali och svär eden på sin fars dödsbädd, därigenom torde den 2:e Fantomen ha varit den enda kända Fantom som faktiskt fick se sitt barnbarn.

Rosamunda Shakespeare

Rosamunda, den blivande 3:e Fantomen och William Shakespeare, ut "Bleka Dödens Minut" av Jaime Vallvé efter manus av Michael Tierres från Fantomen Krönika nr 2/1994. © KFS/Bulls/Egmont

Gift med den blivande 3:e Fantomen. Rosamunda var William Shakespeares brorsdotter. Hon förgiftades av misstag och dog i sin makes armar som ännu inte blivit Fantomen. Hon hade en bror i London på 1630-talet med en tjänare vid namn Kobald.

Prinsessan Pura

Sultan Al'Lina och hans trolovade Prinsessan Pura, ur "Diamantbägaren" av Sy Barry efter manus av Lee Falk från Fantomen Krönika nr 2/1994. © KFS/Bulls/Egmont

Gift med den 3:e Fantomen. Hon var en indisk prinssessa, dotter till en Maharadja. Fantomen träffade henne när han skulle eskortera henne till sin blivande brudgum, en av den 3:e Fantomens vänner, och överlämna Alexander den stores diamantbägare till henne. Tråkigt nog så ville inte Pura gifta sig med sin tilltänkte brudgum, som dessutom var mycket äldre. I stället så blev hon förälskad i Fantomen och fick honom att dricka en kärleksdryck så att han vägrade att överlämna Pura till sin blivande make. Han skulle då avrättas för detta, men Pura lyckades förhindra det och de rymde till Dödskallegrottan tillsammans för att gifta sig. Fantomen blev dock försonad med sin vän när denne fick reda på hur allting hade gått till och som bröllopspresent gav han dem Alexander den stores diamantbägare.

Den 4:e Fantomens hustru

Hennes namn är okänt, hon var en engelska som hade släkt i Nottingham. Hon dog i barnsäng när den 5:e Fantomen föddes.

Den 5:e Fantomens hustru

Namnet är okänt, även om det finns en uppgift om att den skulle vara Helena. Hon var en föräldralös operasångerska från Rom.

På grund av att transportmedlen var synnerligen långsamma på den tiden så fick hon vara med om att skiljas från sin son i två år när han skulle studera och sedan upptäcka, när hans fartyg äntligen kom till Bengali, att han givit sig av på nya äventyr.

Kuriosa:

Den "okända" operasångerskan från Rom har vid tre tillfällen (1978, 1989 och 1994) nämnts i äventyr av Lee Falk. I samtliga dessa fall var hon dock gift med den 15:e Fantomen, och inte den 5:e.

Drottning Natala av Navarra

6:e Fantomen och hans blivande hustru drottning Natala av Navarra tecknad av Sy Barry från "Legenden om Djungelpatrullen". © KFS

Gift med den 6:e Fantomen. Hon räddades ur fångenskap först av sin blivande make är denne skulle bilda Djungelpatrullen, sedan kom hon att abdikera för att kunna gifta sig med sin älskade Fantom. Vid det följande årskiftet födde hon den blivande 7:e Fantomen.

Hon torde ha varit ett antal år äldre än sin make eftersom han var 17 år gammal när de träffades och hon var en regerande europeisk drottning (i Sverige så var den kungliga myndighetsåldern länge 24 år, även om flera minderåriga blev myndiga i förtid).

Vid årsskiftet det år då hon gift sig med den 6:e Fantomen (Troligtvis 1665 då flera källor indikerar att det gick mer än ett år mellan bildandet av Djungelpatrullen och deras giftermål. Om inte annat så för att Natala hann segla hela vägen till Navarra och sedan sakna Fantomen en tid innan hon återvände, detta finns det helt enkelt inte tid för på de tre månader som återstår efter nio månaders graviditet.) så födde Natala den 7:e Fantomen. Vid den 7:e Fantomens födsel så var maken i väg och hjälpte det lilla riket Mozambar mot en piratflotta som singhpiraterna hade samlat under deras ledare Abu.

Hennes man dog en synnerligen utdragen död då han fick ryggraden krossad av ett bösskott så att han blev lam i benen. Sonen nåddes av budet i Holland och skyndade hem för precis få vara med om faderns sista stund då såret blivit infekterat. Var Natala fanns under tiden är okänt, men troligast är att hon vakade vid hans sida (hon tycks inte ha varit död eftersom Kit vid ett tillfälle ungefär ett halvår tidigare på sommaren 1681, misstänkt att han hade sin mor att tacka för en inbjudan).

Drottning Heloise av Koqania

Gift med den 7:e Fantomen. Hon kallades Hantahäxan och var sedd som en grym tyrann tills dess att Fantomen kom till hennes rike. Hennes sentida ättling Heloise, den 21:e Fantomens dotter, är uppkallad efter henne. Hon torde ha varit äldre än sin make då den 7:e Fantomen var omkring 17 år när de gifte sig och hon hade ju trots allt spritt en del skräck efter sitt trontillträde i vuxen ålder (som ovan nämnt så torde åldern därför vara över 20 år).

1695 så kapades fartyget som hon befann sig på av piraten Morgan Leach som artigt satte henne i land i Sanloi mot en "fraktavgift" i form av hennes halsband. Maken gjorde slut på Leachs piratkarriär och återbördade halsbandet.

Kuriosa:

I Lee Falks amerikanska original var den den 8:e Fantomen som gifte sig med Heloise.

Lady Ingrid av Holstein

Gift med den 8:e Fantomen. Hon var en blond svensk adelskvinna. Den blivande 8:e Fantomen träffade henne när han jagade björn tillsammans med kung Karl XII 1699, han fick dock snart därefter bud hemifrån om att fadern var döende och tvingades skynda hemåt för att ta över. Några månader senare så förliste ett skepp utanför Bengalis kust, den ende som Fantomen lyckades rädda var Ingrid.

Icke daterade uppgifter berättar att hon fick uppleva att hennes man blev mycket sjuk på grund av en förbannelse, men ändå gav sig iväg för att befria Llongo-krigare från slavjägare.

Hennes make dog av ett skottsår som orsakats av piraten kapten Blood; Fantomen blev tvungen att ge sig tillfånga till Blood i Sanloi och denne lät honom vandra plankan en bit innan han sköt honom i ryggen. Fantomen blev transporterad tillbaka till Dödskallegrottan där Bandarerna snabbt beslutade att sända efter hans son Kit som, tillsammans med Ingrid, befann sig i Sverige. Turligt nog hade mor och son åkt till Bengali för att överraska Fantomen och den utsände Bamba mötte dem redan i Moribar; Ingrid fick ta farväl av sin make innan Kit ensam i faderns närvaro svor eden. Den 8:e Fantomen dog därefter nästan genast, de sista ord han yttrade var "Säg din mor mina sista tankar gick till henne...".

Flame Stanbury

Gift med den 9:e Fantomen. Hon var en rödhårig engelska, dotter till Jamaicas guvernör sir James Stanbury. Hon täffade sin blivande make när han kom till Jamaica för att befria Llongokrigare.

Ca 1722 så kidnappades deras son Kit av en mystisk figur som kallade sig Alib medan Flame tog sig ett bad vid Keela-Wee och endast lämnade barnflickan Momo att vakta pojken. När hon kom upp ur vattnet så låg Momo försänkt i sömn och endast en medaljong låg på Kits filt. Alib tog Kit till staden Zaal som var fiender till Fantomen och Fantomen blev tvungen att rädda honom där.

1725 så såg "tjuvfångargeneralen" Jonathan Wild till så att hennes man hamnade i galgen, mirakulöst nog överlevde han och lyckades efter vissa omständigheter ta sig hem halvdöd till sin svärfar där även Flame befann sig. Fantomen kom att återhämta sig först efter flera dagars orolig sängvaka.

Hon kom att förlora sin make när han ingrep mot ett piratöverfall på Bengalitown genom att, som ledare för Djungelpatrullen, styra en brännare rakt mot skeppet "Barracuda" och hoppa av i sista sekund. Blind och halvdöd fiskade piraterna upp honom ur vattnet innan de gav sig ut till havs för att sedan låta "Barracuda" sjunka nära kusten med Fantomen inuti. Fantomen tog sig ut ur vraket och lyckades simma till stranden där hans son Kit hittade honom. Han avled några dagar senare i Dödskallegrottan, var Flame befann sig då är inte känt, även om det troligaste är att hon vakade vid sin makes sida (så vida hon inte redan var död).

Marianne

Gift med den 10:e Fantomen. Hon kallades även Mary och kom ursprungligen från Frankrike med skottsk far. Hon träffade sin blivande man när hennes vrakplundrande bror lurade hans skepp på grund.

Hon födde, märkligt nog, två söner med ca 10-11 års mellanrum, den äldre kom att bli den 11:e Fantomen.

Marianne kom att råka ut för den stora tragedin att hennes man förlorade högerarmen och vanställdes för resten av livet i en duell med Ashar Singh så att hennes son fick ta över rollen som Fantomen medan hans far fortfarande levde. Den 10:e Fantomen blev mycket psykiskt plågad av sina sår och kom på slutet att överge dödskallegrottan för att träna upp sig för att kunna avsluta sin duell med Ashar Singh. När duellen ägde rum fick Marianne se framför sina ögon hur Ashar Singh sköt honom efter att ha tagits av en jättebläckfisk, den 10:e Fantomen dog i sin hustrus armar.

Renata di Mascarelli

Gift med den 11:e Fantomen. Renata (alternativt stavat Renate) kom från Venedig där hennes far var högt uppsatt inom ledarskapet. Hon kom att lära känna sin blivande make när han hjälpte henne att rentvå sin far från en komplott.

Hon kom att uppleva den horribla situationen att hennes far mördades och hennes son (falskeligen) blev anklagad för dådet och dömd till döden 1773. Hennes man lyckades dock rentvå deras son.

Renata dog i januari 1775 i sin makes armar efter att ha skjutits av en singhpirat, den 11:e Fanomen dog kort därpå när han gjorde upp med Korshir Singh.

Lady Marion Trelawney

Gift med den 12:e Fantomen. Hon var dotter till en engelsk godsägare i Cornwall. Hon var en av de få som gifte (1774) sig med sin man innan denne blev Fantomen (1775).

Marion och hennes man åkte ofta omkring i England med trotjänaren Redruth, varvid de då och då mötte mysterier och faror.

Hennes man dog av sår som han fick i strid med pöbelshopar under franska revolutionen 1793, hur utdragen hans död var är okänt.

Den 13:e Fantomens hustru

Två kvinnor har angetts som den 13:e Fantomens hustru.

Alternativ 1: Jeanette Lafitte

Anses av Team Fantomen som den riktiga hustrun trots vissa märkligheter i de årtal som angivits. Jeanette var syster till piraten Jean Lafitte och kom från USA. Omkring 1810 blev hennes man kidnappad av en revanschlysten Mary Poe och hon organiserde då en aktion för att hämta hem honom, viket hon lyckades med efter viss hjälp från sin man som rymt med hjälp från haremsflickor.

Jeanette Lafitte förekom första gången i ett äventyr av Lee Falk och Sy Barry från 1980.

Alternativ 2: Vhatta Khan

Vhatta var mongoliska och dotter till Jhatun Khan, en ättling till Djingis Khan. Hennes fars soldater dödade den 12:e Fantomen. När den nyblivne 13:e Fantomen gjorde upp räkningen med Jhatun Khan, blev Vhatta och Fantomen ett par, och de gifte sig kort efteråt.

Vhatta Khan förekom första gången i ett äventyr av Lee Falk och Sy Barry från 1991.

Kuriosa:

I originalversionen är det dock den 9:e Fantomen som Vatta gifter sig med, vilket ändrades i Sverige eftersom man här höll i minnet att det var den 13:e Fantomen och inte den 9:e Fantomen som var den korte enligt uppgift från ett äldre äventyr.

Marie Claire

Marie Claire och hennes make av Carlos Cruz från "Magnetisörens hämnd" ur Fantomen-krönika nr 6/1997 (22) © KFS

Gift med den 14:e Fantomen. Hennes förnamn var Marie Claire, efternamnet är okänt, och hon var fransyska. Hon var musikälskare och god vän till kompositören Chopin och såg därför till så att hennes son lärde sig spela violin. Några år innan hon dog så drabbades hon av hjärtproblem och fick behandling. 1831 dog hon av malaria i Paris och begravdes där.

Juliet Adams

Gift med den 15:e Fantomen. Hon kom från Baltimore i USA och var dotter till en kapten för ett klipperskepp. Efter att hennes far misshandlas till döds av personer som åtminstone uppgav sig vara tulltjänstemän, så blev hon pirat, känd under namnet Kapten Amazon. Den 15:e Fantomen förstörde pirattillhållet Saba och tog henne då med sig. Hon torde ha varit några år äldre än sin man då hon var 20 när hon först gav sig ut på havet och den 15:e Fantomen skulle åtminstone fylla 20 det år som de gifte sig.

Kuriosa:

Juliet Adams förekom första gången i ett äventyr från 1989 av Lee Falk och Sy Barry. I originalversionen gifte hon sig med den 5:e Fantomen, något som dock ändrades till den 15:e Fantomen när äventyret publicerades i Sverige. Figurer som Svartskägg som förekom i äventyret var däremot verksamma i början på 1700-talet, medan klipperskepp uppfanns någon gång fram emot mitten på 1800-talet.

Den 16:e Fantomens hustru(r)

Två kvinnor har angetts som den 16:e Fantomens hustru. Som svar på läsarbrev angående vilken hustru som är "äkta" så har resonemang framförts om att båda skulle kunna ha varit gifta med den 16:e Fantomen då hustruns namn sällan framförts och årtalen kring Annie Morgan varit ytterst varierade. Det sägs uttryckligen i äventyret med Anni Morgan att den 16:e Fantomen och Annie Morgan fick tvillingar, även om det förstås inte står något om ifall det var de tvillingarna som var Kit och Julie eller om dessa tvillingar dog en tidig död och den 16:e Fantomen fick nya tvillingar senare med Asta.

Asta Jensen

Asta Jensen av Kari Leppänen från "Under farornas segel" ur Fantomen-krönika nr 6/1998 (28) © KFS

Astas far var en dansk handelsman som drevs i konkurs på grund av en redare som sysslade med försäkringsbedrägeri i form av "flytande likkistor". Asta försökte avslöja bedrägeriet genom att följa med ett skepp som passagerare, men blev nära nog mördad när skeppets kapten och hans män gjorde slut på besättningen och öppnade fartygets bottenplugg. Turligt nog så fortsatte skeppet att flyta och strandade på Bengalis kust där Fantomen kom förbi och kunde rädda henne dels från fartyget, som höll på att brytas sönder, och dels från skeppets kapten, som upptäckt att skeppet inte förlist och nu försökte avsluta jobbet. Fantomen åtog sig att avslöja redarens försäkringsbedrägeri och efter lyckat uppdrag så gifte de sig framför Dödskallegrottan. Fantomen fick en fartygsmodell av Eastern Dawn som minne av äventyret.

Den 16:e Fantomens nyblivna hustru i "Djävulens gentleman" bär Astas drag, även om hon inte nämns vid namn.

I "Slavarnas järnväg" så uppges hustrun heta Asta och hon anser att Kit och Julie är hennes barn.

Asta Jensen förekom första gången i ett äventyr av Norman Worker och Kari Leppänen från 1979.

Annie Morgan

Annies far var en boskapsskötare från Texas i USA. Fantomen träffade henne när han skulle föra hennes far inför rätta, anklagad för mord på kronprins Llono av Llongo som han slagit ned när han firade en boskapsaffär med Kung Wambo av Wambesi.

Annie Morgan förekom första gången i ett äventyr av Lee Falk och Sy Barry från 1994.

Mary Stillwell

Gift med den 17:e Fantomen. Hon tillhörde en grupp kväkare som kom att slå sig ned i närheten av Walker klippa i USA. Hon träffade sin blivande make när han hjälpte kväkarbyn mot en utpressare vid namn Big Joe.

Några år senare så bodde hennes föräldrar i Boston.

Hennes man dödades när han skyddade en son från en tidigare utomäktenskaplig förbindelse mot singh-piraten Cyclops. Han dog mycket fort efter att ha blivit träffad i bröstet av en pistolkula ombord på Cyclops skepp och hans kropp återbördades av hans utomäktenskaplige son och dennes mor. En viss osäkerhet råder kring var Mary befann sig (så vida hon inte var död) när hennes make dog eftersom hon inte syns till någonstans utan endast hennes son.

Lara Collins

Gift med den 18:e Fantomen. Hon var dotter till en professor i Oxford i England. Hon lär ha gift sig med den blivande 18:e Fantomen innan han blev Fantomen.

Enligt notiser så blev hon kidnappad av repfolket men räddades av den 18:e Fantomen. I "Trädhuset så sägs det dock att den 20:e Fantomens farfars far (d.v.s. den 17:e Fantomen) hade besökt repfolket för massor av år sedan och då utfört en del bragder (han var enormt stark), det kan dock vara så att förvirring uppstått eftersom det inte var den nuvarande Fantomen som det jämfördes med och att den 18:e Fantomen avsågs.

Kuriosa:

Lara Collins är unik bland fruarna eftersom hon är den enda figuren som inte är skapad av Lee Falk eller Team Fantomen. Hon (och hennes far) förekom första gången i ett äventyr från 1970-talet producerat av det italienska förlaget Fratelli Spada. Hon har sedan dess förekommit i ett flertal avsnitt av Team Fantomen vilket gör att hon får anses som en erkänd del av den "skandinaviska" Fantomenproduktionens figurgalleri.

Jane Cary

"Jane Cary" av Sy Barry från "Det Goda märket" (1964) efter manusa v Lee Falk © KFS/Falk

Gift med den 19:e Fantomen. Hon kom från USA och träffade sin blivande make när han kom till sjukhuset som hennes bror Bart arbetade på för att få sina bandage omlagda. Den 19:e Fantomen kom att bli ganska förtjust i henne och besökte hennes brors nystartade sjukhus ofta tills dess hans slutligen friade till henne. Hon hänvisade till sin bror som satte sig på tvären och försökte skicka hem henne till USA. Fantomen tog då och enlevererade henne, sedan kidnappades Bart och fördes till dödskallegrottan där han med munkavle på fick bevittna sin systers bröllop.

1912 så var Jane och hennes make i Frankrike på en försenad smekmånad, på hemvägen så tog en officer i franska främlingslegionen och uppvaktade henne. När hon avvisade denne man så kastade denne den 19:e Fantomen över bord och lurade iväg henne till ett hemligt hus där han fortsatte att uppvakta henne. Fantomen tog sig under tiden i land och började söka efter Jane, hans sökande ledde honom till en tillfällig tjänst i främlingslegionen och ett förtvivlat försvar av en fästning som föll, undvikande av att såra upproriska berber och tillfångatagande av officeren och hans kalfaktor. Slutligen spårade Fantomen upp Jane i huset där officeren förvånansvärt nog försökte uppvakta Jane fortfarande, resultatet blev officerens död då han föll handlöst nerför en trappa. Under sitt sökande så har Fantomen upptäckt att Jane är gravid, vilket har förstärkt hans lust att hitta henne omedelbart.

1912 föder Jane den 20:e Fantomen.

Maude Thorne McPatrick

Gift med den 20:e Fantomen. Hon kom från Wisconsin, USA, och träffade sin blivande make på väg till Hollywood där hon skulle vara stand-in för Rita Hayworth. Innan giftermålet så kom den 20:e Fantomen att rädda henne och hennes far, dr Thorne, från Repfolket. När de sedan skulle gifta sig blev hon kidnappad av en bergsfurste och när den 20:e Fantomen försökte rädda henne blev han tillfångatagen och tvingades arbeta som en oxe i flera månader innan han kunde slita av kedjan som band honom. Paret åkte sedan på bröllopssemester till västindien, under vilken der Anschluss ägde rum, hon fick då se sin make kastad till vad hon trodde var hajar men som i själva verket var delfiner.

Maude dog när hennes son var omkring 17 år gammal.

Diana Palmer

Huvudartikel: Diana Palmer

Den 21:e Fantomens fru.

Enligt Lee Falk

Även om flera av de ovan nämnda fruarna först dök upp i serier av Lee Falk själv, är det svårt att upprätta ett faktiskt släktträd efter enbart hans serier. Dels är uppgifterna knapphändiga, och dels är de många gånger motsägelsefulla. Inför den svenska publiceringen har dessutom flera av hans uppgifter ändrats för att bättre passa den svenska kronologin.

Marabella, Rosamunda, prinsessan Pura, drottning Natala, "Hantahäxan" Heloise, prinsessan Vhatta, Jeanette Lafitte, Juliet Adams, Annie Morgan, Jane Carey, och Lady Maude, härör samtliga från Falks penna, men för flera av dem har uppgiften vilken Fantom de var gifta med varierat, och i ett par fall har den "officiella" Team Fantomen-tolkningen över huvudtaget ingen grund i Falks serier.

Marabella, Columbus barnbarn, sägs i söndagsäventyret "Heloise" (1979) ha gift sig med den 2:e Fantomen, medan söndagsäventyret "Den 22:e Fantomen" (1978–1979) säger att det var den 1:e Fantomen som gifte sig med Columbus (icke namngivna) barnbarn. Enligt "Heloise" (1979) var den 1:e Fantomen istället gift med Christina, dotter till vikingen Erik Härjare (den enda namngivna Fantomenfrun i Lee Falks serier som inte på något sätt tagits upp av den svenska produktionen). Enligt söndagsäventyret "Piratdrottningen" (1989–1990) gifte sig den 1e Fantomen med en spansk prinsessa, en uppgift som Team Fantomen sedemera tillförde i deras tolkning av Marabella.

Rosamunda, Shakespeares niece, har en betydande roll i söndagsäventyret "Perukens hemlighet" (1971), som slutar med att hon gifter sig med den 3:e Fantomen, en uppgift som bekräftas i "Den 22:e Fantomen" (1978–1979) och "Heloise" (1979), och även antyds i "Piratdrottningen" (1989–1990), där hon dock bara omtalas som en namnlös skådespelerska.

Prinsessan Pura har en likaledes framträdande roll i söndagsäventyret "Legenden om diamantbägaren" (1984–1985), som slutar med hennes giftermål med den 3:e Fantomen. I "Piratdrottningen" (1989–1990) hävdas dock att det var den 4:e Fantomen hon gifte sig med.

Juliet Adams har titelrollen i "Piratdrottningen" (1989–1990), i vilket hon gifter sig med den 5:e Fantomen. Att det skulle vara den 15:e Fantomen hon gifte sig med är en förändring gjord av den svenska redaktionen.

Drottning Natala av Navarra är central i söndagsäventyret "Legenden om Djungelpatrullen" (1964–1965), i vilket hon gifter sig med den 6:e Fantomen. Detta styrks av "Den 22:e Fantomen" (1978–1979) och "Heloise" (1979) med flera serier, men "Piratdrottningen" (1989–1990) menar att det var den 7:e Fantomen hon gifte sig med, medan den 6:e Fantomen ska ha gift sig med en dotter till en sultan. Enligt dagspresserien "Mörkrets väktare" (1977) var den 7:e Fantomen gift med en fransk drottning (vilket skulle kunna tolkas som en referens till Natala, då det historiska Navarra ligger på båda sidor av den nutida fransk-spanska nationsgränsen).

Hantahäxan Heloise gifter sig med den 8:e Fantomen (altså inte den 7:e som i den svenska översättningen) enligt "Heloise" (1979), en fortsättning på dagstrippsäventyret "Hantahäxan" (1964–1965). Enligt söndagsäventyret "...då hämndens timme slår!" (1991–1992) var dock den 8:e Fantomens fru engelska.

Prinsessan Vhatta och den 9:e Fantomens möte och giftermål beskrivs i "...då hämndens timme slår!" (1991–1992). Det var den svenska redaktionen som ändrade äventyret till att handla om den 13:e Fantomen.

Jeanette Lafitte är central i söndagsäventyret "Gravvalvets hemlighet" (1979-1980), där hon gifter sig med den 13:e Fantomen. Enligt dagstrippsäventyret "Den maskerade cowboyen" (1994) var det den 14:e Fantomen hon gifte sig med, medan den 13:e Fantomen gifte sig med en dotter till en indianhövding.

Annie Morgan och den 16:e Fantomen möts och gifter sig i "Den maskerade cowboyen" (1994).

Jane Carey gifter sig med den nuvarande Fantomens farfar i dagstrippsäventyret "Märkets hemlighet" (1964).

Lady Maudes giftemål med den 20:e Fantomens utgjorde finalen på söndagsäventyret "Den mystiska kedjan" (1953), vilket också nämns i "Den 22:e Fantomen" (1978–1979) och "Piratdrottningen" (1989–1990). Dagstrippsäventyret "Slottet i djungeln (1980) berättar hur den nuvarande Fantomens far rädddade sin blivande hustru och hennes far, Dr. Thorne, från repfolket, men "Den 22:e Fantomen" (1978–1979) och "Piratdrottningen" (1989–1990) menar dock att det var den 19:e Fantomen som räddade sin tillkommande från repfolket.

Anne, Ingrid av Holstein, Flame Stanbury, Marianne, Renata di Mascarelli, Marion de Trelawney, Marie Claire, Asta Jensen, och Mary Stillwell är samtliga Team Fantomen-skapelser, medan Lara Collins inkorporerats från den italienska licensproduktionen (där hon dock var gift med den nuvarande Fantomens farfar, inte hans farfars far). Den 8:e Fantomens hustru Ingrid är dock baserad på uppgiften att den 10:e Fantomen skulle ha gift sig med en skandinavisk flicka som lidit skeppsbrott i Bengali, vilket nämns i "Den 22:e Fantomen" (1978–1979) och "Piratdrottningen" (1989–1990).

Ytterligare några hustrur är omnämnda av Falk, dock utan namn: en föräldralös italienska operasångerska ska ha gift sig med den 15:e Fantomen, enligt "Den 22:e Fantomen" (1978–1979), "Piratdrottningen" (1989–1990), och "Den maskerade cowboyen" (1994), och har av den svenska redaktionen "bytt make" med Juliet Adams. Den 11:e Fantomen var enligt "Den 22:e Fantomen" (1978–1979) och "Piratdrottningen" (1989–1990) gift med en dotter till en indisk maharadja (vilket helt saknar motsvarighet i den svenska versionen).

Vad gäller hustrurna till den 12:e, 17:e och 18:e Fantomen nämner Falks serier inget.