Kigali Lubanga

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Kigali Lubanga är en ondskefull skurk i "Fantomen". Under åren 1994–96 var Lubanga en viktig person i en svit av äventyr där han lyckades bli president i Bengali. Detta brukar kallas "Lubanga-perioden" och var ett försök av redaktionen för den svenska Fantomen-tidningen att skapa en ny fiende för Fantomen som skulle vara svår att besegra. I samband med detta skulle Fantomen även förlora mycket av det "skyddsnät" han haft i och med vänskapen med president Luaga.

I serien lyckades Lubanga besegra sittande president Lamanda Luaga efter en hård och smutsig valkampanj där till och med Fantomen tappade förtroendet för Luaga. Till slut avslöjade Fantomen Lubangas inblandning i diverse kriminella aktiviteter, och i det slutgiltiga striden dog Lubanga till synes. Han återvände dock senare med hjälp av sin far Buwako och genomförde nya försök att gripa makten. Efter detta sattes han i ett hemligt fängelse på order av president Luaga. När det avslöjades att Luaga gjort detta utan att ha genomfört en korrekt rättegång slutade det med att Luaga avsattes.

Lubanga är fullkomligt hänsynslös och har bland annat varit ledare för en mystisk ormsekt och en alternativ kyrka. Lubangas far Buwako var medicinman i djungeln och tillhörde, liksom sin son, Moogookulten, han förde sina kunskaper vidare till sonen. För närvarande är Lubanga försvunnen.

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!