Gamle Moz

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Gamle Moz i berättartagen av Sy Barry från "Sagan om Fantomenklippan" ur Fantomen-krönika nr 2/1995 (10) © KFS

Gamle Moz (Old Man Mozz i original) är djungelns historieberättare i serien "Fantomen", och introducerades i serien av Lee Falk och Sy Barry på 1970-talet.

Som berättartekniskt knep så används Gamle Moz ibland för att berätta historier som är lite annorlunda mot vad som tidigare etablerats, i flera fall avsiktligt för att visa vad djungelns folk tror om Fantomen.

Gamle Moz' personlighet har förändrats gradvis under årens lopp. I tidiga avsnitt verkade han inte veta att det fanns mer än en Fantomen, och berättade historierna som om han varit där själv. Det antyddes även (mer eller mindre skämtsamt) att han kunde varit "mycket gammal" (minst 300 år gammal). I senare avsnitt har han visats som en ung man på den 19:e Fantomens tid, och han hänvisar till "Fantomens farfar" och "en äldre Fantomen" i sina berättelser.

I äventyr från sent 1990-tal och framåt har Moz allt oftare porträtterats som en mystiker med antydan till övernaturliga krafter, såsom tankeläsning och förmåga att se in i framtiden. Gamle Moz bor ensam i sin hydda inte så långt ifrån Llongobyn.

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!