Wambesi

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Wambesi är den största stammen i det afrikanska landet Bengali i serien "Fantomen". Den nuvarande hövdingen heter Wambatta, och han har en mägd barn varav den äldste heter Wommo. Wambesi har stora rikedomar i form av boskap och guld, men deras allra värdefullaste skatt är Salomos halsband. Wambesistammen sägs nämligen ha grundats av en av drottningen av Sabas två söner med kung Salomo (den andre sonen grundade Llongostammen).

Känd historia

1604 eller 1605 var Wambuto hövding över Wambesi. Han var tvungen att komma med människooffer till guden Moogoo. Den 3:e Fantomen befriade emellertid fångarna för att sedan besegras av "Moogoo". Detta fick till följd att Wambuto kvickt måste komma med nya fångar och han skickade då sin son, prins Wamba för att ta nya fångar. Wamba lyckades få tag på en grupp med Llongo i vilken hövdingens dotter Ooglaya ingick. Wamba ville dock inte att Ooglaya skulle offras utan lade sig i bakhåll vid Moogoos offerplats där han träffade på Fantomen och tillsammans så satte de stopp för kulten och Den gyllene oxens förbund instiftades.

I mitten på 1800-talet så gjorde Wambesis kung Wambo boskapsaffärer med en viss mr Morgan. När de hade gjort upp så gick de till en bar för att fira och då råkade mr Morgan döda Llongoprinsen Llono, vilket nästan ledde till djungelkrig.

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!